Válogatott: Magamat sajnos nem tudom beválogatni – Nikolics

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2017.11.29. 09:37
null
Az MLS kapusai is tudják már, nem sok jóra számíthatnak, ha Nikolics Nemanja helyzetbe kerül
Az MLS-álomcsapatba beválasztott Nikolics Nemanjának fontos, hogy elismerik a teljesítményét, és reméli, a jövőben a válogatottban is meghatározó szerepet játszhat.

 

A labdarúgással foglalkozó goal.com az idén Nikolics Nemanját is beválasztotta az észak-amerikai profi liga (MLS) álomcsapatába, amelyben az elmúlt években mások mellett Thierry Henry és Robbie Keane is szerepelt. A Chicago Fire csatára a fantasztikusan sikerült első szezonjában 24 góllal megszerezte az alapszakasz gólkirályi címét, és oroszlánrészt vállalt abban, hogy a csapat öt év elteltével ismét bejutott a rájátszásba.

Ez a sokadik elismerés, amelyet néhány hónap alatt besöpört a februárban szerződtetett magyar válogatott támadó. A nyáron beválasztották a liga All Star-csapatába, megválasztották a klub MVP-jének, vagyis legértékesebb játékosának, valamint a szurkolók is őt választották a szezon legjobbjának. Most pedig a világbajnok spanyol David Villával együtt ő alkotja a képzeletbeli álomcsapat csatársorát.

„Talán nagyképűség nélkül mondhatom, nem jelentett meglepetést, hogy bekerültem az álomcsapatba – mondta a Nemzeti Sportnak Nikolics Nemanja. – Hosszú, kemény szezon van mögöttem, úgy érzem, mindent megtettem a pályán, hogy ott legyen a nevem a legjobb tizenegyben. A többi elismerés mellett ez is boldoggá tesz, egyúttal megerősít abban, hogy jól dolgoztam, fontosak számomra az ilyen visszajelzések. Magasra tettem a lécet, de azon leszek, hogy a következő szezonban még jobban teljesítsek. Most kicsit pihenek, feltöltődöm, aztán minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a családom és a magyar szurkolók továbbra is büszkék legyenek rám. Persze ehhez sok mindenre szükség lesz. Jó lenne, ha jövőre is elkerülnének a sérülések, és a csapat ismét jól szerepelne, mert a többiek nélkül nekem sem lehetett volna sikeres szezonom.”

Bár a Chicago a rájátszás első fordulójában 4–0-ra kikapott a New York Red Bullstól, és ezzel véget ért az idénye, a csapat rengeteget fejlődött. Sokatmondó, hogy az elmúlt két szezonban egyetlen chicagói sem került be a goal.com álomcsapatába, most viszont Nikolics mellett Matt Polster neve is szerepel a legjobbak között. A harmincadik születésnapját december 31-én ünneplő magyar csatár szerint az öltözőben is remek volt a hangulat, ami jó hatással volt rá. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a díjai közül a gólkirályi címére a legbüszkébb – mint mondja, azt sohasem lehet megunni.

MOZGALMAS NAPOK A SZÜNETBEN

Nikolics Nemanja január 20-án tér vissza Chicagóba, addig javarészt felesége szüleinél, Kaposváron töltik az időt. Mint mondja, törekednek rá, hogy minél mozgalmasabban teljen a szünet. Jártak már Budapesten, Székesfehérváron és Szerbiában is, a gyerekekkel Ausztriába, majd kettesben Dubaiba mennek nyaralni. A magyar válogatott csatár kedd este a Puskás Akadémián tartott előadást, majd visszautazott Kaposvárra. Nikolics a Videoton játékosaként gyakran edzett Felcsúton, kedveli a klubot és szívesen segít a fiataloknak, hogy jobb játékosok legyenek, úgyhogy örömmel mondott igent a felkérésre. A bajnokságban a Videotonnak szurkol, reméli, a fehérváriak nyerik meg a Ferencváros elleni hétvégi rangadót. Hozzátette, ezzel a kerettel az a legkevesebb, hogy a Vidi besöpri a bajnoki címet.

Ugyanúgy örülök az ötödik gólkirályi címemnek, mint az elsőnek, amelyet még a Videoton színeiben szereztem. A többi elismerés között nem szeretnék rangsorolni, mindegyik egyformán értékes. A legfontosabb, hogy a szurkolók, az újságírók és az edzők is úgy látták, jól teljesítettem. Azt sem szeretném kijelenteni, hogy a mostani volt az eddigi legjobb szezonom. A Videotonnal két bajnoki címet nyertem és háromszor lettem gólkirály, majd a Legiánál az első szezonomban megnyertük a bajnokságot, a kupát, elhódítottam a gólkirályi címet és szerepeltem a Bajnokok Ligájában. Számomra ezek szintén pazar idények voltak, és minden sikerért keményen megdolgoztam.

Azért lehet benne hiányérzet is. Bár Lengyelországban és Amerikában is bizonyított, hiába lett sorozatban négyszer gólkirály, Bernd Storck csak kiegészítő emberként számolt vele a válogatottnál. Érthető módon ezt egy idő után megelégelte, és néhány percnyi játéklehetőség miatt nem akarta átrepülni az óceánt. Storck menesztése után visszakerült a csapatba, Luxemburg, valamint Costa Rica ellen is góllal hálálta meg a bizalmat, és reméli, hogy Georges Leekenstől is megkapja a lehetőséget.

„Az ajtó mindenki előtt nyitva áll, de ez mindig így van, amikor új kapitány kerül a válogatott élére. Már beszéltem Georges Leekensszel, neki is időbe telik, amíg megismeri a játékosokat, és felméri, kitől mire számíthat a pályán, illetve azon kívül. Nekünk az a feladatunk, hogy a válogatott mérkőzésekre csúcsformába kerüljünk, és ne okozzunk csalódást a szurkolóknak. Kár szépíteni, ez az év nem úgy sikerült, ahogyan elterveztük, az Eb után mintha megtorpantunk volna, de innen is fel kell állni, és még keményebben dolgozni.”

„Bízom benne, hogy megkapom a lehetőséget, szeretném, ha a válogatottnál is kapnék annyi bizalmat, mint klubcsapataimnál. Úgy érzem, az elmúlt években mindent megtettem, hogy válogatott legyek, de magamat sajnos nem tudom beválogatni. Hozzáteszem, senkire sem haragszom, Bernd Storck egyenes volt, elmondta, nem számít rám a kezdőcsapatban. Minden edzőnek más az elképzelése, az ő felelőssége a csapat összeállítása, és az eredményekért elsősorban neki kell vállalnia a felelősséget.”

„Nagyon jólesett, hogy a szurkolók mindig bíztak bennem és mellettem álltak, ezért is örültem, hogy Luxemburg és Costa Rica ellen is betaláltam. Fontos volt, hogy ne okozzak csalódást az engem a csapatba követelő drukkereknek. A jövőben is ez lebeg a szemem előtt.”

Az elmúlt három év MLS-álomcsapata

2017: Tim Melia (Kansas) – Matt Polster (Chicago), Ike Opara (Kansas), Kendall Waston (Vancouver), Justin Morrow (Toronto) – Michael Bradley (Toronto), Cristian Roldan (Toronto), Diego Valeri (Portland), Ignacio Piatti (Montreal) – David Villa (New York City), NIKOLICS NEMANJA (Chicago)

2016: Andre Blake (Philadelphia) – Matt Hedges (Dallas), Axel Sjöberg (Colorado), Jelle Van Damme (Los Angeles) – Giovani dos Santos (Los Angeles), Sacha Kljestan (New York RB), Mauro Díaz (Dallas), Ignacio Piatti (Montreal) – Sebastian Giovinco (Toronto), Bradley Wright-Phillips (New York RB), David Villa (New York City)

2015: David Ousted (Vancouver) – Tyrone Mears (Seattle), Kendall Waston (Vancouver), Matt Hedges (Dallas), Waylon Francis (Columbus) – Dax McCarty (New York RB), Ethan Finlay (Columbus), Benny Feilhaber (Kansas), Fabian Castillo (Dallas) – Sebastian Giovinco (Toronto), Kei Kamara (Columbus)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik