Videó: meccsre járni saját kommentátorral – világtalanul

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.20. 13:53
Megható felvétel látott napvilágot a világhálón: Iránban, egy stadionban készült, főszereplője két fiatalember. A videó azt mutatja be, hogy egy barát hogyan segít rászoruló társának abban, hogy ő is élvezhesse a mérkőzéseket – érdemes megnézni!

A legtöbb futballszurkoló óriási élményként éli meg a helyszínen megtekintett futballmérkőzés varázsát. Közvetlen közelről láthatja kedvenc játékosait, amikor pedig gól születik, az egész stadion egyszerre ugrik talpra, ez pedig egészen felemelő érzés.

Azonban sajnos nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy szemtanúja legyen a futballpályák történéseinek. Nehéz elképzelni, milyen lehet egy látássérült futballszurkoló élete, és egyáltalán hogyan tudja élvezni a mérkőzést. Korábban, már a 2010-es világbajnokság alatt is lehetőség nyílt arra, hogy vak szurkolók is részt vegyenek a mérkőzéseken. „A futball mindenkié, és nekünk az a feladatunk, hogy mindenki számára hozzáférést biztosítsunk” – mondta Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke, amikor még a 2010-es, dél-afrikai világbajnokság előtt bejelentette, speciális közvetítést adnak a helyszíneken a vb mérkőzéseire kilátogató vak és gyengénlátó szurkolóknak. Ez 2014-ben megismétlődött; a Bundesliga-stadionokban azóta külön szektorok és kommentátorok állnak rendelkezésükre.

A napokban Iránban látott napvilágot egy kedves történet: az ázsiai országban két fiatalember együtt jár ki a stadionba, ahol rendszeresen megtekintik kedvenc csapatuk aktuális találkozóját. Ebben még nincs is semmi rendkívüli, viszont most jön a csavar: egyikük vak... A látó azonban folyamatosan kommentálja világtalan barátjának az eseményeket, az ő lelki szemei előtt pedig megelevenednek a történések, így ő sem marad le semmiről. Ugyanúgy megőrül a góloknál, ahogyan az átlagos fanatikusok, amit „saját kommentátorának” köszönhet.

Talán nem túlzás azt mondani: erről szól a futball!

Íme, a videó a két szurkolóról:



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik