Vb 2018: eksztázisban a világ legrosszabb futballválogatottja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.18. 13:38
null
Bhutáni fogadalomtétel a festői környezetben fekvő Nemzeti Stadionban (Fotó: AFP)
A világ legrosszabb labdarúgó-válogatottja – ez az a címke, amelytől a FIFA-világranglista utolsó, 209. helyét pillanatnyilag elfoglaló Bhután bizonyosan megszabadul, miután kettős győzelemmel továbbjutott a 2018-as világbajnokság ázsiai első selejtezőköréből.

A Srí Lanka elleni párharc első meccsén Bhután idegenben meglepte esélyesebbnek tartott riválisát, és a múlt heti 1–0-s győzelem hatására meg is telt a főváros, Timpu stadionja: kedden 30 ezer néző látta, amint a kedvencek – mint beszámoltunk róla – Csencso Gyelcsen, alias „Bhután Ronaldója" duplájával 2–1-re megnyerik a visszavágót, bejutnak a vb-selejtezők ázsiai második körébe – és azonmód nemzeti hőssé válnak.

A beszámolók szerint a főváros szívében lévő Csanglimitang Nemzeti Stadion bejárata előtt még akkor is sorok kígyóztak, amikor a lelátók már megteltek.

Csering Tobgaj miniszterelnök rendeletére a munkanap csak délig tartott kedden, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a történelmi mérkőzés telt házas legyen – és hogy közvetlenül utána éjszakába nyúló ünneplés kezdődhessen.

„A győzelem lázában égünk, a munkahelyeken, a közösségi médiában mindenki erről beszél – számolt be a bhutáni eufóriáról Nidrup Zangpo, a Bhutan Observer című lap korábbi kiadója. – Nálunk nincs profi futball, szóval egy meccs nehezen mozgatja meg az egész nemzetet. De ez a győzelem most mindörökre megváltoztatja a focinkat!"

Ugen Cecsup Dordzsi, a Bhutáni Labdarúgó-szövetség elnöke biztos abban, hogy a világ sporthíreibe eddig legfeljebb az olimpikon íjászai révén bekerülő himalájai ország futballválogatottja elkerül a világranglista utolsó helyéről – mert végre többször is pályára léphet.

„A forrásaink erősen korlátozottak, ezért eddig nem tudtunk sok mérkőzést játszani, alig gyűjthettünk világranglistapontokat. De most, hogy legalább tíz meccsünk lesz az idén, akkor is feljebb fogunk lépni, ha az összeset elveszítjük, mert a veszteseknek is jut pont" – jósolta az elnök.

Két győzelmük már van, és a továbbjutás azt jelenti, hogy az ázsiai selejtező következő lépcsőjében – amelynek csoportbeosztását április 14-én készítik el – újabb nyolc találkozó vár rájuk.

Az elmúlt napok kétfelvonásos párharca előtt a bhutániak összekuporgattak egy nagyobb összeget a bangkoki edzőtáborra annak érdekében, hogy bírják a Srí Lanka-i klímát – még néhány nap ünneplés, és kezdődhet a fejtörés, mik legyenek a következő sikerrecept összetevői.

Jelenet a keddi mérkőzésről: támadásban a narancssárga mezes bhutániak (Fotó: AFP)
Jelenet a keddi mérkőzésről: támadásban a narancssárga mezes bhutániak (Fotó: AFP)

Kelet-Timor labdarúgó-válogatottja 1–0-s győzelmet aratott Mongólia felett vb-selejtezőn Ulánbátorban, így hiába tett meg a hazaiak tízese, Hürelbaatarin Cend-Ajus társaival együtt mindent az első mérkőzésen összeszedett hátrány ledolgozásáért, a mongolok lettek a 2018-as kvalifikációs sorozat első kiesői.

Kelet-Timor a négylépcsős ázsiai selejtezősorozat második körébe jutott. Ázsiából négy vagy öt csapat jut ki a 2018-as, oroszországi világbajnokságra.

India idegenbeli 0–0-val harcolta ki a továbbjutást Nepál ellen, míg a világranglista-209. (azaz utolsó) Bhután kettős győzelemmel búcsúztatta Srí Lankát. Kambodzsa simán búcsúztatta Makaót, Tajvan pedig nagy fordítást mutatott be idegenben Brunei ellen.

A keddi program nem teljes, mivel a FIFA biztonsági okokból elhalasztotta a Pakisztán–Jemen selejtezőt. A nemzetközi szervezet ázsiai tagszövetségével (AFC) egyeztetve azt követően hozta meg döntését, hogy vasárnap két öngyilkos merényletnek 15 áldozata volt Lahoréban. A keresztény templomokat megcélzó merényletek után két meggyanúsított férfit élve megégetett a tomboló helyi közösség. A FIFA Lahoréból semleges helyszínre viszi a selejtezőt.

VB 2018, SELEJTEZŐK
ÁZSIAI ZÓNA, 1. SELEJTEZŐKÖR, 2. MÉRKŐZÉS
Mongólia–Kelet-Timor 0–1
Továbbjutott: Kelet-Timor
, 5–1-es összesítéssel
Nepál–India 0–0
Továbbjutott: India
,
2–0-s összesítéssel
Bhután–Srí Lanka 2–1
Továbbjutott: Bhután
, 3–1-es összesítéssel
Makaó–Kambodzsa 1–1
Továbbjutott: Kambodzsa
, 4–1-es összesítéssel
Brunei–Tajvan 0–2
Továbbjutott: Tajvan, 2–1-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik