Futballbarátok, vb-rajongók! Ma elkezdődik, a helyszín: Dili!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.12. 06:41
null
Itt (no, nem a tengerparton) kezdődik a hosszú út a 2018-as világbajnokságra: Dili, Kelet-Timor (Fotó: AFP)
Bár a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rajtjáig még több mint három év van hátra, sőt a selejtező fő sorsolását is csak az idén nyáron, július 25-én tartják meg a Szentpétervár melletti Sztrelnában (ott és akkor kapnak ellenfeleket a mieink is), máris itt a nagy pillanat: ma hat mérkőzéssel megkezdődik a harc a vb-részvételi jogért. Az első mérkőzést Kelet-Timor fővárosában, Diliben rendezik meg, a házigazdák ellenfele Mongólia válogatottja lesz.

A következő két és fél esztendőben 208 válogatott több mint 800 selejtező mérkőzést vív annak érdekében, hogy kiderüljön, mely 31 ország csatlakozhat a rendező Oroszországhoz, ki vehet részt a 2018. június 14. és július 15. közötti világbajnokságon.

Kelet-Timor válogatottját éri a dicsőség, hogy az Ázsiai zónában csütörtökön sorra kerülő hat selejtező közül az időrendbeli elsőt megrendezze.

Az 1.2 millió ember lakta korábbi portugál gyarmaton – amely 2002-ben szabadult fel a mintegy három évtizedes indonéz megszállás alól – nincs sem országos bajnokság, sem profi futballista, a válogatott mind a négy korábbi vb-selejtezőjét elveszítette, mégis: Dili 10 000 nézőt befogadni képes stadionja várhatóan megtelik a történelmi mérkőzésre, sőt a felállított óriáskivetítő előtti terület sem marad üresen.

„A timori játékosok rajonganak a futballért, mindannyian nézik a tengerentúli ligák közvetítéseit – adott rövid jellemzést a helyi fociról Alfredo Esteves, a válogatott korábbi csapatkapitánya. – Nekik nincs reális esélyük profivá válni, a megélhetésért is igen keményen meg kell dolgozniuk ebben a szegény országban, de tudnak bánni a labdával, és mindent meg fognak tenni a továbbjutásért.”

Francisco Lay, a helyi szövetség elnöke mindazonáltal hozzátette: jussanak tovább akár az övéi, akár a mongolok, a lényeg, hogy e számukra történelmi jelentőségű párharc a futball diadalát hirdesse.

VB 2018, SELEJTEZŐK
ÁZSIAI ZÓNA, 1. SELEJTEZŐKÖR

Kelet-Timor–Mongólia 4–1
Kambodzsa–Makaó 3–0
Srí Lanka–Bhután
0–1
Tajvan–Brunei 0–1
India–Nepál 2–0
Jemen–Pakisztán 3–1
Az első mérkőzéseket március 12-én, a második mérkőzéseket március 17-én játsszák.

Itt is rendeznek meccset az ázsiai 1. selejtezőkörben: Timpu, Bhután (Fotó: Action Images)
Itt is rendeznek meccset az ázsiai 1. selejtezőkörben: Timpu, Bhután (Fotó: Action Images)

Nemcsak Ázsiában, hanem az észak- és közép-amerikai, valamint karibi válogatottakat tömörítő CONCACAF-zónában, valamint az Óceániai zónában is megkezdődnek a küzdelmek a júliusi 25-i Nagy Lapleosztás előtt – azaz jócskán lesznek olyan válogatottak, amelyek már a selejtező fő sorsolására sem férnek oda. Sőt olyanok is, amelyek már március 17-én búcsút intenek a 2018-as tornának.

Nézzük a menetrendet!

KIK ÉS HOGYAN JUTNAK KI A 2018-AS VILÁGBAJNOKSÁGRA?

(Mivel a FIFA hivatalosan még nem hozta nyilvánosságra, hogyan osztoznak a kontinensek a döntő 32 kvótáján, az alábbi – a legutóbbi két kiírás alapján készített – összeállítás csupán tájékoztató jellegű.)

A HÁZIGAZDA (1)

A rendezési jog odaítélésekor, 2010. december 2-án eldőlt, hogy Oroszország válogatottja automatikusan résztvevője lesz a 2018-as világbajnokságnak.

EURÓPA (további 13 kvóta)

A selejtező egylépcsős (+ playoff). A lebonyolítás rendje a szokásos: az 52 válogatottat kilenc csoportba sorsolják, a csoportelsők automatikusan vb-résztvevők, a nyolc legjobb második pótselejtezőt vív.

A csoportok sorsolása 2015. július 25-én történik, az első selejtezőket 2016 szeptemberében játsszák.

DÉL-AMERIKA (4 vagy 5 kvóta)

A selejtező egylépcsős (+ interkontinentális playoff). A tíz válogatott a szokásos módon, azaz 18 fordulós, oda-visszavágós körmérkőzésen dönti el, ki jut ki a vb-re. A végtabella első négy helyezettje automatikusan vb-résztvevő, az ötödik helyezettre interkontinentális pótselejtező vár.

A selejtező menetrendjét július 25-én készítik el.

CONCACAF-ZÓNA (3 vagy 4 kvóta)

A selejtező ötlépcsős (+ interkontinentális playoff). Az első három lépcsőben oda-visszavágós párharcokban rostálják meg a csapatokat (résztvevők a kontinentális rangsor 7-35. helyezettjei, fokozatosan bekapcsolódva). Az első lépcső mérkőzéseit hamarosan, március 22. és 31. között, a második lépcső párharcait júniusban rendezik meg (a harmadik már a fő sorsolás után, ősz elején lesz),

A negyedik lépcsőben három négycsapatos csoportban, körmérkőzés során küzd immár a legjobb 12 résztvevő (a hat kiemelt és a harmadik lépcső hat továbbjutója), majd az 1-2 helyezettekre újabb körmérkőzés, a hatos döntő vár. Az első három helyezett vb-résztvevő, a negyedik internontinentális pótselejtezőt vív.

AFRIKA (5 kvóta)

A selejtező négylépcsős. A legutóbbi kiíráshoz képest eggyel több, azaz három egyenes kieséses kört rendeznek, mielőtt a legjobb húsz válogatottat öt csoportba osztják, hogy azok – immár a negyedik lépcsőben – oda-visszavágós körmérkőzésen döntsenek a vb-részvételt jelentő csoportelsőségről. (Legutóbb a csoportkört követő öt ki-ki párharc döntött a kvótákról).

Az első sorsolást július 25-én tartják, a leggyengébb besorolású csapatok 2015 őszén kezdik a selejtezőt.

ÁZSIA (4 vagy 5 kvóta)

A selejtező négylépcsős (+ interkontinentális playoff). Az első lépcsőben a kontinens 12 leggyengébb csapata oda-visszavágós párharcot vív (ez kezdődik csütörtökön). A hat továbbjutót és Ázsia összes többi válogatottját nyolc ötös csoportba osztják be április 14-én. Innen tizenkét válogatott jut a 3. fordulóba, a zónadöntőbe (ők ezzel részvételi jogot szereznek a 2019-es Ázsia-kupa döntőjére is).

A legjobb tizenkét csapat két hatos csoportba kerül, az 1. és 2. helyezettek kijutnak a világbajnokságra, a 3. helyezettek egymással vívnak pótselejtezőt, a győztes interkontinentális pótselejtezőn vehet részt.

ÓCEÁNIA (0 vagy 1 kvóta)

A selejtező háromlépcsős (+ interkontinentális playoff). Elsőként a térség négy leggyengébb válogatottja egy helyszínen körmérkőzést vív (2015. június 8-16.). A csoportelső megpróbálkozhat a második lépcsővel: oda-vissza körmérkőzés két négyes csoportban Óceánia nyolc legjobb válogatottjának részvételével 2015 októberétől.

A harmadik lépcsőben a két-két továbbjutó újabb négyes csoportban újabb oda-vissza körmérkőzést játszik. A csoportelső Óceánia bajnokaként interkontinentális selejtezőt vív a vb-kvótáért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik