UEFA: kilépés a válasz a FIFA „elveszett” korrupciós jelentésére?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.15. 22:53
null
Vajon meddig áll még szóba egymással Platini (balra) és Blatter? (Fotó: Action Images)
A Német Labdarúgóliga (DFL) elnöke, dr. Reinhard Rauball arról beszélt a kicker.de-nek, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kiléphet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) égisze alól, ha nem teszik közzé teljes terjedelmében a 2018-as orosz és a 2022-es katari rendezésű világbajnokság kandidálási folyamatát átvizsgáló jelentést.

A jelentés 42 oldalas, rövidített változatát csütörtökön tette nyilvánossá a FIFA. Ebben a dokumentumban a szervezet tisztázta Oroszországot és Katart a korrupciós vádak alól.

Ezt követően Michel García amerikai ügyvéd és a vizsgálatot végző csoport vezetője feljelentést tett, miszerint a FIFA független etikai bizottságának elnökeként dolgozó Hans-Joachim Eckert által ismertetett összefoglaló jelentés számos esetben a tények és a következtetések hiányos ábrázolását tartalmazza az eredetihez képest.

Rauball úgy nyilatkozott a Kickernek, ha a FIFA nem hajlandó publikussá tenni a teljes vizsgálati anyagot, arra akár kilépés is lehet a válasza az UEFA-nak. Mint ismert, a FIFA-nak hat regionális szövetsége van, ebből az egyik az Európai Labdarúgó-szövetség.

Rauball szerint a jelentés körül kialakult helyzet korábban soha nem látott mértékben rengette meg a FIFA alapjait és a szervezetbe vetett bizalmat.

„A megoldáshoz két feltételnek kell megvalósulnia. Nemcsak az eredeti, teljes dokumentumnak kell nyilvánossá válnia, hanem García vádiratának is. A FIFA csak ebben az esetben tudja megvédeni a hitelességét” – nyilatkozta a német ligaelnök.

„Ha ez nem történik meg, komolyan el kell gondolkodni azon, hogy jó kezekben vagyunk-e. A következmények közül azt sem szabad kizárni, hogy az UEFA kilép a FIFA égisze alól” – tette hozzá Rauball.

Greg Dyke, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) elnöke „viccként” aposztrofálta a jelentés körül kialakult helyzetet, mivel pont az az ember fellebbezett a FIFA által közzétett jelentése ellen, aki korábban a jelentés alapjául szolgáló nyomozást vezette.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik