U20-as vb: a 2009-es győztes kiejtette a 2011-es döntőst

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.03. 23:07
A Törökországban zajló U20-as labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében a 2009-es győztes Ghána 3–2-es győzelmet aratott a 2011-ben ezüstérmet szerző Portugália ellen, így bejutott a negyeddöntőbe, ahol a horvátokat kiejtő Chile lesz az ellenfele. Az alsó ágon Irak és Dél-Korea jutott a legjobb nyolc közé.

HORVÁTORSZÁG–CHILEHORVÁTORSZÁG–CHILE

A horvát válogatott első vereségét szenvedte el az idei vb-n, ezzel azonban rögtön búcsúzott is a további küzdelmektől. A dél-amerikai együttes a 81. percben Nicolás Castillo tanítanivaló fejes góljával szereztek vezetést, míg négy perccel később Jozo Simunovic talált a saját kapujába, eldöntve ezzel a továbbjutás kérdését. Chile ellenfele a negyeddöntőben a Portugáliát fordulatos meccsen kiejtő Ghána lesz.

PORTUGÁLIA–GHÁNA

A csoportharmadikként továbbjutott afrikaiak a 19. percben Kennedy Ashia találatával szereztek vezetést, amellyel sokáig továbbjutásra álltak, az utolsó húsz perchez érkezve azonban a portugálok három perc leforgása alatt fordítottak. Előbb Tiago Ferreira egyenlített, majd a mögöttünk hagyott szezont a Barcelona B-csapatában töltő Edgari Ié talált be, így máris a portugálok álltak jobban. De nem sokáig. A 79. percben Michael Anaba egalizált, majd a 85. percben szerzett Richmond Boakye-góllal újból Ghána vezetett, előnyét pedig a hátralévő percekben már nem adta le, így a 2011-ben döntős portugálokkal ellentétben érdekelt lesz a legjobb nyolc között.

IRAK–PARAGUAY

A rendes játékidőben nem esett gól a két, eddig veretlen válogatott összecsapásán, így hosszabbításra került sor, amelynek a 4. percében Farhan Sakor – a szerencsével sem hadilábon állva – megszerezte a mindent eldöntő gólt. Irak története során másodszor, 24 év után először jutott be az U20-as világbajnokság negyeddöntőjébe.

KOLUMBIA–DÉL-KOREA

Az ázsiaiak a 16. percben Szong Dzsu Hun góljával megszerezték a vezetést, és sokáig úgy nézett ki, hogy ez a gól elegendő is a továbbjutáshoz. A hősiesen küzdő kolumbiaiak azonban a 94. percben Juan Quintero szabadrúgásból egyenlített, így ezen a találkozón is jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. Itt viszont nem esett gól a ráadásban, jöhettek a tizenegyesek, amelyeket meglehetősen magabiztosan lőttek a fiatalok. Tizenhat rúgót követően 7–7-re álltak a felek, a kilencedik párban azonban a dél-amerikai játékos az égbe lőtte a labdát, továbbjutott Dél-Korea.

Érdekesség, hogy a legjobb tizenhatba jutott négy csoportharmadik közül hárman is sikerrel abszolválták a nyolcaddöntőt (Dél-Korea mellett Ghána és Üzbegisztán).

U20-AS LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Horvátország–Chile 0–2
(N. Castillo 81., Simunovic 85. – öngól)
Portugália–Ghána 2–3 (Tiago Ferreira 71., Ié 73., ill. Ashia 19., Anaba 79., Boakye 85.)
Irak–Paraguay 1–0 – hosszabbítás után (Sakor 94.)
Kolumbia–Dél-Korea 1–1 (Quintero 94., ill. Szong Dzsu Hun 16.) – tizenegyesekkel: 7–8

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ágrajz szerint)
Franciaország–Üzbegisztán (július 6.)
Ghána–Chile (július 7.)
Irak–Dél-Korea (július 7.)
Uruguay–Spanyolország (július 6.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik