Top 10 érdekesség az Aranylabda-szavazásról

Vágólapra másolva!
2015.01.13. 14:38
null
Cristiano Ronaldo harmadik Aranylabdája és a család körében (Fotó: Reuters)
Cristiano Ronaldo kapta meg a 2014-es év legjobb futballistájának járó Aranylabdát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hétfő esti zürichi gáláján. Lionel Messi végzett a második, Manuel Neuer a harmadik helyen – a voksolás érdekességeiből szemezgettünk.

1. EGYMÁSRA NEM SZAVAZNAK. Lionel Messi és Cristiano Ronaldo szokás szerint „barátaira és szövetségeseire” szavazott, nem egymásra. Messinél Ángel Di María, Andrés Iniesta és Javier Mascherano lett az első három, míg Ronaldónál Sergio Ramos, Gareth Bale és Karim Benzema, tehát kizárólag csapattársakat választottak triójukba.

2. HOGY MIT CSINÁLT HODGSON?! Az angol sajtó eléggé tanácstalanul áll azelőtt, hogy Roy Hodgson szövetségi kapitány az argentinok védekező középpályását, Javier Mascheranót látta 2014 legjobbjának. A második Philipp Lahm, a harmadik Manuel Neuer lett, tehát Ronaldo és Messi be sem fért az első háromba. A fehérorosz szövetségi kapitány, Andrej Zigmantovics szintén Mascheranót tette az első helyre.

3. GODÍN LESÚJT. Persze vannak még Hodgsonnál is „kegyetlenebbek”: Diego Godínnál, az Atlético Madrid hátvédjénél és az uruguayi válogatott csapatkapitányánál CR, Messi és Neuer sem fért be a legjobb háromba (Diego Costa, Thibaut Courtois, Arjen Robben a sorrendje).

4. NEM MESSI A MÉDIAKEDVENC. A csapatkapitányoknál Lionel Messi több első jelölést kapott, mint Manuel Neuer, ám a német kapus a szövetségi kapitányok és az újságírók körében is több első szavazatot kapott az argentin támadónál. A médiaképviselők közül 95-en tették az első helyre Cristiano Ronaldót, 31-en Neuert, míg Messi mindössze négy első helyes jelölést kapott, még Thomas Müller is megelőzte! Ezek szerint a „klasszikus” Aranylabda-voksoláson Messi könnyen lehet, hogy a dobogóra sem fért volna fel.

ARANYLABDA-SZAVAZÁS 2014 – A TOP 3 ELSŐ HELYEZÉSEI
NÉV 1. HELYEZÉSEI SZÁMA

CSAPATKAPITÁNYI SZÖV. KAPITÁNYI MÉDIA ÖSSZESEN
Cristiano Ronaldo998995283
Manuel Neuer 22 32 31 85
Lionel Messi 31 20 4 55
ELSŐ HELYEZÉST KAPÓ JÁTÉKOSOK A TOP 3-ON KÍVÜL
NÉV 1. HELYEZÉSEI SZÁMA
CSAPATKAPITÁNYISZÖV. KAPITÁNYI
MÉDIA
ÖSSZESEN
Thomas Müller381122
Arjen Robben 3 10 4 17
Philipp Lahm 6 2 2 10
Neymar 1 4 1 6
James Rodríguez 1 2 3 6
Gareth Bale 2 2 1 5
Mario Götze 1 2 2 5
Toni Kroos 1 2 2 5
Ángel Di María 3 1 4
Thibaut Courtois 2 1 3
Zlatan Ibrahimovic 1 2 3
Andrés Iniesta 1 2 3
Diego Costa 2 2
Javier Mascherano 2 2
Bastian Schweinsteiger 2 2
Karim Benzema 1 1
Paul Pogba 1 1
Sergio Ramos 1 1
Forrás: fifa.com

5. 21 JÁTÉKOS KAPOTT JELÖLÉST AZ ELSŐ HELYRE. Az Aranylabda-lista huszonhárom klasszisából huszonegy kapott jelölést első helyre – csupán Eden Hazard és Yaya Touré nem. Csak néhány érdekesség: Thibaut Courtois-t az Antigua és Barbuda-i és a Sierra Leone-i csapatkapitány, Philipp Lahmot a brunei csapatkapitány, Diego Costát a montserrati, Zlatan Ibrahimovicot a montenegrói, Mario Götzét a St. Lucia-i „cséká” jelölte (mások mellett) elsőnek. Amerikai Szamoa és Bahama szövetségi kapitánya Neymart látta elsőnek (a brazil is, de ez nem túl meglepő), James Rodríguezt pajzsra emelte a kolumbiai szövetségi kapitány és csapatkapitány, Andrés Iniesta Salvador és Szaúd-Arábia szakvezetőjének elsője lett. Bastian Schweinsteiger a kolumbiai újságíró szerint volt 2014 legjobbja (James csak a harmadik!), Toni Kroos játéka a Costa Rica-i kolléga tetszését nyerte el.

6. TELITALÁLATOK. Tizenegy csapatkapitány kapta telibe a végső sorrendet, a nevek: Gianluigi Buffon (Olaszország), John Nusum (Bermuda), Daniel Agger (Dánia), Ahmed Fathi (Egyiptom), Bune Abebaw Butako (Etiópia), Dzsavad Nekunam (Irán), Laurent Mehanna (Libanon), Colin Bell (Mauritius), Garidmagnaj Bajszgalan (Mongólia), Sagar Thapa (Nepál), Robert James Gier (Fülöp-szigetek).

A trénerek közül telitalálatosok: Ange Postecoglou (Ausztrália), Andrew Bascome (Bermuda), Savki Garib (Egyiptom), Alfred Riedl (Indonézia), Carlos Queiroz (Irán), Antonio Conte (Olaszország), Giuseppe Giannini (Libanon), Franck Rajaonarisamba (Madagaszkár), Ezzaki Badu (Marokkó), Alain Giresse (Szenegál), Mihajlo Fomenko (Ukrajna), Honour Janza (Zambia).

Dzsudzsák Balázs és Dárdai Pál egyaránt Neuernek adta volna a díjat, szavazataikat itt tekinthetik meg!

7. MESSI? MOURINHÓRA? Igen, Messi Mourinhóra. Az argentin sztár az edzők között Alejandro Sabella és Pep Guardiola után José Mourinhónak is adott voksot. Cristiano Ronaldónál Carlo Ancelotti, Diego Simeone és Joachim Löw az első három. Összesen tíz edző kapott voksot, Löw, Ancelotti és Simeone messze kiemelkedett. Zlatan Ibrahimovic Ancelottit látta a legjobbnak, csakúgy, mint Wayne Rooney és Hugo Lloris. Az papírforma, hogy Bastian Schweinsteigernél Löw győzött, az viszont nem, hogy Gigi Buffonnál is! Arda Turan, az Atlético Madrid török légiósa azt reklamálta a szavazatok megjelentetését követően, hogy ő bizony klubedzőjére, Simeonéra szavazott elsőként, ehhez képest a FIFA Mourinho, Löw, Simeone sorrendet hoz…

8. LENYOMHATATLANOK. Azt, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi milyen szinten mozog elismertségben, jól mutatja, hogy amióta összevont FIFA-Aranylabda van, egy alkalom kivételével mindig övék volt az első két hely (az egyetlen befurakodó a 2010-ben második Andrés Iniesta). 2008 óta csak Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi kapott Aranylabdát, ehhez hasonló dominanciára még nem volt példa. 1971 és 1976 között Johan Cruyff és Franz Beckenbauer váltogatta egymást, de 1975-ben befészkelődött közéjük Oleh Blohin, és fölényük nem is volt ennyire teljes.

„Lionel Messi és Cristiano Ronaldo két teljesen különböző labdarúgó, de az nem kérdés, hogy ők ketten a legjobbak. Két Aranylabda kellene. Egyet közöttük osztanának ki, egyet pedig a többieknek” – mondta erről a Manchester United argentin középpályása, Ángel Di María.

9. ARANYLABDÁS EGY HÚSZASÉRT. A BBC Sport érdekes összehasonlítást tesz a legelső aranylabdás, Stanley Matthews és Cristiano Ronaldo között: a legendás angol szélső heti húsz fontot vágott zsebre, míg a portugál sztár heti háromszáznyolcvanezer fontot keres. Mai értékén számolva heti 682.80 font lenne Matthews fizetése.

10. A FÉL VILÁGBAJNOK CSAPAT KAPOTT SZAVAZATOT. A hat német jelölt (Manuel Neuer, Thomas Müller, Philipp Lahm, Toni Kroos, Mario Götze, Bastian Schweinsteiger) a pontok 26.88 százalékát gyűjtötte be – azaz Messit együttesen megelőzték, C. Ronaldót azonban jelentősen nem tudták megközelíteni. Ebből is látszik, hogy a németek mennyire jól működtek csapatként a vb-n, és mennyire nem volt abszolút kiemelkedő emberük. Portugál játékos CR-en kívül nem kapott voksot, argentin pedig csak kettő (Di María, Mascherano) Messi mellett. A szavazateloszlás miatt esély sem volt német végső sikerre. Már ebben a kategóriában, mert a többiben azért van mivel villogniuk!

Ha már az országok képviselőinél tartunk: brazil futballista 2007 (Kaká győzelme), olasz pedig 2006 (Fabio Cannavaro diadala és Buffon második helye) óta nem volt dobogós Aranylabda-szavazáson! Neuer Oliver Kahn (2001, 2002) óta az első német dobogós.

FIFA-ARANYLABDA: Cristiano Ronaldo (Portugália)
AZ ÉV NŐI JÁTÉKOSA: Nadine Kessler (Németország)
PUSKÁS-DÍJ:
James Rodríguez (Kolumbia)
AZ ÉV EDZŐJE:
Joachim Löw (Németország)
AZ ÉV EDZŐJE A NŐI LABDARÚGÁSBAN: Ralf Kellermann(Németország)
FIFA ELNÖKI KÜLÖNDÍJ: Hirosi Kagava (90 éves japán újságíró)
FAIR PLAY DÍJ: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség önkéntesei
FIFPRO ÁLOMCSAPAT:
Manuel Neuer (Bayern München, Németország) – Philipp Lahm (Bayern München, Németország), Sergio Ramos (Real Madrid, Spanyolország), David Luiz (PSG, Brazília), Thiago Silva (PSG, Brazília) – Ángel Di María (Manchester United, Argentína), Toni Kroos (Real Madrid, Németország), Andrés Iniesta (Barcelona, Spanyolország) – Arjen Robben (Bayern München, Hollandia), Lionel Messi (Barcelona, Argentína), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugália)

ARANYLABDA-SZAVAZÁS 2014 – A VÉGEREDMÉNY
1. CRISTIANO RONALDO (PORTUGÁL) 37.66 százalék
2. LIONEL MESSI (ARGENTIN) 15.76
3. MANUEL NEUER (NÉMET) 15.72
4. ARJEN ROBBEN (HOLLAND) 7.17
5. THOMAS MÜLLER (NÉMET) 5.42
6. PHILIPP LAHM (NÉMET) 2.90
7. NEYMAR (BRAZIL) 2.21
8. JAMES RODRÍGUEZ (KOLUMBIAI) 1.47
9. TONI KROOS (NÉMET) 1.43
10. ÁNGEL DI MARÍA (ARGENTIN) 1.29
11. DIEGO COSTA (SPANYOL-BRAZIL) 1.02
12. GARETH BALE (WALESI) 1.00
13. ZLATAN IBRAHIMOVIC (SVÉD) 1.00
14. YAYA TOURÉ (ELEFÁNTCSONTPARTI) 0.86
15. MARIO GÖTZE (NÉMET) 0.84
16. KARIM BENZEMA (FRANCIA) 0.75
17. ANDRÉS INIESTA (SPANYOL) 0.67
18. BASTIAN SCHWEINSTEIGER (NÉMET) 0.57
19. JAVIER MASCHERANO (ARGENTIN) 0.55
20. THIBAUT COURTOIS (BELGA) 0.51
21. EDEN HAZARD (BELGA) 0.47
22. PAUL POGBA (FRANCIA) 0.40
23. SERGIO RAMOS (SPANYOL) 0.33
Forrás: fifa.com

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik