Aranylabda: „Miért szavaztam Cristiano Ronaldóra?”

Vágólapra másolva!
2015.01.12. 20:19
A FIFA-Aranylabdát a szövetségi kapitányok és válogatottak csapatkapitányai mellett újságírók szavazatai alapján ítélik oda, Magyarországról pedig ezúttal is a Nemzeti Sport munkatársa, Csillag Péter voksolt. Kollégánk Cristiano Ronaldót látta a legjobbnak a mögöttünk hagyott évben, és alább azt is elárulja, miért döntött így.

Világbajnoki évben illik valamelyik világbajnok játékosnak adni az Aranylabdát, a 2014-es német válogatottal kapcsolatban azonban ebből a szempontból van egy kis gond. Nehéz kiemelni egyetlen futballistát, aki a csapat szuperhőseként magasodott a többiek fölé, a siker az egyéni csillogás helyett sokkal inkább az egység, a szervezettség és a fegyelem dicsérete volt.

Éppen ezért tartom meghatározónak a belső összhangért felelős csapatkapitány, Philipp Lahm szerepét, aki sokoldalú, intelligens és precíz játékával folyamatosan adta a maltert a téglák közé. Manuel Neuer rendíthetetlen magabiztossága szintén nélkülözhetetlen eleme volt a német gépezetnek, és cinikus érv azzal kisebbíteni érdemeit, hogy egy tökéletesen működő csapat mögött szinte nincs is szükség kapusra. De Thomas Müller góljai, Bastian Schweinsteiger erőteljes játéka, Toni Kroos szigorú hatékonysága, Mario Götze aranyérmet jelentő villanása is a német válogatott brazíliai menetelésének maradandó emléke.

Olyannyira nem könnyű közülük választani, hogy a FIFA szakmai elemző testülete sem egy németet, hanem az argentin ezüstérmes Lionel Messit kiáltotta ki a világbajnokság legjobb játékosának (a döntés sokakat meglepett, és az elismerésre szerintem is inkább rászolgált volna például a holland csapatban magával ragadó teljesítményt nyújtó Arjen Robben, de még az argentinok közül sem Messit, hanem Angel Di Maríát soroltam volna előre).

A Barcelona-csatár számára a 2014-es a nagy rekorddöntések éve volt, ám elsősége sem a spanyol bajnoki, sem a Bajnokok Ligája örök góllövőlistáján nem csupán az elmúlt tizenkét hónap, hanem tíz év góljainak következménye. Korábbi önmagához képest érezhetően visszaesett a játéka, tavalyi teljesítménye kétségkívül alatta maradt a 2009-es, a 2010-es, a 2011-es és a 2012-es, aranylabdás Messiének, ami persze nem zárja ki, hogy eddigi egész pályafutása alapján még mindig a világfutball legjobb játékosának tartsuk.

Ha az év egészét nézzük, balul sikerült világbajnoksága ellenére Cristiano Ronaldo mutatta a legerősebb formát: lehengerlő futballstílusa, bámulatos gólérzékenysége és a játék megrögzött szeretete őt valóban magasabb szintre helyezte vetélytársainál. Annak ellenére nevezhetjük őt 2014 királyának, hogy a Real Madriddal elnyert Bajnokok Ligája-győzelmére éppen a döntőben nyújtott gyengébb teljesítménye vetett árnyékot, és alázatot sokszor csak a munka iránt tanúsított, a csapattársak iránt már kevésbé.

Nem volt egyszerű a döntés, a magyar újságírói szavazat gazdájaként igyekeztem kellő felelősséggel mérlegelni a fenti szempontokat, és alapos töprengés után végül a következő listát adtam le novemberben a 2014-es FIFA-Aranylabda-választáson: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Philipp Lahm, 3. Manuel Neuer.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik