Teqball: a sportág felkerült a 2020-as Ázsiai Strandjátékok programjára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.08. 09:23
Ázsia után újabb kontinenst készül meghódítani a magyar találmányon alapuló Teqball, amely az idei Afrikai Játékokon és az Afrikai Strandjátékokon bemutató sportként szerepel – olvasható a Nemzetközi Teqballszövetség (FITEQ) sajtóközleményében. Eközben a hétvégén döntött az Ázsiai Olimpiai Tanács is: a 2020-as Ázsiai Strandjátékokon is ott lesz a Teqball.

Ismét komoly elismerést kapott a Borsányi Gábor, Huszár Viktor és Gattyán György által alapított magyar fejlesztésű, hajlított pingpongasztalon űzhető, futball alapú sportág, amely az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOCA) végrehajtó bizottságának rabati tanácskozásán született döntése értelmében az idei nyári Afrikai Strandjátékokon és az Afrikai Játékokon, mint bemutató sport mutatkozhat be a nagyközönségnek. Az ANOCA júniusi éves rendes közgyűlésén pedig azt javasolja majd tagjainak, hogy ismerjék el hivatalosan is az eddig is már több mint 40 országba eljutó Teqballt.

„A Teqball nagyszerű, látványos sport, amit az egész világon játszani fognak. Fenntartható nemzetközi modellt szeretnénk létrehozni” – nyilatkozta Rabatban Huszár Viktor, a Teqball társalapítója, műszaki ötletgazda.

A legjobb teqballosok idén előbb Sal szigetén (Zöld-foki Köztársaság), a június 14–23. között megrendezendő Afrikai Strandjátékokon, majd az augusztus 23. és szeptember 3. között Marokkóban sorra kerülő rabati Afrikai Játékokon adnak ízelítőt az alig kétéves Nemzetközi Teqballszövetség (FITEQ) által irányított sportból. A szövetség tervei közt szerepel, hogy teqballasztalokat adományoz és képzéseket tart több afrikai országnak, elősegítve ezzel a sportág elterjedését a kontinensen.

A FITEQ elöljárói a hónap végén az Óceániai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ONOC) évi rendes közgyűlésére utaznak a Fidzsi-szigetekre, abban a reményben, hogy az ONOC is elismeri a sportágat.

A tavaly augusztusi jakartai közgyűlésén az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) rekordgyorsasággal ismerte el a FITEQ-et, ami azt jelenti, hogy a Teqball akár már a legközelebbi Ázsiai Játékok versenyprogramjában is szerepelhet 2022-ben. Az Ázsiai Olimpiai Tanács múlt hétvégi, 38. közgyűlésén pedig úgy döntött, a Teqball már a 2020-as, Sanyában megrendezendő Ázsiai Strandjátékokon versenysportként szerepel.

„Precedens nélküli, hogy ilyen gyorsan elismerjenek egy új sportágat. Elképesztő magyar sportdiplomáciai siker, hogy az ázsiai kontinensen jövőre érmeket adnak át a magyar fejlesztésű Teqballban” – mondta Marius Vizer Jr., a FITEQ Nemzetközi Kapcsolatokért felelős igazgatója, a delegáció vezetője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik