Szombati topligaprogram BL-elődöntős mezőnnyel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.20. 10:32
null
Bár José Mourinho szerint Iker Casillas (balra) remek formának örvend, egyelőre nem kerül bevetésre (Fotó: Reuters)
Ha (futball)hétvége, akkor általában bajnoki csatározások az öreg kontinensen – néha kupaküzdelmek is, de nem most. A topligák közül az angol Premier League-ben a 34. fordulóra kerül sor; egyik manchesteri sztáralakulat sem ma lép pályára. A spanyol Primera Divisiónban a 32., a német Bundesligában a 30. kör van terítéken. A Barcelonának, a Real Madridnak, a Bayern Münchennek és a Dortmundnak is, azaz a jelenlegi Bajnokok Ligája-kiírás mind a négy elődöntősének a mai játéknapon lesz jelenése. Az olasz Serie A-ban a 33. fordulót rendezik – benne az egész hétvége legnagyobb európai slágerével, a vasárnap esti Juventus–Milan szuperrangadóval. Íme, a szombati program!

 

SPANYOLORSZÁG
A Bayern München (Barcelona) és a Borussia Dortmund (Real Madrid) elleni BL-elődöntőre készülő gigászok a hazai pálya előnyeit élvezhetik az aktuális fordulóban. A tabellamásodik Real Madrid a hetedik Betis, az éllovas Barcelona a 12. Levante ellen hangol.

Szombaton Casillas a kispadon ül, de már tökéletes állapotban van. Semmi meglepő sem lesz abban, ha hamarosan újra ő áll majd a gólvonalon, hiszen remek formának örvend" – nyilatkozta José Mourinho, a Real trénere, aki a sérült Michael Essienre, Fábio Coentraóra és Álvaro Arbeloára, valamint az eltiltott Xabi Alonsóra sem számíthat a sevillai zöld-fehérek ellen. Sőt Sergio Ramos és Sami Khedira sincs ott a blancók keretében, őket viszont már a szerdai BL-elődöntőre tartogatja a portugál.

Akadnak hiányzók a katalánoknál is, például Carles Puyol és Javier Mascherano – akik még kedden sem léphetnek pályára –, de ők együttesen sem élveznek akkora figyelmet, mint a gránátvörös-kékek szeme fénye, Lionel Messi. Az utóbbi két bajnoki mérkőzést kihagyó argentin a klub közlése szerint teljesen felépült, játéka ugyanakkor kérdéses a 32. fordulóban. Nem lepődnénk meg, ha Messi csak a BL-elődöntő első felvonásán szállna ismét játékba.

A La Ligában harmadik Atlético Madrid a Sevillánál, a negyedik Real Sociedad az Osasunánál próbálja meg begyűjteni a három pontot vasárnap.

 

NÉMETORSZÁG

Tizenháromból a tizenharmadik tavaszi győzelmére hajt a bajnokságban a salátástálat már két hete megkaparintó Bayern München a Hannover otthonában, ennek érdekében Jupp Heynckes vezetőedző az alábbi összeállításban vezényli gyepre tanítványait szombat fél négykor (a kicker.de szerint): Neuer – Rafinha, J. Boateng, Dante, Alaba – Timoscsuk, Luiz Gustavo – Shaqiri, C. Pizarro, Ribéry – Gomez. Philipp Lahm, Daniel Van Buyten, Thomas Müller, Arjen Robben és Javi Martínez a kispadon kezd a lap értesülései szerint, Bastian Schweinsteiger és Mario Mandzukic ugyanakkor ott sem: előbbinek a bokája fáj, utóbbinak pedig zúzódása van. Huszti Szabolcs (Hannover) még nincsen bevethető állapotban.

Szalai Ádámra és a Mainzra nehéz kilencven perc vár a fordulóban, az FSV-nak ugyanis a Dortmund otthonában kellene megszakítania négyes nyeretlenségi és/vagy kettes vereségsorozatát. A magyar centernek nem megy a góllövés az utóbbi időben, a legutóbbi nyolc bajnokiján mindössze egyszer talált a kapuba, két fordulóval ezelőtt még büntetőből sem tudott eredményes lenni a Nürnberg ellen.

Pénteken a következőket írta rajongóinak a hivatalos Facebook-oldalán:

„Nehéz mérkőzés vár ránk holnap, a kitűnő formában lévő Dortmund lesz az ellenfelünk. Élveznünk kell a játékot, és bátran játszani, így bármi megtörténhet a meccsen. Az biztos, hogy rajtunk nem fog múlni. Drukkoljatok!"

A vasárnapi menüben két magyar érdekeltségű csapat egy-egy meccse szerepel: a Hajnal Tamást (ténylegesen nem) foglalkoztató, újdonsült Német Kupa-finalista Stuttgart az évad meglepetésgárdáját, a Freiburgot látja vendégül – avagy megismétlődik a kupa szerdai elődöntője! –, míg a Nürnberg frank derbit vív az egyre reménytelenebb helyzetben lévő sereghajtó – de matematikailag még e forduló után is Bundesliga 1-esnek tekinthető – Fürthtel, Varga József és a pillanatnyilag lábadozó Stieber Zoltán együttesével.

 

ANGLIA

A múlt heti vegyes víkend után ismét csak egy sorozatra figyelnek a szurkolók a szigetországban: a bajnoki küzdelmekre. A PL első hat helyezettje közül csupán kettő lép ma pályára, a negyedik Arsenal a Fulhamhez látogat, a hatodik Everton pedig – amely a hét közben épp az „ágyúsokkal" játszott gól nélküli döntetlent – a Sunderlandnél vizitál.

A West Ham ellen szerdán megbotló (2–2) listavezető Man. United hétfőn fogadja az Aston Villát, a hátrányán a Wigan elleni győzelmével így két pontot faragó második Man. City meg az ötödik Tottenham otthonában lép fel vasárnap – utóbbi párosítás a forduló rangadója. A szintén holnapi Liverpool–Chelsea ütközet (a hetedik a harmadik ellen) is kitüntetett figyelmet követelhet magának.

A kiesés szempontjából igen fontos találkozónak számít a ma délutáni Queens Park Rangers–Stoke és a Norwich–Reading mérkőzés. Amennyiben a QPR (19.) és a Reading (20.) vesztesen hagyná el a pályát, csak a jó szerencsével menekülhetne meg a Championshipbe való átsorolástól.

 

OLASZORSZÁG

A megelőző két esztendőben az Udinese mindig megelőzte a Laziót a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő helyért zajló harcban, s a két alakulat csatája ebben az idényben is folytatódik – immár csak az Európa-liga-indulás kibrusztolásáért. A mostani küzdelem sem csupán nevezettek között zajlik azonban: éppúgy többszereplős, mint az elmúlt években, és a szereplők között ezúttal is ott találjuk a Romát és az Intert, míg a Fiorentina és a Catania új vetélytársnak számít.

De maradjunk egyelőre az egymástól „elszakadni képtelen" két fő riválisnál, az Udinesénél és a Laziónál, éspedig azért, mert övék a szombat esti program. A „zebrákkal" szemben hárompontos fórban lévő fővárosiakra nehéz percek várnak a Stadio Friuliban, egyrészt azért, mert az udinei erőd 2012. szeptember 2. óta bevehetetlen, másrészt meg azért, mert a március végén hosszas kihagyás után visszatérő, a bajnokságban eddig 10 gólt szerző (ezzel házi gólkirály) Miroslav Klose megint megsérült, akárcsak Stefan Radu. Ráadásul Francesco Guidolin, az ellen trénere újra számíthat az eltiltását letöltő gólgyárosára, a 17 találatot jegyző Antonio Di Nataléra.

Tizennyolc órakor a kiesés elől menekülő Genoa – Tőzsér Dániel csapata – az Atalantát fogadja.

A TOPLIGÁK SZOMBATI PROGRAMJA

ANGLIA, PREMIER LEAGUE, 34. FORDULÓ
Fulham–Arsenal 16.00 (tv: Digi Sport1)
Norwich–Reading 16.00
QPR–Stoke 16.00
Sunderland–Everton 16.00
Swansea–Southampton 16.00
West Bromwich–Newcastle 16.00
West Ham–Wigan 16.00

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA, 30. FORDULÓ
Dortmund–Mainz 15.30 (tv: Eurosport2)
Leverkusen–Hoffenheim 15.30
Hannover–Bayern München 15.30
Hamburg–Düsseldorf 15.30
Frankfurt–Schalke 15.30
Werder Bremen–Wolfsburg 18.30

OLASZORSZÁG, SERIE A, 33. FORDULÓ
Genoa–Atalanta 18.00
Udinese–Lazio 20.45 (tv: Sport Klub)

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN, 32. FORDULÓ
Granada–Valladolid 16.00
Real Madrid–Betis 18.00 (tv: Sport1)
Barcelona–Levante 20.00 (tv: Sport1)
Valencia–Málaga 22.00

A TABELLÁKAT ITT TALÁLJA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik