Spalletti jött, látott, győzött, vetkőzött - posztszovjet évértékelő

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.12.09. 17:42
null
A bajnok Zenit ünnepel az utolsó forduló után (Fotók: Action Images)
Hagyományos évértékelőnkben ezúttal a posztszovjet, tavaszi-őszi rendszerű bajnokságokat vesszük górcső alá: a moszkvai klubok tovább folytatják igen ritkán látható gyengélkedésüket, egy tar olasz ismét Oroszország trónjára ülteti a Zenitet, megint bajnok a BATE, az Ekranas és a Flora, arannyal tért vissza a lett bajnokság egykori domináns csapata, története során először első a Tobol, zsinórban tizedszer a Pjunyik. Bajnoki összefoglalók.

OROSZORSZÁG – HATOTT SPALLETTI MÁGIÁJA

Szentpéterváron semmi pénzt nem kíméltek, hogy a Zenitet Oroszország domináns csapatává tegyék, de a 2007-es bajnoki cím, illetve a 2008-as UEFA-kupa-győzelem után sivárabb időszak következett: a Rubin Kazany kétszer egymás után bajnok lett, a vezetőség pedig lépett.

A legnagyobb húzás egyértelműen az volt, hogy leültették a kispadra az AS Roma volt trénerét, Luciano Spallettit. A tar mester 2009 végén érkezett, és nem forgatta fel gyökeresen a csapatot, a legnagyobb igazolás a Dinamo Moszkvától elcsábított válogatott center, Alekszandr Kerzsakov (jobbra) volt.

A Spalletti vezényelte Zenit irgalmatlanul kezdett a bajnokságban, első 15 mérkőzésén a megszerezhető 45-ből csupán hat pontot vesztett a szentpétervári csapat. Összehasonlításul: a megszerzett 39 pont 16-tal volt több (!), mint előző idényben a Dick Advocaattal összeszedett.

A Zenit a nyáron kipengetett laza 43 millió eurót négy játékosra: Bruno Alves a Portótól jött 22 millióért, Alekszandar Lukovics az Udinesétől hétért, de a hazai játéktéren tovább módosította az erőviszonyokat, hogy „mellékprojektként” Spalletti megvette a Rubin két kulcsemberét, Alekszandr Buharovot és Szergej Szemakot. Akár azt is mondhatnánk, hogy Szemak – a kazanyiak két bajnoki címének kulcsfigurája – kabalának jött, hiszen az utóbbi években ahol ő van, ott a bajnokság.

A szentpéterváriak 23 bajnokin keresztül veretlenek maradtak (17 győzelem, 6 döntetlen), ez abszolút orosz rekord. A bajnokság végére a Zenit kissé sűrűbben hullajtotta a pontokat – a veretlenséget a Szpartak vette el, október 27-én –, de összességében a riválisok csak késleltetni tudták a bajnoki címüket. A kék-fehér-világoskékek végül két fordulóval a zárás előtt tették biztossá a klubtörténet harmadik bajnokságát (2 orosz és 1 szovjet aranyérem). Nem mellesleg év közben a kupát is begyűjtötték, tehát Spalletti mindent vitt, amelyet félmeztelenre vetkőzve ünnepelt a drukkerekkel.


„Láttuk, hogy a srácok örömittasan ünnepelnek nekivetkőzve a lelátón, így aztán úgy döntöttem, hogy csatlakozok az utolsó meccs után. Ha majd nagyon megfázom, legfeljebb kárpótlást kérek tőlük” – kommentálta az esetet Spalletti.

A moszkvai klubok közben ritkán látható kudarcszériát élnek át: a szovjet és az orosz bajnokság történetében mindössze most fordult elő harmadszor, hogy (legalább) négy évig nem fővárosi csapatoké az aranyérem. 1971 és 1975 között a Dinamo Kijev (háromszor), a Zorja Vorosilovgrád és az Ararat Jereván, míg 1980 és 1984 között a Dinamo Kijev (újfent kétszer), a Dinamo Minszk, a Dnipro és a Zenit ülhetett a trónra. 2007 óta pedig a Zenit és a Rubin az uralkodó, ez pedig igen piszkálhatja a Szpartak, CSZKA, Lokomotiv, Dinamo kvartett csőrét. Meglátjuk, 2011-ben változik-e a kép…

A Premjer-ligában a CSZKA Moszkva és a Rubin Kazany állhatott dobogóra, a Szpartak Moszkva és a Lokomotiv Moszkva került még Európa-ligás helyre, az Alanyija Vlagyikavkaz és a Szibir Novoszibirszk kiesett. Feljutott a Kubany Krasznodar és a Volga Nyizsnyij Novgorod. Az év játékosa a Zenit portugál játékmestere, Danny (10 gól, 6 gólpassz), a gólkirály a Szpartak brazil csatára, Welliton (19 gól).

A magyarok:Huszti Szabolcs (Zenit) a perifériára szorult csapatában: a 2009-es évben tizenkilenc alkalommal lépett pályára bajnokin, most csupán tizenháromszor, de ennél sokkal többet mond játékperceinek száma: a Premjer-ligában 1095 helyett 409 perc, ez átlagban 31 perces játékidőt mutat...

Huszti nem tagadja, több játéklehetőséget szeretne, és elmondása szerint kész kivívni. A válogatottra levele után már nem kell koncentrálnia, kérdés, hogy sikerül-e kiszorítania konkurenseit a csapatból – ha nem, elgondolkodhat a váltáson. A kritikák sem kerülték el a magyar szélsőt, a Zenit szovjet bajnok játékosa, a szakértőként dolgozó Szergej Vegyenyjev például igen keményen bírálta Husztit, mondván, középszerű játékos, és egy hatodik-hetedik helyért harcoló csapatba illene bele. A következő szezon alighanem megmutatja, hogy van-e jövője Husztinak a remek idényt zárt Zenitben.

Gaál Miklós (Amkar) épp hogy kiharcolta a bennmaradást csapatával, 14 bajnokin szerepelt 1148 percet. A balhátvéd a szezon végén váltott, a következő szezont szintén az élvonalban, a nagy terveket szövögető Volga Nyizsnyij Novgorodnál kezdi.

Németh Norbert (Tom) súlyos sérülése miatt mindössze egy bajnoki és egy kupamérkőzésen szerepelt 2010-ben a tomszkiaknál, majd hazaigazolt a Vasashoz.

AZ ÉV KIHAGYOTT ZICCERE OROSZORSZÁGBAN, ALAN GAGATOVTÓL
 

FEHÉROROSZORSZÁG – BATE, BATE, ÖTÖDSZÖR IS BATE

TAVASZI-ŐSZI RENDSZERŰ BAJNOKSÁGOK EURÓPÁBAN 
ORSZÁGBAJNOK
KUPAGYŐZTES
ÉsztországFlora 
a döntőt tavasszal játsszák
Fehéroroszország
BATE Boriszov 
a döntőt tavasszal játsszák
FeröerHB Tórshavn EB/Streymur
FinnországHJK Helsinki TPS Turku
IzlandBreidablik FH
ÍrországShamrock Rovers 
Sligo Rovers
KazahsztánTobol KosztanajLokomotiv Asztana
Lettország Skonto Riga 
a döntőt tavasszal játsszák
Litvánia  Ekranasa döntőt tavasszal játsszák
NorvégiaRosenborg 
Strömsgodset 
Oroszország Zenit 
a döntőt tavasszal játsszák
Örményország Pjunyik 
Pjunyik
SvédországMalmö  Helsingborg
A bajnoki tabellák megtekintéséhez kattintson az országnevekre!

A belarusz Premjer-ligában nincs változás, őrzi (immár 2006 óta) trónját a BATE, mely a 2009-es és a 2010-es idényben összesen három vereséget szenvedett el. A boriszoviak hat ponttal előzték meg a Sahtyor Szoligorszkot, elsőségük egy pillanatig sem volt kérdéses: kezdjük azzal, hogy a BATE első tizenhárom (!) bajnokiján gól sem kapott… A kupát (mely őszi-tavaszi rendszerű) szintén a BATE nyerte meg, a Sahtyor és az FK Minszk dobogón és ezzel El-t érő helyen végzett. Kiesett a Partizan Minszk, feljutott a másodosztályt 24 ponttal (!) megnyerő Gomel.

Az év legjobbja a BATE mindössze két légiósának egyike, a brazil Renan Bressan (15 gól, 9 gólpassz), a középpályás a gólkirályi címet és a magáénak tudhatja. A saját nevelésű játékosokra építő boriszoviak a DVSC-hez hasonló költségvetésből gazdálkodnak, így külön kalapemelést ér az a tény, hogy simán bejutottak a csoportkörből az Európa-liga 2011 tavaszi folytatásába is!

LETTORSZÁG – 2004 UTÁN MEGINT SKONTO-DIADAL

Lettország legnagyobb és legnépszerűbb csapata, a Skonto Riga 1992 és 2004 között minden alkalommal aranyéremmel zárt, de 2005 és 2009 között képtelen volt visszaszerezni az elsőséget. Most viszont mindössze két vereséggel, hat ponttal a Ventspils előtt megszerezte története 14. lett bajnoki címét.

A siker fő kovácsa a csapattal korábban 12 bajnokságot nyert Aleksandrs Starkovs. A legjobb lett edzőnek tartott Starkovs lehetett a talizmán, mert távozása óta a Skonto nem tudott bajnokságot nyerni, visszatérésével pedig ismét eljött az „aranykor".

Európa-ligát érő helyen végzett a Ventspils és a Liepajas Metalurgs, kiesett a Jauniba Riga, feljutott a Gulbene, az osztályozós helyen végzett Tranzit visszalépett, így a másodosztály második helyezettje, a Jurmala lép feljebb.

Az őszi-tavaszi rendszerű kupa a Jelgaváé, az év játékosa Jurij Zigajevs (Ventspils), a gólkirály az év felfedezettje, Deniss Rakels (L. Metalurgs) és Junior Carvalho (Skonto).

LITVÁNIA – MEGINT MEGVÉDTE CÍMÉT AZ EKRANAS

Magabiztosan uralja a litván élvonalat a története ötödik bajnoki címét megszerző, egymás után harmadik bajnokságát begyűjtő Ekranas. Az egykori Videoton-hátvéd, Valdas Urbonas irányította együttes hét pontot vert a Suduvára és a Zalgirisre (az utóbbi két csapat El-indulást érő helyen végzett).

Az Ekranas a kupadöntőt is megnyerte, így duplázott. Az év játékosa természetesen az Ekranasban játszik, Dominykas Galkevicius személyében, a gólkirály Povilas Luksys (Suduva, 16 gól). Kiesett az Atletas, feljutott a tízszeres bajnok FBK Kaunas, amely 2008-ban önszántából visszalépett a másodosztályba, a Litván Labdarúgó-szövetséggel folytatott vitái miatt.

ÉSZTORSZÁG – KIVIRULT A FLORA A BAJNOKSÁGBAN

Az egyik nagy hagyományú észt egylet, a Flora Tallinn 2003 után diadalmaskodott ismét a bajnokságban, ez a nyolcadik aranyérme. A Flora nagy küzdelmet folytatott az előző éveket uraló Levadiával, mindkét csapat elérte a száz szerzett gólt, végül a „csíkosak” öt ponttal végeztek a tabella élén. A Flora Tallinn győzelmét egy újonc edző, az észt válogatottsági rekorder Martin Reim alapozta meg.

A Levadia és a Trans végzett a dobogón, így nemzetközi kupaindulást érő helyen, kiesett a Lootus, feljutott az FC Ajax Lasnamäe, így bővült az európai élvonalbeli Ajaxok listája. Az év játékosa és a gólkirály Sander Post (Flora, 24 gól).

ÖRMÉNYORSZÁG – JEREVÁNBAN FOSZTOGATNAK: A PJUNYIK AZ ARANYKÉSZLETET...

Az örmény bajnoki erőviszonyokat mindennél jobban mutatja, hogy az FC Pjunyik Jereván zsinórban tizedszer lett aranyérmes, összesen ez a 13. begyűjtött elsősége. A Bananc ebben az évben alaposan megizzasztotta Vardan Minaszjan együttesét, de a Pjunyik megnyerte utolsó négy meccsét, és ez bajnoki címet ért. A kupadöntő is a két csapat között dőlt el, a Pjunyik 4–0-ra lemosta riválisát.

A Bananc és az Ulisses kvalifikálta magát a dobogóról az Európa-ligába, kieső nincs (bővítik a ligát), a feljutó Örményország legnagyobb hagyományú csapata, az egyszeres szovjet bajnok – ez elképesztő bravúr volt annak idején – Ararat Jereván.

Az év legjobbja a bajnok Pjunyik védekező középpályása, Karlen Mkrtcsjan, aki a Banancnak lőtt szólógóljával tulajdonképpen eldöntötte a bajnokság sorsát. A gólkirály Gevorg Gazarjan és a brazilból örménnyé lett Marcos Pizzelli (mindkettő Pjunyik, 16-16 gól).

KAZAHSZTÁN – ELŐSZÖR ÜNNEPELHET A TOBOL

Története során először bajnok a Tobol Kosztanaj, mely egy ponttal előzte meg az Aktobét. Az első bajnoki címét ünneplő Tobol tavaly csupán negyedik volt, azt megelőzősen páros mérkőzésen bukta el az aranyérmet az Aktobéval szemben. A Kosztanaj városába való klub négy ezüst- és három bronzérem után jutott a csúcsra az 1992-ben létrehozott önálló kazah bajnokságban. A riválisok gondolkodhatnak a gúnynév átköltésén, mivel a Tobolt évek óta az „örök második” szöveggel bosszantották…

A kupát a Lokomotiv Asztana szerezte meg, az Aktobe és az Irtis Pavlodar indulhat még az Európa-ligában. Az év legjobbja Nurbol Zsumaszkalijev, a Tobol irányítója, a gólkirály szintén kosztanaji, Ulugbek Bakajev. Kiesett az Akzsajik Uralszk és az Okzsetpesz, feljutott a Vosztok és a Kajszar.

AZ NSO AJÁNLJA – ÉVÉRTÉKELŐ, ÉSZAKI BAJNOKSÁGOK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik