MLS: az amerikai bajnokság Disneylandben folytatódhat

Vágólapra másolva!
2020.05.15. 19:14
null
Disneyland várja a futballcsapatokat (Fotó: AFP)
Az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) vezetői mind a huszonhat csapatot az orlandói élményparkba költöztetnék, ahová még a családtagok sem tehetnék be a lábukat.

 

A koronavírus-járvány miatt továbbra is bizonytalan, meddig szünetel a sportélet a világ legfertőzöttebb országában, az Egyesült Államokban. A major ligák közül az NBA-ben, az NHL-ben és az MLB-ben sincs még konkrét dátum a folytatásra, noha a baseballbajnokság meg nem erősített források szerint legkorábban júliusban elrajtolhat.

Ami a labdarúgást illeti: az MLS-ben eddig két fordulót játszottak le az alapszakaszból, azaz a két főcsoportban (Keleti és Nyugati) 26 csapatot felvonultató pontvadászatból szinte még a teljes idény hátravan. Az eredeti tervek szerint a kieséses szakasz októberben kezdődött volna, miután minden együttes lejátszotta volna a kötelezően előírt 34 mérkőzését – erre azonban egyre kevesebb az esély.

A Washington Post és a The Athletic is arról számolt be, az MLS vezetősége kidolgozott egy vésztervet arra az esetre, ha gyorsan kell lezavarni a szezont. E forgatókönyv szerint a bajnokság határozatlan ideig az orlandói Disney Worldbe költözne júniusban, pontosabban az élménypark 220 hektáros sportkomplexumába, amely az ESPN Wide World of Sports nevet viseli. A 17 sportpályával rendelkező létesítmény több mint ezer ember befogadására, elszállásolására alkalmas, így a labdarúgókon kívül a szakmai és egészségügyi stáb, valamint a kisegítő személyzet is Florida államba teheti át a székhelyét.

A találkozókat zárt kapuk mögött, nézők nélkül, rendkívüli szabályok betartásával bonyolítanák le: a résztvevők nemcsak folyamatos vizsgálatoknak lennének kitéve, hanem meccsnapokon kötelező lenne mindenkin elvégezni a koronavírustesztet is – úgy, hogy egy időben akár több összecsapást rendezhetnek. A fordulók gyors egymásutánban következnének, a tempó így igencsak feszített lenne.

A terv egyik legsarkalatosabb pontja, hogy a csapatokat elzárnák a külvilág elől, azaz látogatókat, sőt családtagokat sem fogadhatnának a bajnokság ideje alatt. Ezenkívül a hotelekben (összesen 36 ezer szállodai szoba áll rendelkezésre), buszokon fokozott intézkedéseket kell bevezetni, illetve a televíziós közvetítéseket is meg kell oldani (az ESPN sportcsatorna a Disney tulajdonába tartozik). Nagy kérdés továbbá, mi lesz a sérült játékosokkal, akik elméletileg nem hagyhatják el a komplexumot, így a rehabilitációjukat is helyben kellene elvégezniük, illetve kérdéses az is, hogyan fogják elkülöníteni azokat, akiknél megállapítják a vírust. Megválaszolandó kérdés az is: mennyire kivitelezhető 26 klub zavartalan működése, a napi edzések, speciális képzések megszervezése egy ilyen környezetben?

Az Egyesült Államokban nem ez az első ilyen elképzelés, korábban a baseballban és az NBA-ben is volt hasonló felvetés.

Az MLS-t egyelőre nem sürgeti az idő, a kiscsoportos foglalkozásokat ugyan több együttesnél is elkezdték, ám a folytatás szeptemberre, míg a befejezés akár 2021-re is kitolható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik