Puskás visszatér, avagy Melbourne készen áll a szoboravatásra

SZÖLLŐSI GYÖRGY jelenti Melbourne-bőlSZÖLLŐSI GYÖRGY jelenti Melbourne-ből
Vágólapra másolva!
2017.02.03. 20:19
null
Bélteky Róbert, a szoborállítás finanszírozója
Nagyszabású állófogadás vezette fel előző nap a melbourne-i Puskás-szobor szombaton esedékes leleplezését. Lapunk az ötletgazda, főszervező és a szoborállítást finanszírozó Robert Beltekyt is megszólaltatta.

 

„Kacagjatok lányok, szép melbourne-i lányok, ha meglátnátok a budapesti babám, sírva fakadnátok…” – énekelte a magyar hagyományőrző énekkar kicsit aktualizálva a nótát, amely egykor Puskás Ferenc Madridban megjelent lemezén is szerepelt.

Mert a futball, a magyar hagyomány és persze az edzőként az ausztrál labdarúgásban is mély nyomokat hagyó Puskás Ferenc iránti rajongás terelte össze azt a csaknem kétszáz embert, aki hivatalos volt pénteken, a szombati szoboravatás előestéjén a melbourne-i városházán rendezett elegáns fogadásra.

A főszervező, a szoborállítást finanszírozó üzletember, Robert Belteky, maga is 56-os szülők gyermeke meghatottan köszöntötte a meghívottakat (köztük Puskás korábbi játékosait, az ausztrál futballélet jeleseit, a helyi politika és a magyar közélet vezetőit), és arról beszélt, hogy Puskás egész alakos bronzszobra az ausztrál sportélet központi helyén, a melbourne-i olimpia és a magyar világsztár edzőként a South Melbourne-nel elért 1991-es NSL-győzelmének (National Soccer League) otthont adó egykori létesítmények szomszédságában, az Olimpiai parkban kapott helyet Victoria állam kormányától, ami hatalmas elismerés a labdarúgásnak általában, hiszen a mi focink csak a harmadik számú sportág Ausztráliában.

„Már kezdem elhinni, hogy sikerült, hogy valóban szobrot állítunk Öcsi bácsinak Melbourne-ben” – mondta a Nemzeti Sportnak izgatottan Bélteky úr, aki a helyi futball (évekig a Melbourne Victory egyik tulajdonosa volt) után most a magyar labdarúgásba is befektet, az NB III-ban a feljutásért küzdő Budafok tulajdonosaként.

Bélteky Róbert és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője
Bélteky Róbert és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője

 

És valóban: a Nemzeti Sport megleste, hogy az érdi Domonkos Béla egyelőre még becsomagolt alkotása, a felcsúti Puskás Akadémián 2014-ben leleplezett szobor másolata pénteken, 16 ezer kilométernyi utazás, speciális csomagolás, különleges engedélyek beszerzése és a talapzat elkészítése után már a helyére került.

Az este legnagyobb sztárja a filmfelvételeken megelevenedő Puskás Ferenc mellett az Ausztráliában csak Mr. Footballként emlegetett Les Murray, a magyar születésű televíziós személyiség volt, aki műsorvezetőnek érkezett Sydneyből, de mindenki vele akart fényképezkedni, beleértve Victoria állam parlamentjének elnökét.

Hon Telmo Ramon Languiller beszédében elmondta, hogy uruguayi spanyol ajkú szülők gyerekeként sokat hallott Puskásról, a Real Madrid világsztárjáról, aki amúgy a magyar válogatott kapitányaként főszereplő volt, amikor a mieink az ausztrálok nagy örömére oda-vissza legyőzték Angliát. Sokan fotózkodtak még az ezekben a napokban Victoriában többfelé bemutatott FIFA Puskás-díjjal, amely a Puskás Alapítvány jóvoltából érkezett a déli kontinensre a februári megemlékezések idejére.

„Puskásra, aki most ünnepélyesen visszatér Melbourne-be, rettenetesen kemény munka várt 1956 után, amikor elhagyni kényszerült Magyarországot. Talpra kellett állnia, ismét be kellett bizonyítania, hogy képes sikeresen dolgozni, futballozni” – ezt már Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke mondta angol nyelvű beszédében, s a helyi magyar közösség tagjait, az 56-os emigránsokat méltatva hozzátette: „Ugyanolyan helyzetben volt, mint önök közül sokan, akik új életet kezdtek a forradalom után”.

A hivatalos beszédek után, ahogyan az Puskás esetében természetes, jöttek a nemhivatalos beszélgetések, az anekdoták tucatjai, a városháza, a Town Hall szakácsa és cukrásza pedig ezúttal nemcsak lazacos szendvicset és királyrákot, hanem pörköltet és dobostortát is készített a vendégsereg részére, amelynek tagjai az itt illegálisan magas alkoholtartalmú erdélyi pálinkák és a magyar vörösborok elfogyasztása után egyre érzékenyebben rezonáltak a zenekar által játszott dalokra.

El sem akartuk hinni, hogy a három, minden magyar kötődést nélkülöző tasmaniai zenész hölgy magánszorgalomból, a mi zenénk iránti rajongásból tanult meg egy sor magyar népdalt és nótát játszani, énekelni, mi több, a buli csúcspontján rögtönözve elsajátították a Csárdáskirálynő slágere, a Hajmási Péter, Hajmási Pál zenei kíséretét is, midőn azt a hivatalos programban korábban az ausztrál és a magyar himnuszt szívszorítóan énekelő Molnár Judit, Brisbane-ben élő opera-énekesnő spontán ötletből fakadóan hatalmas sikerrel előadta...

Folytatás szombaton az Olimpiai parkban, avagy szoboravatás délen, délben, a Nemzeti Sport és az NSO helyszíni tudósításában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik