Már csak nevében rangadó az Arsenal-Manchester United…

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.22. 11:56
null
Van Persie ismét visszatér az Emiratesbe (Fotó: Action Images)
Biztosan nem unatkozunk majd szombaton, az olasz bajnokságban Lazio–Juventus meccset rendeznek, a spanyol élvonalban jön a Barcelona–Sevilla rangadó, de a legnagyobb izgalmakat az Arsenal–Manchester United PL-csúcsmérkőzés tartogatja. Ezenkívül a Real Madrid, a Bayern München, a Chelsea, a Manchester City és a Roma is ma lép pályára. Labdarúgótopliga-beharangozónk.

ANGLIA

Egységesen délután négykor kezdődnek a Premier League 12. bajnoki körének szombati mérkőzései – egy kivételével, a játéknap utolsó meccsét ugyanis 18.30-kor rendezik meg, amely nem más, mint az Arsenal–Manchester United rangadó.

Rangadó? Inkább csak nevében az, a londoniak hatodikok, a manchesteriek pedig csak hetedikek a tabellán, hátrányuk egyaránt jelentős (12, illetve 13 pont) az élen álló Chelsea-vel szemben. Marad tehát a veretes múlt, annak eredményei, emlékezetes ütközetei, amelyek napjainkban is különlegessé teszik az „ágyúsok” és a „vörös ördögök” csatáját.

A felek 220. alkalommal feszülnek egymásnak minden sorozatot figyelembe véve, a mérleg manchesteri szempontból: 92 győzelem, 48 döntetlen és 79 vereség. Az MU a közelmúltban húzott el, hiszen tízet megnyert, és csak egyet veszített el az utóbbi 14 meccsük közül.

Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere már tegnap elmondta, hogy Theo Walcott biztosan nem léphet pályára az MU ellen, Danny Welbeck játéka pedig kérdéses. A francia kitért a riválistól elcsábított Welbeck nyári átigazolásának körülményeire is:

„Megértem Louis van Gaalt, hogy eladta, az a legfontosabb, hogy itt játéklehetőséghez juthat. Ugyanakkor Van Gaal nem figyelhette túl sokáig a játékát, így nehéz volt megítélnie őt. Ezért is akartuk elhozni Manchesterből, mert itt többször játszhat, ráadásul a kedvenc posztján, középcsatárként, nem pedig a szélen, mint korábban.”

Jó hír az Arsenal háza táján, hogy Olivier Giroud felépült lábtöréséből, a másik oldalon viszont Daley Blind csatlakozott a sérültek listájához. Ángel Di María (láb) és David de Gea (ujj) könnyebben megsérült az argentin, illetve a spanyol válogatottban, játékukra ennek ellenére valószínűleg sor kerül a Manchester Unitedben.

OLASZORSZÁG

Az olasz bajnokság is a 12. fordulóval folytatódik, szombaton két mérkőzést rendeznek meg: hattól az Atalanta–Romát, 20.45-től pedig a Lazio–Juventust. Utóbbi két egylet 153. alkalommal találkozik egymással tétmeccsen a római Olimpiai Stadionban. Az éllovas „zebrák” mestere, Massimiliano Allegri egy titkot is elárult a pénteki sajtótájékoztatón: kis híján nem a Juve, hanem a Lazio vezetőedzője lett.

„Claudio Lotito elnök úrral és a Lazióval is tárgyaltam a nyáron, megvolt rá az esély, hogy a római csapathoz szerződöm. A tárgyalások azonban kudarcba fulladtak, és szerencsére megkeresett a Juventus.”

Allegri aztán rátért a mai mérkőzésre is, amelynek esélyese elvben a Juventust, a Lazio ugyanis 2003 óta képtelen legyőzni az Öreg Hölgyet hazai pályán. Allegri mégis óvatosságra inti fiait, akik között még mindig rengeteg a hiányzó.

„Felkészült, szervezett együttes ellen lépünk pályára, a Lazio igazi túlfűtött erőfocit játszik. Momentán ötödik a tabellán, de véleményem szerint dobogós helyen végezhet a bajnokságban.”

„Romulo combsérüléssel bajlódik, és Evra, Asamoah, Cáceres meg Marrone sem tud még játszani. Barzagli még mindig külön edz, Ogbonna pedig csak a jövő héten kezdi meg az edzéseket. Vidal és Pirlo játéka is kérdéses, előbbi csak két nappal a meccs előtt tért vissza Chiléből. Még szerencse, hogy nekünk van a legjobb védelmünk a ligában, ami azért megnyugtató dolog” – zárta mondandóját Massimiliano Allegri.

SPANYOLORSZÁG

Ha a múlt eredményeiből indulunk ki, akkor a Barcelona (2.)–Sevilla (5.) találkozó totónyelven szólva fix egyesnek néz ki. A Sevilla 12 éve nem győzött a Barca otthonában, ráadásul a vendégek edzője, Unai Emery számára a katalán gigász igazi mumusnak számít. Emery tíz éve edzősködik, a Sevilla előtt az Almeríát, a Valenciát és a Szpartak Moszkvát irányította, de még sohasem sikerült nyernie a Barcelona ellen, 17 meccsen 12 vereség és 5 döntetlen a mérlege. Mi több, a Camp Nouban még döntetlenre sem volt képes csapataival.

A legfontosabb kérdés tehát, hogy megtörik-e Emery átka – saját maga 100. sevillai meccsén és a Sevilla történetének 3500. hivatalos mérkőzésén!

„Nem érdekelnek a különböző statisztikák, a Sevilla idegenben is nyomás alatt tudja tartani ellenfelét, továbbá mind támadásszervezésben, mind a pontrúgásoknál nagyon veszélyes. Stílusos csapatról van szó, amely fizikailag is kiválóan felkészült” – méltatta Luis Enrique, a gránátvörös-kékek edzője Emery legénységét.

.A két madridi sztárgárda is ma játszik: a listavezető Real az újonc Eibarhoz látogat, míg a negyedik Atlético a meglepetésre hatodik Málagát látja vendégül a La Liga 12. fordulójában.

NÉMETORSZÁG

A veretlenül listavezető Bayern München Szalai Ádám klubját, az ötödik helyezett Hoffenheimet fogadja a Bundesliga 12. fordulójában. A magyar támadó gólt szerzett a legutóbbi fordulóban a Köln elleni találkozón, amelyet végigjátszott, ezúttal azonban a francia Anthony Modeste kerülhet a helyére. A bajoroknál Philipp Lahm bokasérülést szenvedett a hét egyik edzésén, Thomas Müller pedig rúgást kapott a válogatott Spanyolország elleni felkészülési meccsén. Bastian Schweinsteiger viszont először játszhat ebben a szezonban hosszú kihagyása után.

Szalai korábbi csapata, a Schalke a második helyen nyomuló Wolfsburgot próbálja feltartóztatni otthon, ami nem érkezik könnyű feladatnak, tekintve, hogy a „farkasok” utóbbi nyolc tétmeccsüket megnyerték.

A liga másik magyar érdekeltségű együttese, a Stieber Zoltánt felvonultató Hamburg vasárnap mérkőzik hazai pályán a Werder ellen. A kiesési helyosztó résztvevői eddig százszor találkoztak egymással az északi derbi keretein belül. Aki most nyer, levegőhöz juthat kicsit a bajnokságban.

A TOPLIGÁK SZOMBATI MŰSORA

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
12. FORDULÓ

16.00: Chelsea–West Bromwich Albion (tv. DIGI Sport 2)
16.00: Everton–West Ham United
16.00: Leicester City–Sunderland
16.00: Manchester City–Swansea City
16.00: Newcastle United–QPR
16.00: Stoke City–Burnley
18.30: Arsenal–Manchester United (tv. DIGI Sport 1)

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
14. FORDULÓ
17.00: Bastia–Olympique Lyon
20.00: Guingamp–Rennes
20.00: Lorient–Lens
20.00: Monaco–Caen (tv. DIGI Sport 2)
20.00: Nice–Reims

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
12. FORDULÓ
15.30: Bayern München–Hoffenheim (tv. Eurosport 2)
15.30: Schalke 04–Wolfsburg
15.30: Borussia Mönchengladbach–Eintracht Frankfurt
15.30: Mainz 05–Freiburg
15.30: Hannover 96–Bayer Leverkusen
15.30: Paderborn–Borussia Dortmund
18.30: 1. FC Köln–Hertha BSC (tv. Eurosport 2)

OLASZORSZÁG, SERIE A
12. FORDULÓ

18.00: Atalanta–AS Roma (tv. DIGI Sport 2)
20.45: Lazio–Juventus (tv. DIGI Sport 1)

SPANYOLORSZÁG, LA LIGA
12. FORDULÓ
16.00: Atlético Madrid–Málaga (tv. Sport 2)
18.00: Eibar–Real Madrid (tv. Sport 2)
20.00: FC Barcelona–Sevilla (tv. Sport 2)
22.00: Deportivo–Real Sociedad

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik