R. B. 2020.02.19 10:57 Frissítve: 2020.02.19 11:32

Labdarúgás: Wenger módosítana a lesszabályon, hamarosan megtárgyalják

Az Arsenalt huszonkét éven át irányító Arsene Wenger forradalmasítaná a futballban használt lesszabályt. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség által a sportág fejlesztéséért felelős igazgatónak megválasztott szakember javaslatát hamarosan megtárgyalhatja a FIFA Szabályalkotó Testülete (IFAB).

Arsene Wenger (jobbra) Fabio Capello társaságában a 20. Laureus-gálán (Fotó: AFP)

 

A 70 esztendős francia szakember hétfő este Berlinben a 20. Laureus-gálán fejtette ki ötletét a lesszabály módosítását illetően. A jelenleg érvényben lévő útmutatás alapján lesen van egy játékos, ha az ellenfél térfelén bármelyik testrésze – amellyel érvényes gólt szerezhet – közelebb van a védekező csapat gólvonalához, mint az utolsó előtti védő.

Wenger ezt kvázi megfordítaná: elképzelése szerint akkor lenne lesen a támadó, ha nincsen érvényes gólra alkalmas testrésze legalább egy vonalban (vagy hátrébb) a védőhöz képest.

Wenger a VAR miatt sürget változást. A videoasszisztens a közelmúltban – főleg a Premier League-ben – többször felháborodást váltott ki a drukkerekből, fontos gólokat érvénytelenített véleményes szituációkban.

„A VAR egyik legerősebb kritikája a lesszabály
– idézi a The Guardian Wengert.Néhány centiméteren múltak leshelyzetek. Itt az idő ezen mielőbb változtatni. Nem jó, hogy lesen van a játékos, mert például az orra – amivel szabályos gólt szerezhet – közelebb van a kapuhoz. Ehelyett a támadó nem lenne lesen, ha van olyan testrésze, amely legalább egy vonalban van a védővel és szabályos gólt szerezhet vele – még akkor is, ha más ilyen testrésze előrébb van. Ez megoldaná a problémát, nem millimétereken múlna egy döntés.”

A Guardian szerint az IFAB február 29-én tárgyalja meg Wenger javaslatát. Ha elfogadják az ötletet, június 1-jén léphet érvénybe az új szabály, azaz a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon már e szerint cselekedhetnek a játékvezetők.

2020.08.05 23:07:00

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Nem tudom értelmezni, amikor egy sikerekbe beleőszült világsztár futballista még egy bőrt lehúzandó gyakorlatilag begurul egy közép-kelet-európai bajnokságba.

2020.08.05 14:48:21

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A TSC a 22. perctől kezdve emberhátrányban játszott, de így is nyert Belgrádban.

2020.08.05 15:41:00

Minden más foci BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS

A Sepsi OSK megnyerte a fontos mérkőzést, hogy ez mire lesz elég, az pénteken derül ki.

2020.08.04 16:31:57

Minden más foci B. L.

Ha késve is, de véget ért minden topliga, ezzel pedig számos játékos egyezsége is a klubjával.