Messi és Hamilton megosztva lett az Év férfi sportolója a Laureus-gálán

Vágólapra másolva!
2020.02.17. 18:30
null
Lewis Hamilton lett az év egyik férfi sportolója a Laureus-gálán (Fotó: AFP)
Hétfő este a berlini Verti Music Hallban rendezték meg a 20. Laureus-gálát, amelyen tizenegy kategóriában találtak gazdára a sport Oscar-díjai. A díjátadón Lewis Hamilton és Lionel Messi megosztva lett az Év férfi sportolója, míg a nőknél Simone Biles megvédte a címét. A dél-afrikai rögbiválogatottat az Év csapatának választották meg, Dirk Nowitzki pedig életműdíjat kapott.

 

A sportvilág legendái huszadik alkalommal gyűltek össze a Laureus-gálán, ahol a sport Oscar-díjainak is nevezett elismerések találtak gazdára. Az idei eseménynek a berlini Verti Music Hall adott otthont, a vörös szőnyegen pedig annyi kiválóság vonult fel Boris Beckertől Katarina Wittig, amennyit felsorolni is lehetetlen.

A Sharon Stone helyére beugró műsorvezető, Hugh Grant kicsit ellopta a show-t, a bevezető monológjában csattant a poén az őt felkonferáló Vladimir Klicskón, az idei, lazább dresszkód szerint öltözködő résztvevőkön és persze saját magán. A brit színész annak is örült, hogy ha egy estére is, de újra az Európai Unióban lehet… Azonban nagyon gyorsan visszairányította a figyelmet a sportolókra, miután szépen sorban felállította a valaha világrekordot döntő, olimpiai érmet, vagy éppen világbajnoki címet szerző versenyezőket. Az pedig egészen megható volt, ahogyan a gála résztvevői a brit szokásoknak megfelelően nem csendben, hanem tapsviharral emlékeztek Kobe Bryantre és a helikopter-baleset valamennyi áldozatára.

A huszadik gála rögtön meglepetéssel kezdődött, hiszen még sosem nyertek holtversenyben egyik kategóriában sem, erre most rögtön az egyik legkiemeltebben hirdettek két győztest: Lionel Messi és Lewis Hamilton együtt lettek az év férfi sportolói. Messi – bár pár napja biztosra ígérte jövetelét – csak videoüzenetben köszöntötte a jelenlevőket, amit Hamilton bánt a legjobban, mert így nem találkozhatott egyik kedvenc labdarúgójával.

A meglepetések ezzel véget is értek, hiszen mondhatjuk, hogy a többi kategóriában a favoritok győztek, Simone Biles például egyenesen címet védett. A legnagyobb taps talán az év visszatérőjének, az autóversenyző Sophia Flörschnek szólt, aki még 2018 végén szenvedett súlyos balesetet a Formula–3-as világkupa Makaói Nagydíján, egy évvel később azonban újra rajthoz állt a sorozatban. A legnagyobb nevetés pedig az év sportszolgálati díjazottja, a South Bronx United ifjú képviselőjének szavait fogadta, aki amiatt lelkendezett, hogy azokkal a focistákkal találkozhatott, akiket eddig csak számítógépes játékokban irányított.

Célzatos lehetett, hogy Nelson Mandela húsz évvel ezelőtti, legendás szereplése után újra dél-afrikaiak álltak a színpadon, ugyanis az ország rögbiválogatottja nyert a csapatok között. Az utolsó elismerést stílszerűen német sportoló kapta Berlinben: a kosárlabdasport egyik legnagyobb alakjáé, a tavaly visszavonult és teljesen meghatódott Dirk Nowitzkié lett az életműdíj – nem érdemtelenül.

Most először magyar újságírói szavazat is érkezett a díjazottakra, a 69 tagú Laureus Akadémia kollégánkat, S. Tóth Jánost kérte fel a voksolásra. A Magyar Sportújságíró-szövetség és a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség képviseletében Csisztu Zsuzsa is részt vett a gálán.

LAUREUS-DÍJ 2020
Az Év férfi sportolója: Lewis Hamilton (brit, Formula–1) és Lionel Messi (argentin, labdarúgás) megosztva
Az Év női sportolója: Simone Biles (amerikai, torna)
Az Év csapata: a dél-afrikai rögbiválogatott
Az Év visszatérője: Sophia Flörsch (német, Formula–3)
Az Év felfedezettje:
Egan Bernal (kolumbiai, kerékpár)
Az Év extrém sportolója: Chloe Kim (amerikai, hódeszka)
Az Év fogyatékos sportolója: Oksana Masters (amerikai, sífutás)
Az Év sportjószolgálati díja: South Bronx United (hátrányos helyzetű fiatalokat segítő program)
Az év kivételes eredménye: Spanyol Kosárlabda-szövetség (2019-ben a férfiválogatott világbajnoki, a női válogatott Európa-bajnoki címet nyert)
Életműdíj: Dirk Nowitzki (német, kosárlabda)
A 2000 és 2020 közötti időszak sportpillanata (közönségszavazás): Szacsin Tendulkar (indiai, krikett)

A gála beharangozóját ide kattintva olvashatja el, a jelöltek között ide kattintva böngészhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik