Labdarúgás: száz éve egy napra labdára cserélték a fegyvert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.25. 16:18
null
Német és angol katonák az első világháború karácsonyi fegyverszünete alatt
Éppen ma száz éve készült az a híres történelmi fotó, amelyen az első világháborúban német és brit katonák futballoznak egymással. A világtörténelem egyik legkülönlegesebb futballmérkőzése éppen egy évszázada zajlott „semleges helyszínen”, a Franciaországban.

A Nemzeti Sport Online már többször megemlékezett a futballtörténelem alighanem legelképesztőbb mérkőzéséről, amelyet 1914 karácsonyán játszott a Királyi Walesi Lövészek 2. Zászlóalja és a franciaországi Frélinghien városánál velük szemben elhelyezkedő 6. Porosz Vadászzászlóalj – történetük a humanizmus egy ritka pillanata volt a milliókat értelmetlenül elemésztő „nagy háborúban”.

A két, egymással szemben magát beásó zászlóalj közül a németeknek támadt az a gondolata, hogy karácsonykor le kellene állni a harccal. A walesiekkel együtt spontán fegyvernyugvást határoztak el, megajándékozták egymást, együtt vacsoráztak és futballmérkőzést is vívtak.

Hogy mi lett a száz évvel ezelőtti meccs eredménye? Ezt senki sem tudja biztosan.

„Semmilyen szempontból sem volt szokványos mérkőzés, inkább afféle labdakergetés, mindenki mindenki elleni összecsapás. Talán ötvenen is voltak egy csapatban, a meccs alig fél óráig tartott, a gólokat pedig senki sem számolta."

Emléktábla Ypres-ben, ahol minden 
évben megemlékeznek az eseményről
Emléktábla Ypres-ben, ahol minden évben megemlékeznek az eseményről

De nem is ez számított. És hogy mi történt másnap reggel? 8.30-kor az angolok felhúztak egy zászlót, „Boldog Karácsonyt!” felirattal. A németek egy „Köszönjük!” zászlóval válaszoltak. Stockwell kapitány háromszor elsütötte a fegyverét a levegőbe.

A háború folytatódott…

Az 1914-es mérkőzésről, az emlékmérkőzéseiről és az I. világháború további, labdarúgással kapcsolatos vonatkozásairól korábbi írásunkban, ide kattintva olvashat.

Az eseményre Nagy-Britannia szerte megemlékeznek, s bár a brit sajtó zokon vette, hogy Franciaországban feledésbe merült az esemény, a francia–belga határ közelében, a belgiumi Ypres-ben az idén is megrendezik az 1979 óta hagyományos megemlékezést. Az 1914-es átmeneti fegyverszünet emlékére több napos rendezvénysorozatot tartanak, 25-én emlékmérkőzéssel.

A SAINSBURY TÉMÁT FELDOLGOZÓ REKLÁMFILMJE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik