M. G.nyomtatott 2008.12.24 13:16 Frissítve: 2012.02.23 02:41

Egy nap, amikor a földi pokol – futballpályává változott

Angliában évszázados hagyomány a Boxing Day-forduló a labdarúgó-bajnokságokban. Miből fejlődött ki ez a szokás? Miért hagyták abba a dupla karácsonyi fordulók megrendezését? Mikor és kik játszották a világ első labdarúgó-mérkőzését? És hol volt a történelem talán legelképesztőbb találkozója, amelynek az első világháborús nyugati front adta a kulisszát? Íme, a kérdésekre a válaszok – az összes eseményt pedig két dátum: december 25-e és 26-a köti össze.

Az 1914-es karácsonyi futballmeccs (a grafika az Imperial War Museum tulajdona)
Az 1914-es karácsonyi futballmeccs (a grafika az Imperial War Museum tulajdona)
A VILÁG ELSŐ LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉSE

1860. december 26-án egy piros és egy kék mezes futballcsapat futott ki a Strawberry Hall Lane Park gyepére, és nem sokkal később útjára indult a labda a világ első, klubok közötti labdarúgó-mérkőzésén.

Korábban az „alapító atyák”, a Sheffield FC (történetükről bővebben olvashat itt!) tagjai egymás között játszottak meccseket (például ilyen volt a Házasok–Agglegények találkozó), de 1860-ban megalakult szomszédjuk, a Hallam FC, amellyel természetesen egy kis szervezés után meg is mérkőztek.

Ez volt az első Boxing Day-meccs, egyben az első városi rangadó is: a Hallam és a Sheffield azóta is minden évben megmérkőzik életben tartva a világ legöregebb derbijét, a Rules Derbyt. Néhány évvel később John Charles Shaw, aki a Hallam csapatkapitánya volt az ominózus karácsonyi meccsen, elnöke lett a Sheffield FA-nek, és megszervezte a helyi bajnokságot. A többi pedig már tényleg történelem.

A KARÁCSONYI FORDULÓK

Itt gyökerezik tehát a karácsonyi labdarúgó-fordulók hagyománya Angliában, amelyek a 19. és a 20. század fordulójára már rendszeresek lettek. A feljegyzések alapján például a Derby County 1899. december 25-én a Liverpoolt, egy nappal később a Glossopot fogadta, és meg is nyerte mindkét meccset.

Az egymást követő két karácsonyi mérkőzés sokszor városi derbi volt, mindkét nap más pályaválasztóval. Ezek voltak a szezon leglátogatottabb meccsei, hisz sok drukker csak ekkor nézte meg csapatát, gyakran családjával.

Az utolsó teljes, élvonalbeli karácsonyi fordulót 1957-ben rendezték Angliában, majd 1965-ben, egy Blackpool–Blackburn meccsel búcsúztak a december 25-i találkozók, és azóta csak a Boxing Dayt ünneplik focival az angolok. A váltás oka? Egyszerű: a játékosok kérték, hogy családjukkal lehessenek karácsonykor, ráadásul a csökkentett üzemmódú helyi közlekedés sem segítette tízezrek eljutását a találkozókra.

FÖLDI POKOLBÓL JÁTÉKTÉR

A futballtörténelem alighanem legelképesztőbb mérkőzését 1914 karácsonyán játszotta a Királyi Walesi Lövészek 2. Zászlóalja és a franciaországi Frélinghien városánál velük szemben elhelyezkedő 6. Porosz Vadászzászlóalj – történetük a humanizmus egy ritka pillanata volt a milliókat értelmetlenül elemésztő „nagy háborúban”.

A két, egymással szemben magát beásó zászlóalj közül a németeknek támadt az a gondolata, hogy karácsonykor le kellene állni a harccal – innen pedig adjuk át a szót C. I. Stockwell kapitánynak, aki a walesiek magas rangú tisztje volt.

„Életem legkülönösebb karácsonya volt… Délután fél kettő körül elmentünk a fedezékekbe, hogy elköltsük a karácsonyi ebédet. Reggel köd volt, erős fagy. A németek átkiabáltak valamit, de szigorúan megtiltották nekünk, hogy barátkozzunk az ellenséggel. Egy őrmester futott hozzám, hogy felszállt a köd, és német tisztek állnak a senki földjén, fegyvertelenül. Azt kiabálták: „Ne lőjetek, ma nem akarunk harcolni! Küldünk nektek egy kis sört!” Átgurítottak egy hordót.”

Így kezdődött. Stockwell megparancsolta az embereinek, hogy ne lőjenek a németekre, és az angolok is ajándékokat küldtek a lövészárkokba. Az egységek a délutánt dalok éneklésével és ünnepléssel töltötték. Egy lövést sem adtak le másnap reggelig. Hódolhattak közös szenvedélyüknek – a labdarúgásnak.

Emléklap az 1914-es esemény tiszteletére
Emléklap az 1914-es esemény tiszteletére
„Életemben nem volt még ilyen emlékezetes karácsonyom. Egy lövés sem dördült el, a katonák énekeltek és barátkoztak. Még egy gyors focimeccs is volt, miután kialakítottunk egy pályát a lövészárkaink mögött! A németek átjöttek, hogy eltemessék egy mesterlövészüket, a mieink segítettek nekik. Este együtt vacsoráztunk, cserélgettük a dolgainkat. A németek kivilágították a lövészárkokat. Elképesztő, hogy ezekre az emberekre lőttünk folyamatosan az elmúlt hetekben. Sose hittem volna, hogy a senki földjén rázok kezet a németekkel karácsony napján, és szerintem ti sem. Valami talán mégis lehet a karácsony szellemében…” – írta egy fiatal frontharcos szüleinek címzett levelében. Az illető nem nevezte meg magát, a boríték pedig eltűnt, de az eredeti levél (amely csak 2006-ban került elő, és forintban milliós összegért kelt el) az egyik legelképesztőbb dokumentuma az 1914-es karácsonyi fegyverszünetnek.

Az utódok pedig nem felejtettek: a fegyvernyugvás 90. évfordulójára a két egység mai utódai ismét megmérkőztek. A meccset Miles Stockwell őrnagy szervezte, az első világháborús beszámolót író C. I. Stockwell kapitány unokája. A két csapat egy márvány emléklapot helyezett el tisztelete jeléül a fegyvernyugvásnak helyet adó területen, majd megmérkőzött: a németek nyertek 2–1-re.

Hogy mi volt az 1914-es meccs eredménye? Ezt senki sem tudja biztosan. De nem is ez számított. És hogy mi történt másnap reggel? 8.30-kor az angolok felhúztak egy zászlót, „Boldog Karácsonyt!” felirattal. A németek egy „Köszönjük!” zászlóval válaszoltak. Stockwell kapitány háromszor elsütötte a fegyverét a levegőbe.

A háború folytatódott.

És az utódok... Jelenet az 1914-es karácsonyi találkozó 90 éves évfordulóján megrendezett emlékmeccsről
És az utódok... Jelenet az 1914-es karácsonyi találkozó 90 éves évfordulóján megrendezett emlékmeccsről
2020.01.14 21:25:25

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A pályán nem csupán a láb, a fej, hanem a lélek is játszik – a futball és vele együtt a bíráskodás ösztönös és talán taníthatatlan cselekedet.

2020.01.13 10:22:48

Minden más foci SOMOGYI ZSOLT

A romániai magyar játékvezető a helyi élvonal egyik legjobb bírója, büszke a kettős állampolgárságára.

2020.01.10 22:05:28

Minden más foci THURY GÁBOR, SZABÓ MIKLÓS

Hogyan jutott Róma helyett Dorogra, és miért nem rajong a Real Madridért vagy a Liverpoolért?