Labdarúgás: fogadási csalás gyanúja, hazugságvizsgáló jöhet

Vágólapra másolva!
2015.05.05. 17:46
A cseh második ligában szereplő Baník Most labdarúgócsapatának vezetősége hazugságvizsgálatra kötelezné a klub alkalmazásában álló játékosokat. A profi labdarúgók érdekvédelmi szervezete (FIFPro) tiltakozik az eljárás ellen, és kéri a futballistákat: tagadják meg a vizsgálatot.

A Baník a március óta lejátszott összes (kilenc) bajnoki mérkőzését elveszítette, nyeretlenségi szériája 2015. január 10. óta tart. A klub vezetősége azt gyanítja, hogy a csapat a fogadási maffia hálójába került, és sorra adja el mérkőzéseit – ezért hazugságvizsgálatra akarja kötelezni a játékosokat, illetve magánnyomozót is felbérel.

Az érem másik oldala: a FIFPro értesülései szerint a Baník Most vezetősége március óta nem folyósított fizetést labdarúgóinak. Az érdekvédelmi szervezet elfogadhatatlannak tartja a vezetőség tervét.

„A Most vezetőségi tagjai gyanúsítottként kezelik a saját játékosaikat, úgy is, hogy nincsen tiszta bizonyítékuk. A futballisták gyakran áldozatai fogadási csalásnak. A profi játékosok is érintettek lehetnek, ám a fogadási csalás kiindulópontja ritkán köthető a futballistákhoz” – tudatta a FIFPro. A cseh profi labdarúgók érdekvédelmi szervezete (CAFH) is tiltakozott az eljárás miatt.

„Tény, hogy a fogadási csalók gyakrabban környékeznek meg olyan játékosokat, akik nem kaptak fizetést, vagy olyan klubnál állnak alkalmazásban, amely súlyos anyagi gondokkal küszködik. A FIFPro azt tanácsolja a Baník Most vezetőinek, hogy először ezt a problémát oldják meg, ahelyett, hogy bűnözőként tekintenek a futballistákra" – nyilatkozta a FIFPro jogi osztályának vezetője, Wil van Megen.

A Baník Most a cseh második liga 15., kieső helyén áll öt fordulóval a bajnokság vége előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik