nemzetisport.hu 2017.06.22 19:50 Frissítve: 2017.06.22 22:55

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

A labdarúgó Konföderációs Kupa 2. fordulójában Németország 1–1-es döntetlent játszott Chilével a B-csoport rangadóján. Alexis Sánchez korán megszerezte a vezetést Chilének, ezzel hazája góllövő-örökranglistájának élére állt, Németország az első félidő hajrájában egy mintaszerűen kijátszott akció végén, Lars Stindl találatával egyenlített. Németország és Chile 4-4 pontos, Kamerun és Ausztrália 1-1 ponttal áll az utolsó kör előtt.

A világbajnok németeknek nem volt könnyű dolguk, az egyenlítésnek is örülhettek (Fotó: AFP)

 

 

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
Csoportkör, 2. forduló
B-csoport
NÉMETORSZÁG–CHILE 1–1 (1–1)
Kazany
, Kazany Aréna. V: Fagani (iráni)
Németország:
Ter Stegen – Süle, Mustafi, Ginter – Kimmich, Can, Rudy, Hector – Goretzka, Draxler – Stindl. Szövetségi kapitány: Joachim Löw.
Chile: J. Herrera – Isla, Medel (P. Díaz, 71.), Jara, Beausejour – M. Díaz – Aránguiz (F. Silva, 90.), Vidal – P. Hernández, E. Vargas (M. Rodríguez, 81.), A. Sánchez. Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi.
Gólszerző:
Stindl (41.), ill. A. Sánchez (6.)
A csoport másik mérkőzésén: Kamerun–Ausztrália 1–1 (1–0)

 

Chile ellen borzasztó nehéz és borzasztó kellemetlen játszani.

Még a világbajnok Németországnak is. Pláne „kísérleti" összeállításban. Joachim Löw szövetségi kapitány eleve nem hozta el sztárjai jó részét a Konföderációs Kupára, az első mérkőzésen Ausztráliát legyőző csapaton pedig ígéretének megfelelően több helyen is változtatott. A chileiek nagyon agresszív letámadása jókora feladat elé állította a németeket, akik korán nagy hibát követtek el, és Dél-Amerika bajnoka góllal is büntette ezt.

A 6. percben Marc-André ter Stegen tette ki a labdát Shkodran Mustafinak, a védelem legrutinosabb tagja a letámadó Arturo Vidal szorításában csúnyán elpasszolta azt. Vidal egyből vissza is kapta a labdát, majd kiugratta a balösszekötő helyén kilépő Alexis Sánchezt, aki szépen megoldotta a helyzetet, erős lövést küldött a kapufa segítségével a jobb alsó sarokba (0–1).

Ez volt a Konföderációs Kupa történetének 400. gólja, egyben Sánchez 38. találata a válogatottban, a chilei nemzeti csapat legnagyobb sztárja ezzel megelőzte az örökranglistán Marcelo Salast, és egyedüli éllovas lett.

A folytatásban is Chile elképzelése szerint alakult a mérkőzés: a világbajnok németek nem tudtak jó támadásokat felépíteni, ráadásul viszonylag sokat és rossz helyen hibáztak rendkívül agresszív ellenfelükkel szemben. A chileiek az első félidőben még egyszer nagyon közel jártak a gólhoz, ám Eduardo Vargas távoli, óriási erejű lövése a keresztlécről a gólvonal elé vágódott le, a németek nagy megkönnyebbülésére.

Amikor már úgy tűnt, Chile „viszi” az első félidőt, a németek előtt váratlanul nagy tér nyílt, és világbajnokhoz méltó módon ki is használták azt. Öt német vitte a labdát öt chileire, Emre Can kitűnően passzolt a bal oldalon beinduló Jonas Hector elé, a szélső védő precízen adott középre, Lars Stindl pedig centerben érkezve az üres kapuba lőtt. Remek és tökéletesen végigjátszott akció volt! (1–1).

A második félidő első felében a játék továbbra is jó volt – egyértelműen ez volt eddig a Konföderációs Kupa legmagasabb színvonalú mérkőzése –, ám helyzeteket nem tudtak kidolgozni a csapatok, amelyek közül Chile minimálisan aktívabbnak bizonyult. A folytatásban teljesen kiegyenlítetté vált a találkozó, ám helyzetek helyett csak kisebb lehetőségekkel jelentkeztek a válogatottak, amelyeknek úgy tűnt, megfelel az iksz, hiába jelentett volna egy győzelem biztos továbbjutást.

A világranglista közvetlen elitjébe tartozó két válogatott ziccer nélkül „hozta le” a második 45 percet, így nem meglepő, hogy maradt az 1–1, amely Németországnak és Chilének is jó, hiszen a favoritok 4-4 ponttal várhatják a csoport záró körét. Kamerun és Ausztrália továbbjutási reményei életben maradtak, ám a két egypontos csapatnak kizárólag a győzelem adhatna esélyt a 3. fordulóban.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Chile 2 1 1 3–1 4
2. Németország 2
1 1 4–3 4
3. Ausztrália 2 1 1
3–4 1
4. Kamerun 2 1 1 1–3 1

A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE

93. perc. ITT A VÉGE! Németország–Chile 1–1, igazságos döntetlen. A remek első félidő után halovány volt a második, a csoport két favoritja 4-4 ponttal várja az utolsó fordulót, Kamerun és Ausztrália pedig 1-1 ponttal – köszönjük megtisztelő figyelmüket!

92. perc. Can ereszt meg ballal egy lövést, illetve földbe rúg, ezért csak lövésecskét, ennek megfelelően nem is fenyegeti veszély a chilei kaput.

90. perc. Három perc a hosszabbítás, egyik csapat sem pörög túlzottan.

90. perc. A HARMADIK CHILEI CSERE: Aránguiz bandukol le, s egy cseppet sem siet, Francisco Silva áll be a helyére. A németek nem cseréltek még a meccsen, s már aligha fognak.

88. perc. Can indítja a bal oldalon meglépő Draxlert, aki nem tudja lerázni a vele szemben álló chilei elhárító egységet.

81. perc. CHILEI CSERE. Vargas helyére Martín Rodríguez áll be. Vargas az óriási lécen kívül nem sok mindent csinált.

79. perc. SÁRGA LAP! Beausejour lerántja Kimmichet, kap is egy sárga lapot, Németország meg jobbról, jó szögből szabadrúgást. Draxler beadását Ginter fejeli messze kapu fölé.

76. perc. HELYZET! Draxler kísérletezik jobbról, 13 méterről, de lövését blokkolják a védők.

73. perc. Stindl jobbról, kiszorított helyzetből, laposan lő kapura, Herrerának egy kicsit meggyűlik a baja a kísérlettel, de hárítani tud.

71. perc. AZ ELSŐ CSERE A MÉRKŐZÉSEN. Gary Medel helyére Paulo Díaz.

68. perc. Ginter távoli és nem túl jó (sőt, mondjuk ki, rossz) lövése Jaráról szögletre pattan. Az első német szöglet. Nem jelent komolyabb veszélyt.

64. perc. SÁRGA LAP! Alexis Sáncheznek is megvillan a sárga.

63. perc. Mustafi megint csúful elad egy labdát saját térfelén, a chileiek félig-meddig helyzetig is játsszák ki az akciót, csak éppen senki sem lő, amikor lehetősége adódik, így megy a kukába a lehetőség.

61. perc. Sánchez íveli fel a labdát, a jobb szélen Hector mögött felbukkan az előrelopakodó Isla, aki középre, Vidal felé stukkol, ám Mustafi menteni tud, szöglet. A korner után Vidal ereszt meg egy újabb veszélytelen fejest.

60. perc. SÁRGA LAP! Draxler adja el a labdát, a chileiek lefordulnak, Rudy viszont rendet rak, és egyből szabálytalankodik a meginduló Sánchezzel szemben. Sárga lap, teljes joggal. Rudy nem cizellálta, de a szituációt tekintve ezért nem lehet kárhoztatni.

59. perc. Aránguiz jobb oldali beadása megpattan és magasra felperdül, a hosszún érkező Vidal így is el tudja fejelni, ám nem tudja a labdát kapura irányítani, fölé megy a fejes.

54. perc. Kimmich ível a tizenhatoson belülre, Draxler akrobatikus mozdulattal, a levegőben úszva, sarokkal készíti le a labdát. Kár, hogy semmit sem ér vele, mert mögötte nem jött társ.

50. perc. Vargas remekül teszi ki a labdát a jobb szélre, Vidalnak. Vidal indítja laposan a beinduló Hernándezt, ám Süle belepiszkál az átadásba, ezzel elhárítva a veszélyt.

48. perc. NEM ROSSZ! Sánchez áll a labda mögé, a rövid fölsőt célozza meg, de csavarása a háló tetejére esik!

47. perc. Isla felpassza után Süle rúgja össze Hernández bokáit, szabadrúgás Chilének a jobbösszekötő helyéről, 21-22 méter lehet a távolság.

46. perc. FOLYTATJUK! Németország kezdi a 2. félidőt. A közönség jó része még a büfében. Vagy a vécében...

2. FÉLIDŐ

45+1. perc. EZ AZ ELSŐ FÉLIDŐ VÉGE! Chile egy súlyos védelmi hibát kihasználva gyorsan vezetést szerzett – megérdemelten –, és a játékrész nagy részében jobban is játszott, ám a németek a hajrában egy tökéletesen kijátszott akció után ki tudtak egyenlíteni. 

45+1. perc. VESZÉLYES! Alexis Sánchez indul meg befelé jobbról, 18 méterről el tudja lőni a labdát, amely megpattan Mustafin, ám Ter Stegen kiszedi a jobb alsó sarok elől a labdát.

45. perc. Draxler akar elmenni a szélen, ám Isla egy mintaszerű belépővel megállítja. Egy perc lesz a ráadás.

41. perc, EGYENLÍT NÉMETORSZÁG, LARS STINDL, 1–1! Most az egyszer nem létszámhátrányban, ráadásul lendületből hozzák a németek a labdát a chilei védelemre, és tökéletesen ki is játsszák az akciót. Can kiváló ütempasszt ad a bal szélen robogó Hectornak, aki laposan középre passzol, érkezik centerben Stindl, és az üres kapuba lő. Ez volt Stindl 2. gólja a tornán. Gyönyörű akció!

 

null

null 

 

 

40. perc. Sánchez ível veszélyes labdát Vargas felé, de a csatárt Süle lefejeli, és szögletre ment. Sánchez bal oldali szöglete veszélytelen, majd Vidal szabálytalankodik.

A németeknek kicsit aggasztó lehet, hogy ez már az első félidő hajrája, de igazán nagy helyzetet képtelenek kidolgozni.

36. perc. Kimmich ível középre jobbról, a kifejelt labda után Emre Can durrant kapura 20 méterről, erősen, ám jócskán kapu mellé.

33. perc. Stindl kap egy embereset Díaztól a felezővonal közelében, akár sárga lap is lehetne, de megkegyelmez a játékvezető.

28. perc. Lehet, elkiabáltam, mert egy kicsit visszafogottabbak lettek most a csapatok. Isla távoli lövése vágódik szögletre. A korner után Sánchez keverget, Beausejour erőből középre lőtt labdáját mentik a németek, aztán egy kis káosz után felszabadul Ter Stegen kapuja. A végén a két bayernes, Vidal és Kimmich szólalkozik össze.

Itt jegyezzük meg: 20 perc alatt több minden történt, mint a torna eddigi mérkőzéseinek jó részén. Egyébként Sánchez találata volt a Konföderációs Kupa történetének 400. gólja.

20. perc. SÁRGA LAP! Lars Stindl rúgja fel az őt egy csellel átvágó Beausejour-t, jogos a lap.

20. perc. MEKKORA KAPUFA! Középen nagyon gyanús körülmények között tűnik el Vidal, ám nincs sípszó, mehet tovább a játék. A labda Vargashoz kerül, aki 22 méterről irgalmatlanul nagy lövést ereszt meg, amely a lécen csattan és a gólvonal elé vágódik le!

17. perc. HOPP! Draxler pazar keresztlabdát ível a fellopakodó Kimmich felé, a wingback kiszorított helyzetből már nem tud kapura fejelni, de igazából jól középre sem tudja bólintani a labdát, amelyet Herrera kapus összeszed.

15. perc. Herrerának is van dolga, Stindl jobb alsó sarok felé tartó lövését kell fognia a chilei kapusnak.

13. perc. Megint csak a német kapu előtt zajlanak az események, Díaz keveredik előre és tüzel, Ter Stegen védi a kapáslövést. A nationalelf eddig sok hibával játszik, ráadásul a hibák jó részét saját védekező harmadukban követik el, nagyon veszélyes pozíciókban.

10. perc. Chilei szöglet után Hernández fejel kapura, Ter Stegennek nincs gondja a helyezetlen és nem túl erős bólintás hárításával.

8. perc. Az első német kísérlet, Julian Draxler lövése kerüli el a kaput.

Ez volt Alexis Sánchez 38. válogatottbeli gólja, immár egyedül áll a chilei örökranglista élén, maga mögé utasítva Marcelo Salast.

6. perc. ALEXIS SÁNCHEZ BETALÁL EGY NÉMET HIBA UTÁN, VIDEOBÍRÓZÁS JÖN? NEM, 0–1! Nem is volt semmi szabálytalanság, a németek a saját tizenhatosuk előterében elveszítették a labdát, és meg is bűnhődtek egyből. Ter Stegen tette ki a labdát Mustafihoz, és ő passzolta el azt csúnyán. A rendezetlen védelem tagjai között balösszekötőben Sánchez ugrott ki Vidal labdájával, majd a rövid sarokba lőtt a kapufa segítségével. Súlyos védelmi hiba, amire remekül lecsaptak a chileiek!

 

null

null


5. perc. Alexis Sánchez lép meg a bal oldalon, majd befelé cselez, ám Rudy nem hagyja lőni.

4. perc. Chile szokás szerint magas védővonallal, korán, agresszíven letámad, jó teszt a sokkal rutintalanabb német csapatnak. A chileieknél kevés kellemetlenebb ellenfél van a világfutballban.

1. perc. A piros mezes chileiek kezdték a mérkőzést, Németország fehér-fekete, tradicionális dresszében.

• A himnusz alapján a chilei válogatott tagjai (sem) kerülnének be feltétlenül az énekkarba, ám lelkesedéssel kompenzálnak. Vidal már most harci hangulatba lovalta magát. Az lehet, hogy elvágják a himnuszukat, de ők azért a cappella végigéneklik.

• A mérkőzés győztese biztosan bejut az elődöntőbe. A meccsen egyébként a világranglista 3. és 4. helyezettje csap össze.

• Németország és Chile 7 mérkőzést vívott eddig, a németek 5, a chileiek 2 alkalommal győztek. Ezek közül 3 volt tétmérkőzés, az 1962-es, az 1974-es, illetve az 1982-es világbajnokságon. Mindháromszor a németek nyertek (2:0, 1–0, 4–1). Az 1974-es találkozó az NSZK-ban megrendezett vb nyitó mérkőzése volt, mely a világbajnokságok történetének első piros lapját hozta – ezt a magyar származású chilei támadó, Carlos Caszely kapta.

• Kazanyban szakadt az eső csütörtökön, meglátjuk, ez mennyire befolyásolja a mérkőzést.

Löw egyébként rotációt ígért a mai mérkőzésre, három-négy cserével az Ausztrália elleni kezdőcsapathoz képest. Valóban változtatott néhány helyen: Leno helyett Ter Stegen a kapuban, kikerült Rüdiger, Brandt, Wagner.

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya 100. győzelmét arathatja a nationalelf kispadján. A futballtörténelemben a 100 győzelmes álomhatárt még soha, egyetlen szövetségi kapitány sem érte el. „Keveset gondolok a statisztikákra és a rekordokra, tudom, hogy egyszer úgyis elérem ezt a mérföldkövet” – mondta erről Löw.

• Mindkét válogatott győzelemmel kezdte a tornát: Chile 2–0-ra győzte le Kamerunt, a hajrában megtörve az Afrika-bajnok ellenállását, míg a németek az Ázsia-bajnok Ausztrália ellen nyertek 3–2-re.

• JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! CSEMEGE AZ OROSZORSZÁGI KONFÖDERÁCIÓS KUPA ÉTLAPJÁN: A VILÁGBAJNOK NÉMETORSZÁG A COPA AMÉRICA-GYŐZTES CHILÉVEL CSAP ÖSSZE, TARTSANAK VELÜNK!

B-CSOPORT
Június 18., 20.00, MoszkvaKamerun–Chile0–2
Június 19., 17.00, SzocsiAusztrália–Németország2–3
Június 22., 17.00, SzentpétervárKamerun–Ausztrália1–1
Június 22., 20.00, KazanyNémetország–Chile1–1
Június 25., 17.00, SzocsiNémetország–Kamerunx–x
Június 25., 17.00, MoszkvaChile–Ausztráliax–x

 

2020.05.27 18:05:02

Minden más foci MAROSI GERGELY

A játékosértékesítés-központú dél-amerikai futball nagyon szűk esztendő(k) elé nézhet a világjárvány következményeként.

2020.05.25 21:30:15

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Elismerem, nem gondoltam arra, hogy a nagy futballrivalizálások kapcsán egészen Sigmund Freudig, a pszichoanalitika atyjáig is eljutok.

2020.05.24 20:51:53

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Azt, hogy van remény, eddig is tudtuk, ám ami engem illet, meggyőződésem, hogy most kell igazán észnél lennie mindenkinek. A sportban különösen, a futballban főként.

2020.05.04 10:39:28

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Zidane hiába egyezett meg a Barca edzőjével, a Juve-célpont milliárdos lett • Bemutatjuk a leghíresebb majdnem-transzfert.