Kamerun–Ausztrália: tényleg nem volt győztes

Vágólapra másolva!
2017.06.22. 16:50
null
Mathew Leckie-ék Kamerun ellen javíthattak volna (Fotó: AFP)
Nem bírt egymással az előző egyaránt körben kikapó Kamerun és Ausztrália a Konföderációs Kupa B-csoportjának második fordulójában.

 

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
Csoportkör, 2. forduló
B-csoport
KAMERUN–AUSZTRÁLIA 1–1
(1–0)
Szentpétervár, Szentpétervár-stadion,
35.021 néző. V: Mazsics (szerb)
Kamerun: Ondoa – Mabouka, Teikeu, Ngadeu-Ngadjui, Fai – Siani, Zambo Anguissa – Djoum – Bassogog, Aboubakar, Moukandjo (Ekambi, 77.). Szövetségi kapitány: Hugo Broos
Ausztrália: Ryan – Degenek, B. Wright, Sainsbury – Leckie, Mooy, Milligan, Gersbach – Rogic (J. Irvine, 79.), Juric (T. Cahill, 70.), Kruse (Troisi, 65.). Szövetségi kapitány: Ange Postecoglou
Gólszerző: Zambo Anguissa 45+1., ill. Milligan 60. – 11-esből

KÉSŐBB
20.00:
Németország–Chile (Tv: M4 Sport)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chile 1
1 2–0 3
2. Németország 1
1 3–2 3
3. Ausztrália 2 1 1
3–4 1
4. Kamerun 2 1 1 1–3 1

 

A csoport „vigaszágán” két olyan csapat találkozott egymással, amely az első körben kikapott, azaz a további reménykedés jogáért léptek pályára a felek.

Bizony, nagyítóval kellett keresni a klasszis vagy csak markáns játékosokat a csapatokban: az afrikai válogatott legjobbjai közül csak a Vincent Aboubakar, André Onana, Benjamin Moukandjo trió tette tiszteletét, az ausztrálok kezdőcsapata meg összesen nem ért tizenötmillió eurót, legalábbis a játékjogokat tekintve, a veterán középpályás, Tim Cahill, Kenguruföld Francesco Tottija pedig a kispadon ült.

Ehhez képest nem volt eseménymentes az első félidő, bár különösebben színvonalasnak sem mondanánk; igaz, a ráadásban gyönyörű gólt szerzett az Olympique Marseille-ben futballozó André Zambo Anguissa. 1–0!

Viszonylag hamar egyenlített a második félidőben a socceroos, Mark Milligan értékesített egy büntetőt (1–1), majd pályára lépett a volt juventusos James Troisi és Cahill mester is.

Ennek ellenére a kameruniak játszottak veszélyesebben, Aboubakar mesterhármasig juthatott volna, ha jobban koncentrál – de egyik helyzetét sem értékesítette, így maradt az egy egyes.

Tényleg nem volt nyertese ennek a meccsnek.

A TORNA ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA BÖNGÉSZHETI!

PERCRŐL PERCRE

Anguissa lett a meccs embere, Zambo volt ma a Király!

94. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

93. perc
Mooy ad be jobbról, Cahill fejel, de mellé. Meg les is.

Három perc a ráadás.

90. perc Ernest Mabouka is kap egy sárgát, ő is Troisit röptette meg. Cahill balról Irvine-t keresi beadásával, de ment fejjel önfeláldozó módon Teikeu.

88. perc HELYZET!
Bassogog szokásos passzát Aboubakar jobbal az ötös jobb sarka elől a rövid sarok mellé vágja. Pontosabban Degenek blokkolt.

87. perc Sébastien Siani kap egy sárgát Troisi ellökéséért.

Ha így marad az állás, Kamerun utóbbi nyolc konföderációs meccséből a rendes játékidőben csak egyet bukott el: a chileiek ellenit.

84. perc Aboubakar jobbal a bal sarok mellé lő 10-ről, akrobatikus mozdulattal, majd Ryan elnéz egy hazaadást, de utoléri a labdát a gólvonal előtt.

A hivatalos nézőszám: 35.021.

81. perc Bassogog repül, az alácsúszó Bailey Wright meg kap egy sárgát.

79. perc Rogic le, Jackson Irvine be. Szélső helyett középpályás.

78. perc Aboubakar ezt is kihagyja:
Siani jobb oldali beadását Degenek elől az ötösről a léc fölé fejeli.

77. perc Karl Toko Ebambi
a pályán, Moukandjo megy le.

Még egy gól, és meglesz a sorozat 400. találata.

Cahill 37 éves és 197 napos, ha ma betalál, vicekorrekorder lesz a Konföd. Kupákon. A csúcstartó Lothar Matthäus, aki 38 esztendősen és 129 naposan talált be Új-Zélandnak, 1999-ben.

70. perc Pályán a legendás Tim Cahill is, ez 99. válogatottsága, 48 góllal. Juric ment le.


65. perc James Troisi
be, Kruse le. Troisi nem akárki, megjárta az Atalantát, a Newcastle Unitedet és a Juventust is, de már odahaza keresi kenyerét.

65. perc Anguissa zseniális megmozdulása után Bassogog ad be remekül jobbról, Aboubakar meg jobbal 12-ről a léc fölé lő.

62. perc Leckie beadását nem adja jól tovább Kruse.

Ez a középpályás hatodik gólja a válogatottban, 56. fellépésén. Játszott odahaza, majd Kínában, Japánban, most az Emírségekben légióskodik, a Banujaszban.


60. perc MARK MILLIGAN jobbal a jobb alsóba lő. 1–1!

59.perc BÜNTETŐ! Gersbach betör a 16-osra, jobbról odacsúszik neki Mabouka. Jogos.

56. perc KIMARADT! Bassogo ad be jobbról remekül, Djoum passzából Aboubakar elé, aki jobbal 13-ról a jobb alsó mellé lő, hatalmas helyzetben!

54. perc Leckie most a balon bukkan fel, de mentenek előle a bekkek, a labda a túlsó alsó mellé csorog.

47. perc Leckie szépen megy el a jobbon, a beadást Juric némi gondolkodás után jobbal 12-ről a léc fölé csavarintja. Szép volt a leckiészítés, csúnya a befejezés.

46. PERC FOLYTATJUK!

Így minden csapat betalált a tornán.


 

Ma egy ritka, azaz pihenő előtti kameruni gólt láthattunk. Zambo Anguissa az egyetlen pályán lévő kameruni egyébként, aki nem ANK-győztes.

Ma ünnepli születésnapját a kameruni balbekk, Ambroise Oyongo, aki sérülés miatt lemaradt a tornáról (de legalább a tortáról nem). A Marokkó elleni kontinensbajnoki selejtezőn sérült meg, nem sokkal a Konföd. Kupa előtt.

Ausztrália zsinórban négy meccsen kapott ki a konföderációs tornákon, még egy bukta, és beállta Szaúd-Arábia negatív vicerekordját. Az abszolúte csúcstartó Új-Zéland, nyolc zsinórbukással.

Ha ma nyernek az auszik, 2001 után tesznek újra ilyet Konfed. Kupán. Akkor mondjuk a brazilokat verték meg.



45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. PERC VEZET KAMERUN! Ngadjui ível saját térfeléről ANDRÉ ZAMBO ANGUISSA elé, aki az az ötös jobb sarka előteréből, tíz méterről jobbal a túlsó sarokba emel, át a kifutó kapuson. 1–0!

44. perc Egy perc a ráadás.

42. perc
Bassogog elhúz a balon, átverekedi magát Degeneken, de beadását blokkolja Wright. Szöglet, veszélytelen, előtte ma ötödször tépte meg egymást a Teikeu, Degenek páros.

38. perc
Végre valami: Aboubakar sarkazásos passzát Moukandjo jobbal feladja a kapusnak, futtából, 20-ról.

35. perc Fai távolija meg Ryannak csemege.

32. perc
Gersbach balos beadását Leckie ballal 13-ról jócskán a léc fölé kanalazza, ballal. Sainsbury beívelése közben eltűnik Juric a hullámok között, jő Ondoa.

30. perc
Fai újabb beadása Ryané, hiába ugrott közbe Djoum.

25. perc
Djoum jobb oldali beadása éppen csak magas a kapu előtti érkezőknek, majd Degenek tisztáz akrobatikus módon az ötösön egy balos Fai-ívelést.

22. perc Hosszas készülődés után Rogic ballal a léc fölé teker egy 16-os előtti szabadrúgást, középről.

19. perc
Gersbach bal oldali beadása magas kicsit az ötösön érkező Juricnak.

15. perc
Aboubakar jobbal a sorfalba vág egy 23 méteres szabadrúgást, a kipattanó Sianié, aki jobbal 22-ről, középről a léc fölé bombáz. Zambo távolija ennél sokkal rosszabb, nem sokra rá. Kruse beadásáról meg ne is beszéljünk inkább.

Nincs telt ház.


11. perc Kruse akkorát rúg Faiba, hogy neki fáj.


Kamerun utóbbi kilenc meccsén 11 gólt szerzett, de ebből csak kettőt a szünet előtt.

7. perc Bassogog közelijét blokkolják, majd Ryan kiszurkolja a kapu mellé Aboubakar középtávoli lövését.

5. perc Bassogog az ötös jobb sarka elől ballal az oldalhálóba lő, Aboubakar passza után.

4. perc
Kruse jobb oldali beadásáról éppen csak lemarad az ötösön a kissé határozatlan Juric.

3. perc
Gersbach bal oldali beadását nagyon rosszul veszi át a 16-oson belül Rogic, majd Kruse teker ballal 18-ról a kapus ölébe.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A kameruniak tiszta zöldben, az auszik tiszta sárgában. Gondban a Norwich City-drukkerek.


Egy kis örökmérleg:
a két csapat még nem találkozott egymással.

A nagy előd. Beférne.


„Ha bátrak leszünk, és hűek önmagunk eddigi futballjához, eddigi rendszerünkhöz, akkor sikerrel járunk" – így a kengurusok csapatkapitánya, Mark Milligan.

„Minden játékosom bevethető. Nagyon csalódottak vagyunk az első meccs miatt, nyerhettünk volna, ha nem agyaljuk túl helyzeteinket; de megbeszéltünk mindent, a problémás dolgokat – mondta az ausztrálok szövetségi kapitánya, Ange Postecoglou. – Most úgy akarunk játszani, ahogyan azt előre elterveztük, megpróbálunk nyerni."



„Láttam Ausztrália pár meccsét, szenvedélyesen, lelkesen futballoznak, nagyon nehéz lesz játszani ellenük. Három nappal ezelőtt egy más stílusú csapattal csaptunk össze, de ez mindegy, nyernünk kell most, mert csak így lesz esélyünk a továbbjutásra" – így a kameruni szövetségi kapitány, Hugo Broos.

Nemcsak a Konföderációs Kupán, a legutóbbi világbajnoki szereplés során is pont nélkül lett csoportutolsó az ausztrál válogatott, sőt a dél-afrikai viadalon sem sikerült továbbjutnia a kieséses szakaszba. Erre a vb-ken egyedül 2006-ban volt amúgy precedens, akkor a nyolcaddöntőben a végső győztes olaszok csak egy 95. perces büntetővel tudták elkerülni a hosszabbítást (0–1).

A 2015-ös Ázsia-kupát megnyerő AUSZTRÁLIA negyedszer jutott ki a Konföderációs Kupára, de csupán első alkalommal képviseli a legnagyobb és legnépesebb kontinenst. Rögvest az első, 1997-es nekifutásra nagy szenzációt szerezve döntőig jutott, miután Harry Kewell hosszabbításban szerzett góljával legyőzte a négy között Uruguayt, de akkor az egyaránt triplázó Ronaldo és Romário vezérletével a brazilok 6–0-ra kiütötték őket. 2001-ben a későbbi győztes Franciaországot és a bronzmeccsen Brazíliát is legyőzte, így újabb éremmel gazdagodott. 2005-ben a németek ellen három (3–4), az argentinok ellen két gól (2–4) is kevésnek bizonyult a pontszerzéshez – Tunézia ellen mindkettő elég lett volna, de akkor meg egyet sem jegyzett (0–2).

A 2003-as Konföderációs Kupa-ezüst viszont inkább csak egy kellemes színfoltot jelentett, azóta az interkontinentális viadalokon messze nem kiemelkedő Kamerun szereplése, hogy finoman szóljunk… A 2006-os vb-re például ki sem jutott, a következő kettőnél pedig a legpozitívabb dolog a sikeres kvalifikáció volt: a két tornán mind a hat meccsét elveszítette a gárda, összesen 3–14-es gólkülönbséggel, a 31. és a 32. helyen zárva a 32 csapatos eseményt. Előbbin Észak-Koreát sikerült megelőzni a jobb gólkülönbségnek köszönhetően…

KAMERUN. Az afrikai együttes 2001-ben és 2003-ban is indult már a viadalon, s bár elsőre még a csoportkör jelentette a végállomást, másodjára már döntőig jutott, és Thierry Henry csak a ráadásban tudta a franciák javára eldönteni a finálét. Kedvező előjel lehet Chile számára, hogy az előző három kiírást egyaránt dél-amerikai együttes nyerte meg, mindháromszor a brazilok, ráadásul 2005-ben egy másik térségbeli csapatot, Argentínát legyőzve – 2009-ben az Egyesült Államok, 2013-ban Spanyolország volt a másik döntős.


Az újításnak éppen az lenne a lényege, hogy minden helyzetben igazságot szolgáltasson, ám jelenleg úgy tűnik, sokat kell még azon dolgozni, hogy jövőre tökéletesen működjön a világbajnokságon. Ha mondjuk a döntő kimenetele egy hibán múlna, amelyet a videobíró követ el, az óriási blama lenne a FIFA-nak és Gianni Infantinónak is, aki szerint ez a futball jövője.

Néhány napja aztán jött az újabb hiba a gépezetben, a Konföderációs Kupa csoportkörében, a Chile–Kamerun találkozón (2–0) Eduardo Vargas gólját érvénytelenítették les címén, márpedig a visszajátszások alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy a chilei támadó lesen állt-e az indítás pillanatában.

A Konföderációs Kupától, a tornán eddig ötször alkalmazták a videobírót, sőt előtte a válogatott felkészülési mérkőzéseken is tesztelték – felemás sikerrel. A Franciaország–Anglia mérkőzésen (3–2) például Raphaël Varane-t, a hazaiak középhátvédjét a visszajátszás alapján állították ki, holott nem kellett volna, és ez kisebb port kavart, elvégre a videobírónak éppen az lenne a lényege, hogy azokat a szituációkat, amelyeket visszanéznek, hiba nélkül ítéljék meg utána, nem pedig csak jó százalékkal.

„Az első a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-döntő, amikor negyedórával a vége előtt még vezettünk, aztán a katalánok lesről szerzett góllal egyenlítettek – fogalmazott a francia tréner, akinek a csapata 2–1-re kikapott 2006-ban. – Az a trófea nagyon hiányzik. Aztán öt évvel később szintén a Barcelona ellen játszottunk, és Robin van Persie-t második sárga lappal kiállították, pedig jó esélyünk volt a továbbjutásra, de ezzel szertefoszlott minden. Nehezen viseltük el. Mondhatnám, a Bayern München elleni mérkőzést is, amikor Laurent Koscielnyt kiállították, az ellenfelünk ráadásul büntetőt kapott, holott Robert Lewandowski lesen volt előtte.”

A FIFA-elnök már támogatóra is talált a videobíró kapcsán, Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere üdvözölné a technikai újítást a futballban. S rögtön elmerengett a múltban, majd három esetet is megemlített, amikor csapatát kisegítette volna, ha valaki egy szobában visszanézi a kétes szituációkat.

„Láthattuk, hogy a videobíró hogyan segítette a játékvezetőket már eddig is, akik így jó ítéletet hozhattak – mondta Gianni Infantino, a FIFA elnöke. – Nagyon elégedett vagyok, hogy ilyen jól működik, ez a torna mérföldkő a labdarúgás történetében. A tesztelése sokat segít, hogy jövőre ne legyen semmi gond, és fejlődjön a használata, illetve a kommunikáció a játékvezetők között. Amire évekig vártak a szurkolók, most végre megvalósul.”

Videobíró – a futball jövője. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hirdeti, védi, népszerűsíti a találmányt, mondván, segíti a játékvezetők munkáját, és kiszűri a hibalehetőséget. Az Oroszországban zajló Konföderációs Kupa tulajdonképpen a segédeszköz főpróbája, ha úgy tetszik, a szövetség nagy vágya ugyanis, hogy a jövő nyári világbajnokságon is alkalmazzák a rendszert, amihez természetesen az kell, hogy addig is minden tesztelésen tökéletesen szuperáljon.

 

Elkezdődött a 2017-es Konföderációs Kupa (Fotó: AFP)

 

A jövő évi vb tizenegy városának tizenkét stadionjából négy mutatkozik be a Konföderációs Kupán, Szocsi, Kazany, Szentpétervár és Moszkva látja vendégül a csapatokat és a szurkolókat.

A házigazda és a világbajnok Németországon kívül az Európa-bajnoki címvédő Portugália, a Copa América-győztes Chile, a CONCACAF-térségben bajnok Mexikó, az óceániai első Új-Zéland, az Ázsia-bajnok Ausztrália és az Afrika-kupa-aranyérmes Kamerun szerepel a június 17. és július 2. között rendezendő viadalon.

A videobíró most „debütál” jelentős felnőttválogatott-tornán. Először a márciusi Franciaország–Spanyolország felkészülési mérkőzésen alkalmazták sikerrel, később kísérleti jelleggel a nemrégiben véget érő U20-as világbajnokságon is a játékvezetők segítségére bocsátották. A technikát illetően fontos, hogy jövő nyáron tökéletesen működjön, a tesztelésre megfelelő alkalom a Konföderációs Kupa.

Több szempontból is a jövő évi világbajnokság főpróbája lesz a Konföderációs Kupa. Mindkét esemény házigazdája Oroszország, amelynek létfontosságú a sikeres rendezés.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A KAMERUN–AUSZTRÁLIA KONFÖDERÁCIÓS KUPA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik