nemzetisport.hu 2017.06.25 16:49 Frissítve: 2017.06.25 19:37

Chile döntetlennel biztosította helyét a legjobb négy között

Az Oroszországban zajló Konföderációs Kupa B-csoportjának 3. fordulójában Chile és Ausztrália úgy találkozott egymással, hogy a mérkőzés előtt mindkét válogatottnak volt esélye a továbbjutásra – ráadásul a másik találkozó eredményétől függetlenül. Ez egy szórványosan szórakoztató 90 perc után végül Chilének sikerült az 1–1-es döntetlennel véget érő mérkőzést követően.

 

Rodríguez pöccintésével egyenlített Chile (Fotó: AFP)

Nem igazán mondhatnánk, hogy a chileiek úgy kezdték ezt a mérkőzést, hogy nagyon összetörik magukat a győzelemért, ami érthető is volt, hiszen nekik csak azt kellett elkerülni, hogy két góllal kikapjanak, míg az ausztráloknak éppen erre kellett törekedni.

Ráadásul az első percekben a felek inkább voltak elfoglalva egymás lelkes rugdosásával és a tekintélyteremtéssel, semmint a labdával, így az első félóra kevés futballra emlékeztető jelenetet hozott.

Láthattunk viszont három sárga lapot, továbbá egy tizenegyes-gyanús helyzet videobírós megtekintését, amely során kiderült, Gianluca Rocchi játékvezető jó döntést hozott a pályán, amikor Mark Miligan szerelése után nem adott büntetőt Chilének.

Már-már elkönyvelte a fél házas Szpartak-stadion közönsége, hogy az első félidő legemlékezetesebb jelenetét a videobíró működése jelentette, amikor az utolsó percekre futballozni kezdtek a csapatok.

Egy helyzet itt, egy ott, aztán a komplett chilei védelem lelkes asszisztálása mellett James Troisi megszerezte a vezetést Ausztráliának – nem érdemtelenül, ám ha a szünet előtti utolsó percben Ryan McGowan nem tud a gólvonalról tisztázni Arturo Vidal megpattanó fejese után, senki nem szólhatott volna egy szót sem.

A félidei ausztrál előny viszont azt jelentette, hogy a második félidőre Juan Antonio Pizzi két cserével frissítette a csapatát, és innentől kezdte Alexis Sánchez és társai határozottabban koncentráltak a gólszerzésre.

A javuló teljesítmény végül a félidő közepén meghozta az eredményt és a csereként pályára lépő Martín Rodríguez közeli pöckölése után ismét megnyugtató helyzetbe került Chile.  Ausztrália viszont mindent egy lapra feltéve próbált ismét betalálni, de a hátralévő bő 20 percben igazán jelentős gólhelyzet közelébe sem jutott.

Ezzel eldőlt, hogy Chile kerül a legjobb négy közé, ahol az Európa-bajnok Portugália lesz az ellenfele.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ, B-CSOPORT
Chile–Ausztrália 1–1 (0–1)
Moszkva, Szpartak-stadion,  33 639
néző, V: Gianluca Rocchi (olasz)
Chile:
C. Bravo – Isla, P. Diaz , Jara, Mena – Fuenzalida (M. Rodríguez, a szünetben), F. Silva, Aranguíz (P. Hernández, a szünetben) – E. Vargas (M. Diaz, 81.), Arturo Vidal, A. Sánchez. Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi.
Ausztrália: Ryan – R. McGowan, Sainsbury (Wright, 72.), Troisi – Irvine, Luongo, Miligan, Behich – Kruse, Cahill (Leckie, 56.) – Juric (MacLaren, 61.). Szövetségi kapitány: Ante Postecoglou.
Gólszerző: M. Rodriguez (68. ), ill. Troisi (42.)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN:
NÉMETORSZÁG–KAMERUN 3–1


All Goals & highlights - Chile 1-1 Australia... by wc2018

 A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország 3 2 1 7–4 7
2. Chile 3
1 2 4–2 5
3. Ausztrália 3 2 1
4–5 2
4. Kamerun 3 1 2 2–6 1

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

94. perc: Vége a mérkőzésnek, Chile került a négy közé!

92. perc: P. Diaznál reklamáltak kezezést a tizenhatoson belül az ausztrálok, de a játékvezetőt nem hatotta meg...

90. perc:  Négy perc hosszabbítást jelzett a játékvezető...

88. perc:  Nem óhajtunk vészmadárkodni, de nagyon úgy fest, hogy ez már eldőlt...

86. perc: Behich szólója után szögletre pattant a labda, ám Troisi beadása nem okozott gondot a chilei kapu előtt.

83. perc: R. McGowan folytatni tudja.

81. perc: Vargast váltja Marcelo Diaz.

79. perc: McGowant kell ápolni, kap egy szép turbánt egy összefejelés után.

75. perc: Azt mondtuk már, hogy Pablo Hernandez is kapott egy sárgát, mert megfaragta Kreusét? Nem mondtuk, mert most történt az imént....

74. perc:  A chilei egyenlítés után az ausztráloknak most ismét két gólt kéne szerezni a továbbjutáshoz.

73. perc:  Troisi lágyan beemelt labdáját MacLaren estében lőtte a bal kapufa mellé.

72. perc: Sainsbury helyén Wright szerepel a folytatásban.

70. perc: Sanchez húzott el Miligan mellett a bal szélen, beadását azonban Vargas centikkel a bal kapufa mellé csúsztatta!

68. perc:  Gól! Egyenlő! M. Rodriguez volt eredményes! Egy hosszan folyó chilei akció végén Vargas fejelte le a labdát Rodriguez elé, ő pedig Ryan mellett estében a hálóba passzolt, 1–1!

65. perc: Troisi unta meg a tilitolit és úgy döntött, hogy jó 30 méterről megkínálja Bravót, de fölé lőtt.

64. perc: Közben a másik meccsen jelentős létszám- és eredménybeli változások történtek...

63. perc: Troisi beívelése kis híján tökéletes volt Kreusének. Az a kicsi viszont pont hiányzott, így a csatár hiába nyújtózott érte, nem érte el az ötös bal sarkánál...

62. perc:  MacLaren váltotta Juricot.

59. perc: Flipper! Egy hosszan felívelt labda ide-oda pattogott az ausztrál védők között, végül az arra járó Sánchez elé pattant, aki 16 méterr lőtt, Ryan vetődve fogta.

58. perc:  Vidal borította fel Luongót, sárga lap.

56. perc: Cahill számára vége a meccsnek, Leckie váltotta.

54. perc: Tim Chill lövése szögletre vágódik, amit Troisi ívelt középre, de a védők kifejelték.

53. perc: Ausztráliának még egy gólt kéne szereznie a továbbjutáshoz. A másik megoldás, hogy Kamerun feltámad és két góllal veri a világbajnokot a csoport másik meccsén.

52. perc: Troisi gyorsan elvégzett szabadrúgása után Troisi próbált közelről túljárni Bravo eszén, de a játékvezető már lesen állította meg.

51. perc: Vidal passza után Vargas fordulásból lőtt az ötös jobb sarkától, Sainsbury mellett, Ryan védezni tudott.

48. perc:  Kruse rosszul sikerült beadásával ért véget egy ígéretesen bontakozó ausztrál akció – más kérdés, hogy középen nem álltak sorban a labdára váró társak.

46. perc: Két csere Chilénél:  Aranguíz és Fuenzalida le, Pablo Pedro Hernández és Martin Rodriguez be.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés.

A szünetben megmutatjuk gyorsan az ausztrálok gólját:

1. FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

45. perc: Behich kapott sárgát, miután belerúgott Aranguízba az előző akció elején.

45. perc: McGowan a gólvonalról ment! Fuenzalida beadása után Vidal Miligan lábbán megpattanó fejesét a gólvonalról vágta ki McGowan!

42. perc: Egy kissé potyaszagú góllal vezet Ausztrália! Bravo nem túl jó kirúgása után a gyors labdaszerzést követően Sainsbury  passzolt vissza Kreusénak, akinek rosszul sikerült lövése után éppen a balösszekötőben üresen érkező Troisi elé került a labda, aki köszönte szépen és okosan átemelte Bravo kapus fölött, 0–1!

40. perc:  A sarokrúgás nem okozott gondot a kapu előtt, nem úgy néhány másodperc múlva Fuenzalida jobbról középre kanyarított labdája, amelyre P. Diaz érkezett, és 8 méterről a jobb alsó sarok mellé fejelt.

39. perc:  Vargas szöktette Sánchezt, de McGowan szögletre tisztázott előle.

37. perc:  Aranguíz szabadrúgását fejelték ki az ausztrál védők.

36. perc: Troisi emelt lágyan a védők mögé berobbanó Luongo elé, aki futtából lőtt is az ötös bal sarkáról, de Bravo jól zárta a szöget és védeni tudott.

34. perc: Szó, mi szó, Cahill csúnyán rárepült a chilei támaszkodó lábára, de maradt a sárga.

33. perc: Újabb sárga, ezúttal Tim Cahillnak, aki Menának lépett oda nagyon csúnyán. A chileiek piros lapot reklamálnak. Ezt is megnézik a videós osztag tagjai.

31. perc:  Troisi is besárgult. Megcibálta Vidalt, miután szerelte őt és megpróbálta elvinni a labdát az ausztrál mellett.

28. perc: Megnézték, teljesen szabályos volt Miligan belépője, megyünk tovább változtatás nélkül.

27. perc: Videóbíró! Sánchez tört be Milligan szorításában a tizenhatoson belülre, ám a védő szerelni tudta, és a helyzet kimaradt. Pár másodperc múlva Rocchi játékvezető megállította a játékot, hogy visszanézzék az esetet.

24. perc: Kruse beadását P. Diaz fejelte szögletre. Ebből a fajtából ez az első a mérkőzésen. Troisi beadását a védők kifejelték.

22. perc: Itt az első sárga: Luongo pakolt oda kőkeményen Vidalnak.

21. perc: Juric szaladt lesre.

21. perc: Előbb Mena, majd Aranguíz beadását hatástalanította az ausztrál védelem.

20. perc: Vidal hosszas készülődés után a sorfalba bikázott... Ebben több volt...

19. perc: Cahill rúgta meg Aranguízt, szabadrúgás, kissé jobbról, 26 méterről.

16. perc: Troisi szöktetésével Juric szeretett volna kapura törni, de a játékkal együtt élő Bravo kapus jól lépett ki a tizenhatos vonaláig és szedte le a labdát a csatár elől.

15. perc: Behich nem tudta átvenni Irvine passzát, így lőttek is a gyors kontra lehetőségének.

13. perc: Irvine önbizalmtól duzzadóan próbálkozott 30 méterről, de az előtte hátráló Jara blokkoló lábát találta telibe..

11. perc: Sánchez szép passza után Vargas püfölte közelről Ryanba a labdát, de a játékvezető szerint lesről tette ezt meg.

10. perc: A Szpartak-stadion lelátói meglehetősen foghíjasak ma, több az üres szék, mint a foglalt...

7. perc: Az első nagy lehetőség! Fuenzalida jobbról adott középre, Vidal üresen érkezett, 14 méterről kapásból lőtt, Ryan bravúrral ki tudta ugyan ütni a labdát, de éppen középre, az érkező Vargas viszont már nem tudta rendesen kapu felé irányítani, így a kapusé lett a kipattanó is.

5. perc: A statisztikák iránt fogékony olvasóink kedvéért jegyeznénk meg, hogy a mérkőzés első leshelyzetét Alexis Sánchez nevéhez fűzhetjük.

4. perc: Aranguíz kapott hátulról nagyon Luongótól, Rocchi ismét sípolt, de a lapjaihoz még nem nyúlt...

3. perc: Trosisi rúgta meg Islát, aztán gyors labdaszerzés után Luongo lőtt 23 méterről messze a kapu mellé.

1. perc: Az ausztrálok kezdték a mérkőzést. Feketében játszanak, Chile pirosban.

ÉRDEKESSÉGEK

Chilénél Alexis Sánchez a szereplések számában beérte Claudio Bravót az előző, németek elleni mérkőzésen, így most ők ketten vezetik a válogatottsági rangsort. A mai lesz a 113. mérkőzésük a nemzeti csapatban.

Tim Cahill a mai mérkőzésen 100. alkalommal szerepel az ausztrál válogatottban. Ezzel nem csúcstartó, a vonatkozó rekordot Mark Schwarzer jegyzi 109 fellépéssel, és ő a második, aki átlépi a százas határt..

Ismét lehet sört kapni a Konföderációs Kupának otthont adó stadionoknál, miután az orosz kormány feloldotta az erre vonatkozó tiltást. Bővebben itt írtunk a nagyon fontos döntésről.

A mai meccsen a lelátón foglal helyet Japán szövetségi kapitánya, Vahid Halihodzic, aki az ausztrál válogatott játékát figyeli, mivel augusztus 31-én kulcsfontosságú vb-selejtezőn találkozik a két ország csapata. Ide kapcsolódó magyar vonatkozás: volt kollégánk, Ganczer Gábor évek óta Ausztráliában él, és nemrég az ausztrál szövetség megbízásából a japán válogatottat figyelte meg.

Örökmérleg: A két válogatott eddig öt alkalommal találkozott egymással, négyszer Chile nyert, Ausztrália képviselői eddig egy döntetlenre voltak jók. Ugyanakkor 1987-ben a dél-korai Elnök Kupa keretében is összecsapott egymással egy Ausztrália és egy Chile B néven futó brigád, ám az a torna nem számít a hivatalosan elismert válogatott mérkőzések közé. Amúgy akkor Ausztrália nyert 2–0-ra.

 

B-CSOPORT
Június 18., 20.00, Moszkva Kamerun–Chile 0–2
Június 19., 17.00, Szocsi Ausztrália–Németország 2–3
Június 22., 17.00, Szentpétervár Kamerun–Ausztrália 1–1
Június 22., 20.00, Kazany Németország–Chile 1–1
Június 25., 17.00, Szocsi Németország–Kamerun 17.00
Június 25., 17.00, Moszkva Chile–Ausztrália 17.00
A B-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Chile 2 1 1 3–1 4
2. Németország 2
1 1 4–3 4
3. Ausztrália 2 1 1
3–4 1
4. Kamerun 2 1 1 1–3 1

 

Hogy mi az értelme ennek a kupának? ITT A VÁLASZ EGY REMEK SZABADOS-BLOGBAN, avagy a Konfigurációs Kupa.

Tornabeharangozó ITT!

A TORNA ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA BÖNGÉSZHETI!

2019.05.21 15:14:38

Minden más foci nemzetisport.hu

A 22. alkalommal feszülnek egymásnak az ifjúsági válogatottak, ezúttal Lengyelországban.