MTI 2019.03.15 18:21 Frissítve: 2019.03.15 20:58

Klub-vb: a FIFA jóváhagyta, 2021-től 24 csapatos a torna

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jóváhagyta, hogy 2021-től 24 csapatosra bővítsék a klubvilágbajnokságot – jelentette be pénteken Gianni Infantino, a szervezet elnöke. Az európai élklubokat tömörítő szövetség (ECA) ellenzi a tervet, és ebben élvezi az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) támogatását.

Gianni Infantino és Florentino Pérez Real Madrid-elnök a 2018-as döntőn (Fotó: AFP)

 

A FIFA tanácsa annak ellenére határozott így, hogy az európai élklubokat tömörítő szövetség (ECA) első embere, Andrea Agnelli az Infantinóhoz eljuttatott levélben úgy fogalmazott: „Határozottan ellenezzük a klub-vb jelenlegi lebonyolításának felülvizsgálatát, és kijelentjük, ha változtatnak rajta, az ECA-klubok nem fognak részt venni a tornán”.

A szövetségnek jelenleg 232 európai együttes a tagja, közte az összes olyan nagy csapat, amelynek reális esélye van a klubvilágbajnokságon való részvétel kiharcolására.

A FIFA vezető testületének hét európai tagja a bővítés ellen szavazott, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pedig közölte: osztja az ECA álláspontját, miszerint a 2021-es nemzetközi versenynaptár alapján nincs realitása a 24 csapatos lebonyolításnak, a játékosok számára pedig biztosítani kell a megfelelő pihenőidőt.

Az UEFA hangsúlyozta: támogatja az érdekeltek véleményét, és kötelessége a futballisták egészségének védelme, a FIFA tanács európai tagjai ezért szavaztak egyhangúlag a javaslat ellen.

A klub-vb 2005-ben váltotta fel a klubvilágkupát, amelyen Európa és Dél-Amerika legjobb gárdája csapott össze. A klubvilágbajnokságon a hat kontinens legrangosabb klubsorozatának győztese, valamint a házigazda szerepel.