Kis halak, nagy halak – Bodnár Zalán jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.02.22. 23:37

A nemzetközi trendeknek megfelelően a világfutball irányító szervei lépten-nyomon igyekeznek bizonygatni, hogy a világ legkedveltebb játékában az erőviszonyokat nem olyan lenézett, régi beidegződések alakítják, mint a hatalmi vagy pénzpiaci nagytőke, a gyarmattartói logika vagy a rabszolga-kereskedelem intézményének 21. századi változatai.

Ezért időnként szabályokat hoznak ezeknek a dicstelen jelenségeknek a megzabolázására: ilyen a pénzügyi fair play szabálya, amely elvileg csak annyi költekezést enged meg a kluboknak, amennyi a bevételük, illetve ilyen a FIFA átigazolási szabályzatának 19. paragrafusa, amely tiltja a 18 éven aluli külföldi játékosok szerződtetését, hogy a nagy nyugati klubok – miként országuk uralkodói a 19. században – ne tegyék rá kezüket az elmaradottabb régiók minden létező erőforrására.

Pedig a csiszolatlan gyémántokért, a tehetséges fiatalokért folyó versengés a futballban kegyetlenebb, mint valaha, miközben a vak is láthatja, hogy az ennek megfékezését célzó szabályok pusztán látszatintézkedések. A „Football Leaks” már kiszivárogtatta, hogy maga a FIFA regnáló elnöke, Gianni Infantino adott tippeket a katari olajpénzből finanszírozott PSG-nek és Manchester Citynek, miként kerülhetik meg a pénzügyi fair play szabályát, és hát a 19. paragrafust sem teszi komolyan vehetővé, hogy annak sokszori, huszonkilencedik(!) alkalommal történő megszegése miatt a Chelsea-t két átigazolási időszakból kitiltották. Járt már így korábban a Barcelona, az Atlético Madrid, a Real Madrid is – egyiküket sem törte meg nagyon. Noha a szabályban számtalan kiskapu eleve meg van nyitva (ha a tehetséges fiatal szülei a futballtól függetlenül költöznek az országba, vagy a játékos lakhelye és új klubja ötven kilométeren belül van az országhatártól, az EU-n belüli szabályzás ráadásul már csak tizenhat éves korhatárt ír elő), a Chelsea még így is meg tudott bukni, sőt, a cinizmus netovábbjaként a szabályok tiszteletben tartásának tekintette közleményében, hogy a kilencvenkét vizsgált esetből hatvanháromban nem talált semmi kivetnivalót a FIFA. Amúgy is: Christian Pulisicot már előre megvették, Gonzalo Higuaínt kölcsönvették, és negyvenkét játékosuk van kölcsönben, akiket bármikor visszarendelhetnek. Kaptak most egy kis büntikét, majd fellebbeznek, addig is luxusjachtról kivetett halászhálójukkal tarolnak tovább a pecások öblében.

Ne áltassuk magunkat: az aranyhalat a végén úgyis ők viszik haza.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik