Kínában ma már nem a dicső magyar csapattól tanulnak

HORVÁTH LEVENTEHORVÁTH LEVENTE
Vágólapra másolva!
2014.07.28. 21:07
Magyar labdarúgó ritkán igazol kínai csapatba, Huszti Szabolcs azonban így tett, a hétvégén pedig már be is mutatkozott a Csangcsun Jatajban. De milyen is a kínai szuperliga, mennyit költenek a klubok igazolásokra, milyen szabályok vonatkoznak az idegenlégiósokra? Ezekről is szó esik a következő cikkben, amelyből kiderül, hogy nekünk, magyaroknak is van némi közünk a világ legnépesebb országának labdarúgásához.

Magyarország az elsők között ismerte el 1949-ben a Kínai Népköztársaságot, és szoros, baráti kapcsolatot kezdett kiépíteni a gazdaság, az oktatás, a kultúra és a sport terén is. Manapság mindenki csak a gazdasági kapcsolatokat keresi Kínával, Magyarország azonban a labdarúgással is építgette az együttműködést az ázsiai nagyhatalommal.

Az 1950-es években a magyar labdarúgó-válogatott többször járt a Kínai Népköztársaságban, ahol nagy örömmel fogadták világhírű csapatunkat, a stadionokban „A dicső magyar csapattól tanulunk” szlogeneket írtak ki a transzparensekre.

1954-ben a Kínai Kommunista Párt Magyarországra küldött egy 15 fős fiatal labdarúgó-különítményt, hogy nálunk tanulmányozzák a sportág alapjait.

Ember József, a Budai 33 volt labdarúgója, aki 1949–1950 között az Újpesti TE edzője volt, segítette őket itthon, s ő volt Kína első(!) külföldi labdarúgóedzője. Munkássága kihatott az egész kínai labdarúgás fejlődésére, az ő által tanított kínaiak a legjobb játékosok lettek Kínában, majd később több edző, sőt szövetségi kapitány is kikerült közülük.

A kép bal szélén álló Ember József irányította a Magyarországon tanuló kínai labdarúgókat
A kép bal szélén álló Ember József irányította a Magyarországon tanuló kínai labdarúgókat

A kínai labdarúgás életében a következő nagy fordulópont csak 1992-ben jött el, amikor megtartották Pekingben a „Vörös-hegyi találkozót”, amelyen a kínai futball „reform és nyitás poltikáját” tárgyalták meg. Hogy profi csapatok jöjjenek létre az addig állami szervek alá tartozó focicsapatok helyett, ezért üzleti, piaci alapokra helyezték a kínai labdarúgócsapatok működését.

Csak 1993-ban alakult meg az első, államtól teljesen független csapat, a Sanghaj Senhua.
1994-ben megalapították a kínai labdarúgó-bajnokság A és B osztályát (ezek a magyar NB I-nek és NB II-nek felelnek meg), amelyek 2004 óta Szuperliga és Első Liga néven futnak.

Az üzleti alapokra fektetett kínai labdarúgás 2008-ra a csalásokról, lefizetésekről és a fogadási bundákról lett ismert, ezért a kínai kormány nagy figyelmet szentelt a kínai futball megtisztításának.

A 2008. évi pekingi nyári olimpiai játékokon a férfi labdarúgótornán 16 csapat vett részt, a házigazdák a C-csoportban Brazíliával, Belgiummal és Új-Zélanddal mérkőztek. Kína csak az Új-Zéland elleni döntetlennel szerzett pontot, így nem jutott tovább csoportjából.

A Szuperliga 2011-es kiírása előtt kezdődött meg a nagy „pénzbefektetés”, a Szuperliga 16 csapatából több mint tíznek a főszponzora a fejlődő és igen tőkeerős építőiparból jött, a cégek nevei a csapatok elnevezésében is benne vannak, például az első helyen álló Kuangcsou Evergrande nevében a Kuangcsou Kanton város nevét jelzi, míg az Evergrande kifejezés a tulajdonos cégcsoport nevét.

A bajnokság csapatait támogató cégek nem sajnálják a kínai jüant, a 2012-es idényre a 16 cégcsoport/labdarúgócsapat 3 milliárd RMB-t (több mint 100 milliárd forintot) költött igazolásokra. Ebben a szezonban vette meg a három sanghaji csapat egyike, a napjainkban a 10. helyen álló Sanghaj Senhua a francia Nicolas Anelkát és az elefántcsontparti Didier Drogbát, akiknek nem hivatalos információk szerint évi 10-15 millió euró körüli volt a fizetésük plusz a reklámjutalékuk .

A Kínai Labdarúgó-szövetség korlátozza a külföldi játékosok számát a csapatoknál, habár e tiltás lazul. Míg 2004-ben 3 idegenlégióst szerződtethetett egy csapat, de egyszerre csak kettőt játszathatott, 2013-ra már 5 külföldi játékos lehetett a keretben, köztük 1 ázsiai, és közülük 4 léphetett pályára meccsenként. Érdekesség, hogy kapusposztra nem lehet külföldi játékost igazolni.

A TÍZ LEGJOBB KÜLFÖLDI JÁTÉKOS A 2013-AS IDÉNYBEN
Seydou Keita (mali)
Zvjezdan Misimovic (bosnyák)
Lucas Ramón Barrios Cáceres (paraguayi)
Guillaume Hoarau (francia)
Darío Leonardo Conca (argentin)
Peter Utaka (nigériai)
Yakubu Aiyegbeni (nigériai)
Giovanni Moreno (kolumbiai)
Luiz Guilherme da Conceicao Silva (brazil)
Cristian Danalache (román)

 

STATISZTIKÁK
A Szuperliga kezdete, 2004 óta külföldi edző hatszor, míg kínai tréner négyszer vezette csapatát bajnoki címig.

A legjobb játékosnak járó elismerést csak a kezdeti években nyerték el hazai labdarúgók, azóta az idegenlégiósok dominálnak.

AZ ÉV JÁTÉKOSA
2004Csao Csün-csö (kínai)Liaoning Csungjü
2005
Branko Jelics (szerb)
Peking Kuoan
2006
Cseng Cse (kínai)
Santung Luneng
2007
Tu Csen-jü (kínai)
Csangcsun Jataj
2008
Emil Martínez (hondurasi)
Sanghaj Senhua
2009
Samuel Caballero (hondurasi)
Csangcsun Jataj
2010
Duvier Riascos (kolumbiai)
Sanghaj Senhua
2011
Muriqui (brazil)
Kuangcsou Evergrande
2012
Cristian Danalache (román)
Csiangszu Sainty
2013
Darío Conca (argentin)
Kuangcsou Evergrande


A kínai bajnokság mérkőzései átlagban 17 675 főt vonzanak a stadionokba, míg a rekordot (65 769 főt) a 2012-ben lejátszott Kuangcsou Evergrande–Csiangszu Sainty mérkőzésen jegyezték.

STADION
Személyes tapasztalataimat a Sanghaj Senhua stadionjában szereztem, amely a belváros északi részén, Hongkou kerületében található, a centrumtól 8 km-re. Megjegyzendő, hogy a stadion melletti parkban található Petőfi Sándor mellszobra, ahol a sanghaji magyar kolónia gyűlik össze a nemzeti ünnepünkön.

A stadion 1999-ben 5.6 hektárnyi területen épült, maga az épület 73 ezer négyzetméter nagyságú, 35 ezer néző befogadására képes, Sanghaj város tulajdonában van.

A Sanghaj Senhua stadionja (Forrás: duoduo.com)
A Sanghaj Senhua stadionja (Forrás: duoduo.com)

A fedett nézőtér egyszerű, tiszta, piros színű műanyag székekkel, a csapat színe kék, a szektorok egyszerű fémkorlátokkal vannak elkülönítve. A kínai meccseken rendbontás nem szokott előfordulni, a szurkolótáborok nem esnek egymásnak, de hangosan szurkolnak, a bíró szidalmazása itt is megszokott. A „kemény mag” a kapu mögött helyezkedik el transzparensekkel, zászlókkal. A meccs végén a csapatok itt is odafutnak szurkolótáborukhoz.

A belépés zökkenőmentes, bár az üveges és műanyag palackokat, pirotechnikai eszközöket elveszik. Regisztráció nincs, jegyet a helyszínen, interneten és a város több pontján, jegyirodákban is lehet venni. Meccs előtt a jegyüzéreknél, például a metrón, olcsóbban lehet jegyhez jutni. A mérkőzésekre a jegyek 3000 és 15 000 forint között mozognak, bérlet pedig kétféle van, 20 000 és 37 000 forintért. A mellékhelyiségek igénytelenek, a tisztaság nem jellemző.

A stadion körül sportboltok és ajándékboltok sora található.

CSAPATOK
A kínai Szuperligában 16 csapat szerepel, a legtöbb együttes Kína keleti, gazdasági centrumaiból és tengerparti nagyvárosaiból kerül ki. A 25 millió fős Sanghajnak például 3 csapata van a ligában, Kantont 2 csapat képviseli, köztük a már említett Kuangcsou Evergrande, amely az elmúlt 3 évben kínai bajnok volt, sőt 2013-ban az Ázsiai Bajnokok Ligáját is megnyerte!

 

Huszti Szabolcs csapata, a Csangcsun Jataj  – még a magyar szélső nélkül (Forrás: www.yataifc.cn)
Huszti Szabolcs csapata, a Csangcsun Jataj  – még a magyar szélső nélkül (Forrás: www.yataifc.cn)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik