Kína: 1 milliárd dollár felett a költekezés, mikor pukkad ki a lufi?

Vágólapra másolva!
2016.12.16. 11:07
null
A kínai drukkerek egyre több sztárt láthatnak a helyi Szuperligában (Fotó: AFP)
A kínai People’s Daily – a Kínai Kommunista Párt hivatalos lapja – arra figyelmeztet, teljesen elszállt a költekezés az ország élvonalbeli labdarúgó-bajnokságában, és az őrült pénzszórás után kipukkadhat a lufi. A befolyásos lap az ész nélküli költekezés visszafogására szólítja fel a klubokat. A kínai liga csapatai 2016-ban eddig 8 milliárd jüant – 1.15 milliárd amerikai dollárt, nagyjából 345 milliárd forintot – költöttek el.

A People’s Daily cikkét szemléző AFP hírügynökség szerint a lap felhívja a figyelmet arra: ugyan nincs értelme visszafogni a tőkebeáramlást az ország futballéletébe, de az „önfejű költekezést” vissza kellene fogni, mert hosszú távon a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan. A mostani helyzet „futball-lufi” kialakulásához vezethet, és veszélyeztetheti a klubokat is.

„Az elköltött összeg messze több volt annál, mint amennyi gazdasági értéket hozott a ligába” – írja a People's Daily.

Kínában a labdarúgás nem sikertörténet, a hatalmas országban a csapatsportágak eleve hátrányban vannak az olimpiai érmesek sorát „kitermelő” nagy sportiskolákhoz képest. A futballt sokáig a vezetőség is perifériára szorította, az elmúlt években pedig botrányok sora rengette meg. A mostani elnök-főtitkár Hszi Csin-ping azonban nagy futballrajongó, és személyes projektje – szinte mindegyik kínai vezetőnek van ilyen – a labdarúgás szintjének felemelése az országban. 2015 márciusában közzétették a Kínai Futballreform- és Fejlesztési Programot, amelynek végrehajtását „kívánja a Központi Bizottság és az Államtanács”. A program hosszú távú célja: a világelitbe tartozó kínai válogatott kialakítása.

Az ország dúsgazdag befektetőitől hatalmas pénz áramlott a futballba – ezt adókedvezményekkel is támogatják –, a kínai cégek hazájukon kívül külföldön is terjeszkednek – gondoljunk bele abba, hogy az Internazionale többségi tulajdonosa már kínai, és az AC Milan is városi riválisa útjára lép, várhatóan jövő márciusban. Mivel sportszakmailag a kínai klubok nem tudnak mivel csábítani, egyetlen eszközük a pénz: sokszorosan túlfizetik az eladó klubokat és az aláíró játékosokat is. Egyfajta „naiv vevőként” viselkednek az átigazolási piacon, és a klubok, valamint az ügynökök ki is használják ezt a lehetőséget.

A Sanghaj SIPG a hírek szerint meg akarja dönteni a kínai átigazolási csúcsot, 60 millió angol fontot sem sajnálna a Chelsea brazil középpályásáért, Oscarért, aki heti 400 ezer fontot kaszálna. Eszelős összegek.

A Boca Juniorsban futballozó argentin klasszist, Carlos Tévezt jelenlegi fizetése 20-szorosáért (!) csábítja a Sanghaj Senhua. A Football Leaks dokumentumai alapján dolgozó német Der Spiegel szerint az argentin Ezequiel Lavezzi (Hopej China Fortune) a világ legjobban kereső futballistája. A Sky Sportsra hivatkozó spanyol As szerint a dúsgazdag Hopej még Lionel Messinél is „kopogtat”, évi nettó 100 millió eurós fizetést kínálva az argentin világklasszisnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik