Időutazás a szocializmus lábától Isten kezéig – vb-videók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.22. 02:46
null
Diego Maradona nevezetes angolok elleni gólja egy riói falfestményen (Fotó: Reuters)
Megint Diego Maradona az egyik főszereplőnk: az argentin zseni ezen a napon igazán jelentős tetteket hajtott végre. Akárcsak a keletnémet Jürgen Sparwasser. Június 22. vb-emlékei közül Mwepu Ilunga ma már kultikusnak tekinthető kirohanásáról, az 1982-es Magyarország–Belgium mérkőzésről, két elbukott spanyol tizenegyespárbajról, Michael Owen első vb-góljáról, Dél-Korea megdöbbentő elődöntőbe jutásáról, Neymar kései góljáról is olvashatnak videókkal körberakott vb-történeti sorozatunk mai részében, és természetesen megemlékezünk az 1994-es öngóljáért meggyilkolt Andrés Escobarról is.

 

 

Az egykori keletnémet sportlap címoldala
Az egykori keletnémet sportlap címoldala

1974: SPARWASSER A MUNKÁSMOZGALOM HŐSEI KÖZÖTT

1974-ben ezen a napon vonult be a német történelembe Jürgen Sparwasser. Nemcsak a futballéba, hanem a politikáéba is: a nyugat-németországi vb csoportmérkőzéseinek utolsó fordulójában, a mérkőzés 77. percében a magdeburgi csatár lőtte ugyanis azt a gólt, amellyel a szocialista Németország legyőzte a kapitalista Németországot, azaz az NDK az NSZK-t. VIDEÓ ITT!

A tornán azt az egy gólt szerző Sparwasser afféle hivatalos kultuszfigura lett Kelet-Németországban, ám következetesen tagadja, hogy busásan megjutalmazták volna munkásmozgalmi hőstettéért. Akárhogyan is történt, a nyolcvanas évek végén Sparwasser egy öregfiúkturné keretében disszidált – természetesen az NSZK-ba…

Sparwasser gólja ama futballtörténeti események közé tartozik, amelyek számos művészt alkotásra ihlettek. Massimo Furlan svájci-olasz performer évtizedekkel később például így ábrázolta a történteket: VIDEÓ ITT!

A Mwepu Ilunga-kultusz egy bizonyítéka
A Mwepu Ilunga-kultusz egy bizonyítéka

Ugyanezen a napon, mármint 1974. június 22-én Ausztrália elkönyvelte első vb-pontját és vb-kiállítását, míg Brazília két, gól nélküli meccs után végre győzött. Gólszerzői között két 1970-es vb-hős, Jairzinho és Rivellino is felbukkant. VIDEÓ ITT!

S ha már kultusz… Rivellino ugyan hatalmas gólt lőtt, mégis egy másik jelenetről marad emlékezetes a Brazília–Zaire meccs: a második félidőben, egy brazil szabadrúgás előtt az afrikaiak egyik játékosa, Mwepu Ilunga váratlanul kirohant a sorfalból, és a „világ végére” bikázta a labdát. VIDEÓ ITT!

Ilunga 2014-ben, egy évvel a halála előtt a francia L'Équipe sportmagazinnak arról beszélt: bár a brazilok lekezelő megjegyzései is bosszantották, igazából azért rúgta el a labdát, hogy kiprovokálja a kiállítást. Így akart tiltakozni az otthonról érkező hírek miatt, miszerint nem fogják megkapni a részvételért beígért jutalmat, sőt a súlyos vereségek miatt haza sem engedik őket. És ezek után csak sárga lapot kapott…

Ma már a futball-világbajnokságok egyik legmulatságosabb jeleneteként szokás felidézni e szomorú hátterű történetet, számos tréfás feldolgozása született, maga Ilunga is visszatérő szereplője volt ezeknek – amint ezt a halála után készített rövid videó is bizonyítja.

VB 1974, NSZK – JÚNIUS 22.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Berlin Ausztrália–Chile 00
Hamburg NDKNSZK 10
Gelsenkirchen BrazíliaZaire 30
Frankfurt SkóciaJugoszlávia 11

 

1982: VARGA JÓZSEF NAGY GÓLT LŐTT, DE SAJNOS NEM ÉRTÜK UTOL CEULEMANST

Vajon képes-e feltápászkodni a Maradona-vezérelte argentin csapattól kapott hatalmas verés után a magyar válogatott? – ez volt a kérdés a spanyolországi vb csoportmérkőzéseinek június 22-i játéknapján, a Belgium elleni ki-ki meccs előtt. Nos, Mészöly Kálmán és stábja sikeresen összerántotta a csapatot, amely a 28. percben a balhátvéd Varga József nagyszerű helyzetfelismerése és nemkülönben nagyszerű lövése révén megszerezte a vezetést.

A mieink szervezetten játszottak, sőt a 64. percben Fazekas László egyedül ugrott ki, ám Jean-Marie Pfaff a kapujából messzire kifutva elgázolta őt – a kapus megúszta sárga lappal… A 76. percben aztán megszületett a belgák egyenlítő gólja: Jan Ceulemans megiramodott a jobb oldalon, védőink képtelenek voltak megállítani. Ceulemans középre játszott, Alex Czerniatynski egyből lőtt, és a labda a vetődő Mészáros Ferenc kezét érintve a jobb sarokba vánszorgott. Magyarországnak egyetlen reménye maradt a továbbjutásra: ha másnap Salvador legyőzi Argentínát… VIDEÓ ITT!

Ugyanezen a játéknapon az addig gólképtelen Lengyelország a második félidőben 22 perc leforgása alatt ötször – többek között a 45., egyben utolsó válogatott gólját szerző Grzegorz Lato révén – köszönt be a perui kaput őrző Ramón Quirogának, amivel kiharcolta a továbbjutást. VIDEÓ ITT!

Ugyanez nem sikerült Skóciának, a szovjetek elleni döntetlen azt jelentette, hogy Brazília mellett a Szovjetunió jutott be a legjobb 12 közé. VIDEÓ ITT!

VB 1982, SPANYOLORSZÁG – JÚNIUS 22.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
La Coruna Lengyelország–Peru 5–1
Elche Belgium–Magyarország 1–1
Málaga Szovjetunió–Skócia 2–2

 

Argentin fricska: Ne sírj értem, Anglia!
Argentin fricska: Ne sírj értem, Anglia!

1986: A BELGÁK PFAFF KAPUS, AZ ARGENTINOK ISTEN KEZÉBE KAPASZKODTAK

A továbbra is Guy Thys irányította Belgium négy évvel később is pályára lépett június 22-én, és a mexikói Pueblában ugyanolyan üdvözítő 1–1-et ért el Spanyolország ellen, mint ellenünk Elchében, sőt! Ceulemans ezúttal gólszerzőként jeleskedett, Pfaff pedig újra megmentőként, csak egy kicsit másképp, mint Fazekas említett akciójánál. Az akkor már a Bayern Münchenben védő kapus több nagy védéssel bénította a spanyolokat, a tizenegyespárbaj során pedig megfogta a második kísérletező, Eloy lövését, ami elegendőnek bizonyult a legjobb négy közé jutáshoz. VIDEÓ ITT!

Argentína elődöntőbe jutásához is kellett egy biztos kéz, egyenesen istené, ahogyan később Diego Maradona magyarázta a futballtörténelem egyik legvitatottabb eseményét. Az angol kapust, Peter Shiltont túlugró Diego állította, isteni sugallatra ütötte be kézzel a labdát az angol kapuba, megtévesztve ezzel Ali Benasszer játékvezetőt és asszisztensét is.

Az utókor ezzel szemben inkább a második góljánál véli felfedezni az isteni beavatkozást – vagyis hogy az első találatot négy perccel követő cselsorozatot kizárólag földöntúli képességekkel megáldott labdarúgó csinálhatta végig… Gary Lineker, a torna gólkirálya a hajrában szépített, ezzel együtt Bobby Robson csapata kiesett. VIDEÓ ITT!

MARADONA SZÓLÓGÓLJA MÉLTÓ KOMMENTÁTORI ALÁFESTÉSSEL ITT!

VB 1986, MEXIKÓ – JÚNIUS 22.
NEGYEDDÖNTŐ
Mexikóváros Argentína–Anglia 21
Puebla Belgium–Spanyolország 11 11-esekkel 54

 

Nem az öngól volt megbocsáthatatlan
Nem az öngól volt megbocsáthatatlan

1994: EGY ÖNGÓL, AMELYET PISZTOLYGOLYÓKKAL TOROLTAK MEG

Sokkal szomorúbb külső beavatkozást eredményezett egy ugyancsak tengerentúli világbajnokság június 22-i játéknapja. Mert amíg a házigazda Egyesült Államok szurkolói számára Ernie Stewart átemelős góljáról és Marcelo Balboa elképesztő ollózásáról, a győzelemről, a futball-láz fokozódásáról emlékezetes ez a nap, addig a legyőzött Kolumbia egyik játékosának élete ekkor vett tragikus fordulatot.

A második hazai gólnál is bizonytalankodó Andrés Escobart ugyanis néhány nappal később Medellínben brutálisan meggyilkolták azért az öngólért, amellyel az Egyesült Államok vezetést szerzett. VIDEÓ ITT!

Egyes találgatások szerint drogbárók hatalmas összegű, elbukott fogadásai miatt kellett bűnhődnie az 51-szeres válogatott futballistának. Tény: a gyilkosságért elítélt Humberto Castro Munoz testőrként és sofőrként drogbárók alkalmazásában állt… Escobarba egy medellíni éjszakai szórakozóhelyen kötöttek bele néhányan, majd nem sokkal később a közeli parkolóban lőtték le – a gyilkos a szemtanúk szerint minden lövés után azt kiabálta: Gól!

Escobar temetésén több mint százezren vettek részt, emlékét ma is őrzik a kolumbiai lelátókon.

A csoport másik mérkőzésén a Roy Hodgson irányította svájciak Adrian Knup (2), Stéphane Chapuisat és Alain Sutter góljával lelépték Romániát. VIDEÓ ITT!

VB 1994, EGYESÜLT ÁLLAMOK – JÚNIUS 22.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Detroit Svájc–Románia 4–1
Los Angeles Egyesült Államok–Kolumbia 2–1

 

Michael Owennek volt mire emlékeznie '98-ból
Michael Owennek volt mire emlékeznie '98-ból

1998: MICHAEL OWEN MEGSZERZI ELSŐ VB-GÓLJÁT, DE ANGLIA KIKAP

Románia és Kolumbia a négy évvel későbbi tornán is pályára lépett június 22-én.

A kolumbiaiak egy hajrábeli góllal legyűrték Tunéziát (VIDEÓ ITT!), így életben tartották továbbjutási reményeiket, míg Románia be is lépett a legjobb 16 közé azáltal, hogy tizenhat év után legyőzte Angliát.

A meccs végjátéka nem nélkülözte a drámai elemeket. Viorel Moldovan és a 18 éves – alig tíz perce becserélt – Michael Owen góljával 1–1-re álltak a csapatok, amikor a 90. percben Dan Petrescu egy előreívelést követően David Seaman lába között bekotorta a második román gólt.

A hátralévő pillanatokban a kölyökképű Owen majdnem megszerezte élete második vb-gólját is, csakhogy lövése a kapufáról kipattant. VIDEÓ ITT!

VB 1998, FRANCIAORSZÁG – JÚNIUS 22.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Montpellier Kolumbia–Tunézia 10
Toulouse RomániaAnglia 21

 

A spanyol lapok nem szerették meg a játékvezetőt
A spanyol lapok nem szerették meg a játékvezetőt

2002: DÉL-KOREA A SPANYOLOKAT IS CSOMAGOLNI KÜLDI

S milyen a sors! Napra pontosan tizenhat évvel azt követően, hogy Spanyolország tizenegyesekkel elbukta a belgák elleni vb-negyeddöntőt, az ország válogatottjára újra hasonló próbatétel várt. José Antonio Camacho 1986-ban végigjátszotta a 120 percet, most végigizgulta mint szövetségi kapitány.

Véget érhetett volna előbb is a meccs, hiszen mindkét oldalon akadtak helyzetek, a spanyoloknak volt kapufájuk, sőt tévesen érvénytelenített góljuk is. A házigazda Dél-Korea nem viharos hátszélben, de amolyan szellőcskétől támogatva – és egy-két helyzetet szintén elpuskázva – araszolt el a szétlövésig, amelyben csak egyvalaki hibázott: a spanyol Joaquín, akinek lövését Li Von Dzse kivédte. Ázsiai csapat először jutott be a világbajnokság elődöntőjébe. VIDEÓ ITT!

No és kisázsiai is! Az ugyancsak ezen a napon játszott Törökország–Szenegál csata szintén hosszabbításba torkollott, a törökök győztes gólját Ilhan Mansiz lőtte – a két gyönyörű futballmese közül az afrikai csapaté ért véget. VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 22.
NEGYEDDÖNTŐ
Kvangdzsu Dél-Korea–Spanyolország 0–0 11-esekkel 5–3
Oszaka Törökország–Szenegál 1–0, hosszabbítás után

 

Graham Pollt nem kímélték az angol lapok
Graham Pollt nem kímélték az angol lapok

2006: HÁROM SÁRGA LAP SIMUNICNAK, TOVÁBBJUTÁS AUSZTRÁLIÁNAK

Marco Materazzi fejesével és Filippo Inzaghi közeli gurításával Olaszország legyőzte Csehországot, amely ezzel kiesett, a búcsúval pedig lezárult két korszakos futballista válogatottbeli karrierje. A 118 mérkőzéssel cseh válogatottsági rekorder Karel Poborsky soha többé, az aranylabdás Pavel Nedved (91 meccs) pedig csupán egyetlen barátságos mérkőzésen lépett pályára ezután a nemzeti csapatban. VIDEÓ ITT!

Az E-csoportból Olaszország mellett Ghána jutott tovább, amely Stephen Appiah tizenegyesével legyőzte az Egyesült Államokat. VIDEÓ ITT!

Az F jelűből Brazília már korábban továbbment, az első félidő derekán kapott is egy gólt, de aztán Ronaldo duplájára építve, már csak a tekintély miatt is, fordított és elintézte Japánt. VIDEÓ ITT!

A stuttgarti találkozó ellenben óriási izgalmakat tartogatott. Horvátország Darijo Srna és Niko Kovac révén kétszer is vezetett, Craig Moore és Harry Kewell azonban rendre egyenlített, a döntetlen pedig Ausztrália meglepő továbbjutását jelentette. VIDEÓ ITT!

Ez utóbbi mérkőzés arról is nevezetes, hogy Graham Poll játékvezető figyelmetlenségből három különböző alkalommal is felmutatta a sárga lapot a horvát Josip Simunicnak. Az angol bíró ezt követően önkritikusan bejelentette: nagy nemzetközi válogatott tornákon nem bíráskodik többé. VIDEÓ ITT!

2006, NÉMETORSZÁG – JÚNIUS 22.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Hamburg Olaszország–Csehország 2–0
Nürnberg Ghána–Egyesült Államok 2–1
Stuttgart Horvátország–Ausztrália 2–2
Dortmund Brazília–Japán 4–1

 

Francia búcsú – egy világ vége
Francia búcsú – egy világ vége

2010: CSÚNYÁN BÚCSÚZIK A VB-EZÜSTÉRMES

Beteljesedett az előző világbajnokságon ezüstérmet szerző Franciaország sorsa: Raymond Domenech csapata a 25. percben, Yoann Gourcuff kiállítása miatt emberhátrányba került, és bár a hajrában Florent Malouda révén megszerezte első gólját a tornán, 2–1-re kikapott a házigazda Dél-afrikai Köztársaság rendkívül lelkes tizenegyétől, ami egyet jelentett a csont nélküli kieséssel.

Az előző napok fejleményei láttán másra nem is nagyon számíthatott a francia tábor. Nicolas Anelka hazazavarása tovább mélyítette a szakadékot Domenech és a játékosok között: utóbbiak – állítólag nem kis részben a korábbi aranylabdás Zinedine Zidane „aknamunkája” következtében – nyíltan nehezményezték a taktikaválasztást, Thierry Henry és Florent Malouda mellőzését, és egyszer, egy edzésen eldurvult szóváltás után levonultak a pályáról, felszálltak a buszukba és sztrájkba léptek. VIDEÓ ITT!

Végül kiesett Dél-Afrika is, de mennyire másképp! Carlos Alberto Parreira, a futballtörténelem egyetlen hatszoros vb-résztvevő kapitánya – nem mellesleg 1994 világbajnoka – annak ellenére büszkén beszélt csapatáról, a Bafana Bafanáról, hogy ő lett az első szakvezető, akinek nem sikerült továbbjuttatnia a házigazdát egy világbajnokság csoportköréből.

Bár a csoport másik mérkőzésén olyan eredmény született, ami mindkét csapatnak továbbjutást hozott – Luis Suárez fejes góljával Uruguay 1–0-ra megverte Mexikót –, a lüktető játék láttán senkinek sem lehetett kétsége a meccs tisztasága felől. VIDEÓ ITT!

Véget értek a küzdelmek a B-csoportban is: Argentína immár továbbjutóként győzte le és küldte haza Görögországot, amelytől ezzel a vereséggel elköszönt a 2004-es Eb-diadal kovácsa, a szövetségi kapitányi posztot kilenc éven át betöltő Otto Rehhagel. VIDEÓ ITT!

A csoport ki-ki meccsén Nigéria vezetésről bukta el a továbbjutást, Dél-Korea lépett a nyolcaddöntőbe. A nigériai Yakubu Aiyegbeni a torna talán legnagyobb kihagyott gólhelyzetét produkálta: az öt és felesen belülről helyezett az üres kapu mellé… VIDEÓ ITT!

ÉS YAKUBU AIYEGBENI KIHAGYOTT HELYZETE DRÁMAI FELDOLGOZÁSBAN ITT!

2010, DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG – JÚNIUS 22.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Rustenburg Uruguay–Mexikó 1–0
Mangaung/Bloemfontein Dél-afrikai Köztársaság–Franciaország 2–1
Durban Nigéria–Dél-Korea 2–2
Polokwane Argentína–Görögország 2–0

 

Portugália bajban, de legalább a remény megmaradt
Portugália bajban, de legalább a remény megmaradt

2014: ILYEN MÉG NEM VOLT, DE NINCS MESE, ERRE INNI KELL

Az amazonasi esőerdő ölelésében, Manausban lejátszott Egyesült Államok–Portugália mérkőzés hozta a világbajnokságok történetének első ivószünetét. A levegő hőmérséklete 32 Celsius-fokos, páratartalma 70 százalékos volt, amikor az első félidő 39. percében – a Jermain Jones térdsérülése miatti kényszerszünetet kihasználva – Néstor Pitana argentin játékvezető engedélyezte a frissítést a csapatoknak. (Vannak, akik a Hollandia–Mexikó nyolcaddöntő ivószünetét tekintik az első vb-ivószünetnek – no de addig még volt egy teljes hét.)

A csapatok hozzáállására nem lehetett panasz, nem volt rossz a meccs, hozott négy gólt, még a 95. percre is jutott egy – az egyébként halovány Cristiano Ronaldo beadásából Silvestre Varela mentett meg egy pontot a továbbjutástól egyre messzebb sodródó portugáloknak. VIDEÓ ITT!

Belgium az oroszok ellen is a legvégére hagyta a döntést – Divock Origi lett az első tizenéves vb-gólszerző 2006, Lionel Messi első vb-gólja óta (VIDEÓ ITT!) –, míg a szünetben már 3–0-ra vezető Algéria akkora gólfesztivált rendezett Dél-Korea ellen, mint afrikai csapat világbajnokságon még sohasem. VIDEÓ ITT!

VB 2014, BRAZÍLIA – JÚNIUS 22.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Manaus Egyesült Államok–Portugália 2–2
Rio de Janeiro Belgium–Oroszország 1–0
Porto Alegre Algéria–Dél-Korea 4–2
Nyomás, gól és könnyek – ez jutott Neymar osztályrészéül
Nyomás, gól és könnyek – ez jutott Neymar osztályrészéül

2018: NEYMAR ZOKOG, AZ ALBÁN SAS KÉTSZER SZÁRNYAL

A kilencven perc leteltekor hihettük, hogy Neymar látványos hanyatt dőlése lesz a Brazília–Costa Rica csoportmeccs szimbóluma, esetleg a színészi rásegítés hatására előbb megadott, majd a videózás után visszavont tizenegyes feletti füstölgése, hiszen a közép-amerikaiak tartották a számukra szenzációs gól nélküli állást. Aztán a játékmegállítások miatti hosszabbítás meghozta a brazilok szerencséjét: előbb Philippe Coutinho, majd maga Neymar is a kapuba talált, a selecao nyert – Neymar pedig, aki 56. válogatott góljával a brazil örökrangsor egyedüli harmadikja lett Ronaldo (62) és Pelé (77) mögött, a füvön ülve, zokogva engedte ki magából a feszültséget. Ha hinni lehet a statisztikáknak, a 97. percbeli góljánál későbbi vb-találat még nem született rendes játékidőben. VIDEÓ ITT!

Nem volt hiány érzelmekből és indulatokból a csoport kalinyingrádi mérkőzésén sem. Szerbia álomszerűen kezdett, Alekszandar Mitrovics fejesével korán vezetéshez jutott Svájc ellen, csakhogy a második félidőben fordult a kocka: Granit Xhaka nagy bombával egyenlített, majd a meccs legvégén Xherdan Shaqiri egy szóló végén a győztes gólt is bepiszkálta. Egyik koszovói származású svájci gólszerző sem hagyta ki az alkalmat: két tenyerükkel szárnyakat formázva, az albán lobogó sasmadarát megidézve ünnepeltek. A látványosabban mutogató Xhaka 10 000 svájci frankos büntetést kapott a balkáni gyűlölködés megidézése miatt. VIDEÓ ITT!

A Nigéria–Izland mérkőzés Ahmed Musa jutalomjátékát hozta: az első meccsen csak csereként bevetett nigériai támadó ezúttal kezdett, két tetszetős góllal hálálta meg a lehetőséget, és közben egy kapufával is nyomatékosította veszélyességét. Izland egy büntető elhibázásával könnyítette meg afrikai ellenfele dolgát. VIDEÓ ITT!

VB 2018, OROSZORSZÁG – JÚNIUS 22.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Volgográd Nigéria–Izland 2–0
Szentpétervár Brazília–Costa Rica 2–0
Kalinyingrád Szerbia–Svájc 1–2
SOROZATUNK ÖSSZES EPIZÓDJA A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik