Ghána nem tudott visszavágni, ismét Mali a bronzérmes

Vágólapra másolva!
2013.02.09. 21:23
null
Nagy küzdelemben nyert Mali (Fotó: Action Images)
Az Afrikai Nemezetek Kupája harmadik helyéért vívott mérkőzésén Mali 3–1-re legyőzte Ghánát. A mérkőzés krónikájához tartozik még, hogy Wakaso Mubarak révén az 58. percben Ghána tizenegyest hibázott.

Érdekesség, hogy egy évvel korábban is ugyanez volt a bronzmérkőzés párosítása, akkor Mali 2–0-ra nyert.

Ghána egy elképesztő izgalmas mérkőzésen, tizenegyespárbajban vérzett el az elődöntőben Burkina Faso ellen, Mali ezzel szemben sima mérkőzésen maradt alul Nigériával szemben.

Az elődöntőben elszenvedett vereség ellenére mindkét csapat nagy elánnal vetette magát a küzdelembe, és a 8. percre már két lehetőséget is feljegyezhettünk, előbb Boateng iramodott meg a bal oldalon, beadása azonban pontatlan lett társainak, majd Kalilou Traoré lőtt kapu mellé egy szépen felépített mali támadás végén.

Még mindig csak az első negyedóra végén jártunk, amikor két újabb helyzet maradt ki: előbb Asamoah Gyan elől tisztáztak a védők, a kontra végén pedig Daudának kellett résen lennie Samassa rövidre tartó lövésénél, majd Asante jobb oldali megiramodása után a becsúszó Atsu próbálkozását védte Diakité.

A 21. percben Tamboura indult meg a bal oldalon, beadására Samassa érkezett, és 8 méterről csukafejessel talált a kapu bal oldalába (1–0).

Egyből a túloldalon Mubarak ívelése kerülte el jócskán a kaput, majd Kwadwo Asamoah hét méteres próbálkozása szállt mellé.

Fél órányi játékot követően Mubarak lövését védte a kapus a bal alsónál, majd özönvízszerű esőzésben a félidő hajrája ismét Malié volt, előbb Samassa találta el a kapufát, majd a félidő utolsó percében Seydou Keita lőtt 9 méterről a bal felső mellé.

A fordulást követően Mubarak szabadrúgását a szünetben beálló Mensah fejelte mellé, majd a 47. percben növelte előnyét Mali, Ousmane Coulibaly volt erőszakos a jobb oldalon, beadására Seydou Keita érkezett, és 8 méterről a kapus keze alatt a kapuba lőtt (2–0).

Tíz minutummal később büntetőhöz jutott Ghána, de Mubarak nagy erővel, mintegy fél méterrel a léc fölé ágyúzott, így nem jött össze a szépítés – ezt megelőzően még egy Vorsah- és egy Gyan-helyzet után is veszélyben forgott a mali kapu, mindhiába.

A 65. percben Mubarak 20 méteres, kissé balról a jobb felső irányába tekert szabadrúgását védte vetődve a mali kapus, cserébe a túl oldalon Keita jobb oldali szabadrúgása tréfálta meg kis híján Daudát.

A 73. percben újból betalált Mali, de Keita Samassa csúsztatásánál lesen helyezkedett, majd Diarra lőtt a hajrá nyitányán centikkel a kapu mellé.

A 82. percben szépített Ghána, Asamoah távoli szabadrúgásának szitálását nem tudta kiszámítani Diakité, így a keze és a lába között a kapu közepében kötött ki a labda (2–1).

A ghánaiak a végén nagy erőkkel rohamoztak a hosszabbításért, de a 94. percben Mali szerzett újabb gólt: Diawara hosszú átadása után a csereként beállt Sigamary Diarra alakította ki a 3–1-es végeredményt.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
A 3. HELYÉRT
MALI–GHÁNA 3–1 (1–0)
Port Elizabeth,
Nelson Mandela Bay Stadion, 6000 néző. Vezette: Otogo-Castane (gaboni)
Mali: Diakité – F. Diawara, A. Coulibaly, S. Coulibaly, Tamboura – O. Coulibaly, Mah. Traoré, K. Traoré, Sey. Keita – Mah. Samassa (S. Diarra, 78.), Diabaté
Ghána: DaudaK. Boateng, Vorsah, Boye (Mensah, a szünetben), Afful – Mubarak, Awal, K. Asamoah, Asante – Atsu (Adomah, 70.), Asamoah Gyan (Clottey, 75.)
Gólszerző:
Samassa (21.), Sey. Keita (47.), S. Diarra (94.), ill. K. Asamoah (82.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik