Burkina Faso a bírót és Ghánát egyaránt legyőzte, döntős

Vágólapra másolva!
2013.02.06. 22:26
null
Elbuktak: Ghána is elhasalt Burkina Faso előtt (Fotó: Reuters)
Burkina Faso lesz Nigéria ellenfele a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében, miután 1–1 után, tizenegyesekkel 3–2-re legyőzte Ghánát. Ez a Burkina Fasó-i futballtörténelem legnagyobb sikere, a „csődörök” történetük során először nyerhetik meg a kontinensviadalt. A harmadik helyért Mali és Ghána csap össze.

Nem lennénk meglepődve, ha Burkina Fasóban erősen negatív szövegkörnyezetbe helyeznék a játékvezető nevét: Szlim Dzsedidi ugyanis a mérkőzés elején azért nem adott büntetőt, amiért lehetett volna (a trükkös Pitroipát tüntette el John Boye a tizenhatoson belül, minden bizonnyal szabálytalanul), és azért adott, amiért nem feltétlenül kellett volna (Paul Koulibaly Christian Atsu elleni akcióját fújta le). Mindkét ítélet Burkina Fasót sújtotta, és a második gólhátrányt is okozott, hiszen Mubarak Wakaso berúgta a megítélt büntetőt, megszerezve a vezetést Ghánának. Ez volt Wakaso negyedik találata a tornán.

Az első félidő után ezzel a tizenegyessel vezetett Ghána, amely a második játékrész elején kis híján gólt kapott: szöglet után Aristide Bancé bólintott, ám Fatau Dauda óriási reflexszel mentette a léc alá tartó labdát – még néhány centi, és már gólt ünnepelhettek volna a zöld mezesek.

Néhány centi hiányzott csak Asamoah Gyannak is, aki az 58. percben szép ghánai kontra után telibe találta a kapufát. Duplán bánhatták ezt a favoritok két perccel később: a madárfészekre emlékeztető, hidrogénezett frizurát viselő Bancé középen üresen lépett ki (a ghánai védelem döbbenetes módon szétnyílt), és higgadtan értékesítette a ziccert, 1–1.

Bancé a mezőny legjobbja volt (Fotó: Reuters)
Bancé a mezőny legjobbja volt (Fotó: Reuters)

A fellelkesült „csődörök” egy Bancé, Pitroipa akció után veszélyeztettek ezt követően, majd a hajrában Ghána indított rohamot a győzelemért, de Atsu és Asamoah Gyan is elrontott egy-egy helyzetet. A gyenge napot kifogó játékvezető megspórolt egy pirosat (ezúttal Ghána volt a kárvallott), Atsu 83. percben eleresztett lövését Diakité védte, majd Burkina Faso megúszta a kialakuló kavarodást is – ezzel pedig hosszabbításra mentette a meccset.

A ráadást egy óriási Atsu-bomba (és nem kisebb Diakité-védés) vezette be, majd egy Burkina Fasó-i lehetőséggel fokozódott a feszültség a nelspruiti, borzalmas talajú „homokozóban.” A 103. percben egy gyors kontra után a nagyon veszélyes Bancé forgatta meg emberét, majd lőtt nagy helyzetben fölé. A 105. percben a ghánai kapuba került a labda, de a játékvezető szabálytalanságot látott, a kapuba emelő Prejuce Nakoulma ellen ítélt – Dzsedidi spori népszerűsége még nagyobb mélységekbe zuhant Burkina Fasóban…

A mezőny legjobbjának bizonyuló, erőtől duzzadó Bancé újabb kísérletét a gólvonalról mentette a ghánai Afful, és Burkina Faso csak rohamozott és rohamozott. A 115. percben Koulibaly bombáját kellett kinyomnia a léc alól Daudának – a „csődörök” sokkal jobban bírták a hosszabbítást. A 117. percben Pitroipa tizenegyes helyett sárga (majd piros) lapot kapott – a burkinai kispad döbbenten figyelte a játékvezető ténykedését... A ghánaiak Atsu beadása után Asamoah Gyan fejesével hozhatták volna a meccset, de sztárcsatáruk centiket tévedett.

Ez a tizenegyespárbajt is jelentette egyben, mely Vorsah borzalmas, messze kapu mellett elsüvítő kísérletével kezdődött. Koné büntetett, így Burkina Faso egy sorozat után előnybe került. Atsu értékesítette tizenegyesét, Traoré a jobb alsóba lőtt. Afful sem hibázott, Koulibaly gyengécske tizenegyesét Dauda megfogta – három sorozat után 2–2! Clottey elküldte a kapust, de mellérúgta a tizenegyest, Bancé panenkásan a kapu közepébe nyesett, így ismét előnybe került Burkina Faso. Amely aztán Diakité védésével (Agyemang-Badu hibázott) megnyerte a tizenegyespárbajt, és teljesen megérdemelten, Ghánát és a bírói ténykedést is legyőzve bejutott a döntőbe, amelyben Nigéria ellen játszhat.

Burkina Faso története legjobb eredményét érte el, és a döntőnek is úgy mehet neki, hogy nem nyomasztja teher – kérdés, Nigérián fennakad-e a félelmetes erőben levő meglepetéscsapat?

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
ELŐDÖNTŐ

BURKINA FASO–GHÁNA 1–111-esekkel 3–2
Burkina Faso:
Diakité – B. Koné, P. Koulibaly, Panandetiguiri, Koffi (H. Traoré, 90.) – D. Koné, Rouamba, Pitroipa, Kaboré – Nakoulma, Bancé
Ghána:
DaudaPantsil (Asante, 10.), Vorsah, Boye, Afful – Atsu, Agyemang-Badu, Rabiu (D. Boateng, 47.), K. Asamoah – Wakaso (Clottey, 104.), Asamoah Gyan
Gólszerző:
Bancé 60., ill. Wakaso 13. – 11-esből
Kiállítva:
Pitroipa (117. – második sárga lap után)
KORÁBBAN

Mali–Nigéria 1–4 (C. Diarra 75., ill. Echiejile 25., Ideye 30., Emenike 44., Musa 60.)

A DÖNTŐBEN
Nigéria–Burkina Faso
A 3. HELYÉRT
Mali–Ghána

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik