Freestyle foci: Szász Kitti megvédte címét a Tokyo Tower lábánál - videók

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2013.09.19. 13:00
null
Szász Kitti (jobbra) megvédte a címét Tokióban (Fotók: Red Bull Content Pool)
Szász Kitti megvédte a címét a freestyle foci nem hivatalos világbajnokságának tartott Red Bull Street Style tokiói világdöntőjében, miután a mai elődöntőben és döntőben sem talált legyőzőre. A sokak által várt finálé végül elmaradt, mivel a nagy rivális francia Melody Donchet már a négy között kiesett.

Freestyle fociban nincs hivatalos világbajnokság, de presztízse és mérete alapján a Red Bull által szponzorált Red Bull Street Style-t, valamint a prágai Superballt tartják a nem hivatalos vb-nek.

Két évvel ezelőtt került először a figyelem középpontjába Szász Kitti, amikor megnyerte a lányok számára első alkalommal kiírt versenyt Prágában. Idén augusztusban a címvédés szándékával utazott el a versenyre, de végül meg kellett elégednie a második hellyel a nagy rivális francia Melody Donchet mögött.

A japán szurkolók is imádták a trükköket
A japán szurkolók is imádták a trükköket

A Red Bull Street Style-on szintén címvédő volt Kitti (2012-ben Leccében hódította el a címet); a lányok mezőnyében idén a három tavalyi dobogós (Szász és Donchet mellett a francia-algériai Lisa Zimouche) kapott automatikus indulási jogot, további öt résztvevőt pedig videopályázat útján választottak ki (így került be a francia Alice Fougeray, a chilei Catalina Vega, a venezuelai Laura Biondo, a lengyel Kalina Matysiak és a szlovák Lucia Kevická).

Az energiaitalos cég ismét megadta a módját, a Tokyo Tower lábánál, pazar külsőségek között tartották meg a világdöntőt. Az öttagú zsűriben helyet kapott az olasz világbajnok Marco Materazzi is. Tegnap minden lány mindenkivel párbajozott, Kitti pedig az összes riválisát (Melodyt is simán felülmúlva) megverve jutott be a legjobb négybe.

A zárónapon először a lányok végső küzdelmét rendezték. Az elődöntőben Lisa Zimouche várt a magyar lányra, és Kitti mutatta be a tisztább trükköket, valamint vétette a kevesebb hibát, aminek eredményeképpen 5–0-val ítéltek a javára a bírók. „Kicsit izgultam, de remélem, sikerül a címvédés. Szurkoljatok" – mondta Szász a színpadról lejőve.

A másik elődöntő ugyanilyen simán dőlt el, azonban meglepetés született a francia házi vetélkedésben, ugyanis Alice Fougeray 5–0-val búcsúztatta a láthatóan jobban izguló, így a legjobbjától elmaradó Melody Donchet-t.

Kitti mutatta be a technikásabb trükköket
Kitti mutatta be a technikásabb trükköket

Következhetett a finálé, ahol Kitti hajtotta végre a nehezebb trükköket (különösen álló helyzetben), míg Alice sokat ismételt az elődöntőben látottakból, ugyanakkor kevesebbszer hagyta el a labdát, így izgalmas volt a döntés. Végül Kitti kezét emelték fel, aki így megvédte a címét.

„Őszintén szólva Melodyra készültem, ezért kicsit meg voltam zavarodva. De boldog vagyok és köszönöm a közönség biztatását, fantasztikusak voltak" – mondta a finálét követően Szász.

A fiúk mezőnyében elmaradt a címvédés, a hazai közönség előtt versenyző Tokuda Kotaro alulmaradt az elődöntőben, a finálét a lengyel Szymon Skalski nyerte meg az argentin Carlos „Charly" Iacono ellen.

A női döntő:

Összefoglaló a záró napról:

„VÉGIG AZT ÉREZTEM TOKIÓBAN, HOGY NEM VAGYOK EGYEDÜL”

„Zavaró volt a számomra, hogy közvetlenül az elődöntő előtt rendezték meg a megnyitót és mutatták be a versengés szereplőit, így csak két részletben tudtam bemelegíteni. Az elődöntőben majdnem teljesen tökéletes volt a programom, egyszer mintha egy kicsit hibáztam volna, de a legerősebb trükkjeim szépen bejöttek, meg is kaptam érte a közönség tapsát és hangos ovációját. A meglepetés ekkor következett. Én a döntőre úgy készültem, hogy ott Mélody lesz párban az ellenfelem, az ő anyagát ismerve állítottam össze a trükkjeim sorát, úgy is mondhatom, hogy a programomat az ő várható kombinációihoz igyekeztem igazítani. Amikor kiderült, hogy helyette Alice lesz az ellenfelem a döntőben, kicsit elbizonytalanodtam. Gyors döntést hoztam, nem kockáztattam, hanem inkább egy biztonsági programot vettem elő" – mesélte utólag Szász a Telekom Sporthír Szolgálatának.
„Figyelembe kellett vennem, hogy a francia lány nagyon jó a show-elemekben, érzi a színpadot, neki viszont tudnia kellett, hogy kettőnk közül én vagyok a technikásabb, és a kombinációim is erősebbek. Nagyon izgulhattam, mert sajnos háromszor is hibáztam, miközben Alice ugyanazokat a figurákat ismételte, nem tudom miért, talán ő sem tudott tökéletesen összpontosítani. Miután befejeződött a döntő, kicsit bosszankodtam a bakik miatt, de belül éreztem, hogy nekem áll a zászló, mindent összevetve jobb voltam az ellenfelemnél. A zsűri így is döntött és bár a teljesítményemmel nem lehetek maradéktalanul elégedett, a győzelemnek, a címem megvédésének nagyon, de nagyon örülök!"

„Egyértelmű, hogy mostantól még többet kell edzenem és jobban felkészülni a váratlan helyzetek kezelésére. Fejleszteni akarom a technikámat, új trükköket megtanulni és a show és az akrobatika világában is otthonosabban mozogni. Büszke vagyok arra, hogy Magyarországnak ismét dicsőséget tudtam szerezni, az pedig rendkívül örvendetes, hogy a sportágam népszerűsége otthon szépen növekedik. Örülnék viszont annak, ha a női versenyzőkre ugyanúgy figyelnének, mint a sportág férfi specialistáira, nem csak otthon, hanem az egész világon. Most néhány nap pihenőt adok magamnak, aztán viszont már a kemény munka hetei következnek. Ezt az alkalmat megragadva is szeretnék köszönetet mondani a támogatóimnak, az adidasnak és a Telekomnak, akik az egész évben mellettem álltak, és velük együtt a szurkolóimnak, akiktől sok-sok biztatást és szeretet kaptam. Végig azt éreztem Tokióban, hogy nem vagyok egyedül, és ez az érzés nagyon sokat segített nekem."

Ismét Kitti (középen) örülhetett a végén
Ismét Kitti (középen) örülhetett a végén
Pazar környezetben rendezték a finálét
Pazar környezetben rendezték a finálét

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik