Francia Kupa: egy magyar is dolgozik Ibráék legyőzéséért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.30. 11:16
null
Összejön a történelmi négyes a Paris Saint-Germainnek?(Fotó: Reuters)
Ma este rendezik meg a labdarúgó Francia Kupa 98. döntőjét, amelyben a bajnok Paris Saint-Germain ellenfele az Auxerre lesz. A legendás Guy Roux által évtizedeken át edzett Auxerre egyszeres bajnok és négyszeres kupagyőztes, ám 2012 óta a francia másodosztályban szerepel – vagyis a döntőbe jutása meglepetés.

 

 

Guy Roux 1964-től kis megszakítással több mint negyven évig ült az Auxerre kispadján, 2005-ös távozása óta azonban a most hivatalban lévő Jean-Luc Vannuchi már a hatodik szakvezető – ebből is kiolvasható, hogy a klub nem a legszebb időszakát éli, az idén tavasszal például csak a kilencedik helyen zárt. A francia másodosztályban.

A VÉDELEM EDDIG KITŰNŐ VOLT
Az Auxerre az elődöntőben a címvédő Guingampot győzte le 1–0-ra, és a sorsolása szerencsésnek mondható, hiszen a breton klub volt az egyetlen élvonalbeli ellenfele. A megelőző hat körben csupán egy gólt kapott Farkas Attila csapata, és kétszer tizenegyesekkel harcolta ki a továbbjutást – azaz a védelemre, a kapusok teljesítményére eddig nem lehetett különösebb panasz.

„Az előző szezonban éppen csak bennmaradtunk, az építkezés jegyében tizennégy új játékos érkezett a nyáron, várható volt, hogy nem a feljutásért leszünk harcban. Azt azonban a kupadöntőbe jutásunk is bizonyítja, hogy sikerült jó kis csapatot összegyúrni – foglalta össze röviden a mögöttünk hagyott hónapokat Farkas Attila, az Auxerre magyar kapusedzője a Nemzeti Sport Online-nak. – A következő szezon azonban már más lesz, mindenképpen szeretnénk visszajutni az élvonalba. Bár a liga nem könnyíti meg a pályázók dolgát, hiszen a következő bajnokságban már nem három, hanem csak két feljutó lesz.”

„BERNARD CASONIT JÓ EDZŐNEK ÉS NAGYON JÓ EMBERNEK ISMERTEM MEG”
Farkas Attila beszélt a Videoton leendő edzőjeként emlegetett Bernard Casoniról is.

Ebből a szempontból nem lenne baj, ha a csapatnak nem kellene a bajnokság mellett az Európa-ligában is játszani ősszel, de ez nem jelenti azt, hogy ne akarnák megnyerni a nemzetközi szerepléssel kecsegtető szombat esti kupadöntőt.

Még ha Európa egyik kirakatcsapata ellen nem is ők a favoritok – Vannuchi vezetőedző egyenesen úgy fogalmazott: világszenzáció, sőt csoda lenne a győzelem, ezzel szemben szerinte a papírforma azt vetíti előre, hogy a Guingamp és a Lille után ők is hatot kapnak a PSG-től…

„Legfeljebb öt-tíz százaléknyi esélyünk van a sikerre, de ez is több a semminél, a kupameccsek pedig különben is más műfajt képviselnek – folytatta Farkas. – Mivel a labda nagy valószínűséggel szinte mindig az ellenfélnél lesz, felkészültünk rá, hogy tizenegy-tizenkét kilométernyi futás vár minden emberünkre. A fő cél az, hogy ne kapjunk gólt, és ha mondjuk kihúzzuk nulla-nullával, a tizenegyeseknél új mérkőzés kezdődik.”

S hogy 2012 decembere, azaz kapusedzői kinevezése óta ez lesz-e a legnagyobb mérkőzés a magyar tréner karrierje során?

„Az biztos, hogy ez lesz a legrangosabb. Körülbelül húszezer Auxerre-szurkoló zarándokol el a legnagyobb francia stadionba, a Stade de France-ba, ahol igazi futballünnep vár rájuk. Ha azonban felidézem, milyen hangulatú mérkőzéseken harcoltuk ki a bennmaradást tavaly a másodosztályban, milyen nagy sikerként éltük meg azt, ami gyakorlatilag a klub megmentésével ért fel, akkor azt kell mondjam, van viszonyítási alapom…”

EGYSZER MÁR DÖNTŐZTEK
A két klub egyszer már találkozott a Francia Kupa döntőjében: 2003-ban a Ronaldinhóval felálló PSG Hugo Leal góljával sokáig vezetett, azonban az utolsó negyedórában Djibril Cissé és Jean-Alain Boumsong góljával fordult az állás, és az Auxerre győzött 2–1-re.

Az ellenfél, a PSG nyolcszor hódította el a serleget – ezzel a Marseille (10) mögött második a francia örökranglistán –, és mivel ebben a szezonban a bajnokságot, a Ligakupát és a francia szuperkupát (Trophée des champions) is megnyerte, ma esti győzelmével történelmi négyest alkothat: Franciaországban még sohasem került a négy trófea egy klub kezébe ugyanabban az idényben.

„A Francia Kupa volt számomra az a trófea, amit játékosként mindenképpen meg akartam szerezni. Valami különlegeset szimbolizál, speciális értéke van, az én feladatom, hogy ezt az üzenetet átadjam csapatunk külföldi csillagainak” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Laurent Blanc, a PSG vezetőedzője, aki edzőként még nem nyerte meg ezt a sorozatot, futballistaként azonban kétszer is.

Másodszor éppen az Auxerre színeiben, a klub mindeddig legszebb, francia bajnoki címet is hozó szezonjában (1995–1996)…

Az eltiltott Javier Pastorén kívül Blanc mindegyik játékosára számíthat, így a sérüléséből felépülő Zlatan Ibrahimovicra is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik