FIFA: súlyos vádak az Infantinóval találkozó svájci főügyész ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.05. 12:08
null
Michael Lauber svájci főügyész nem dolgozhat tovább a FIFA-val kapcsolatos nyomozáson (Fotó: AFP)
Lezárult a fegyelmi eljárás a svájci főügyész, Michael Lauber ellen, aki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség nyomozása során kötelességszegést követett el, többek között valótlanságot állított a Gianni Infantino FIFA-elnökkel való nemhivatalos találkozójukról – írja az AP hírügynökség. Lauber pénzbüntetést kapott.

 

A svájci ügyészséget felügyelő független bizottság megállapította, hogy Michael Lauber akadályozta a nyomozást. „Több alkalommal nem mondott igazat, megsértette a szövetségi ügyészi hivatal fegyelmi kódexét és akadályozta a fegyelmi nyomozást” – áll a testület közleményében, amely a főügyész bérének nyolc százalékával megegyező pénzbüntetést szabott ki.

Michael Lauber főügyész is dolgozott a FIFA-val kapcsolatos korrupciós ügyek kivizsgálásán, a múlt év végén azonban a svájci állami bíróság úgy döntött, nem foglalkozhat tovább a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség botrányával. Lauber ellen már tavaly elindult a fegyelmi eljárás (ami csütörtökön zárult le a pénzbüntetés kiszabásával), ennek ellenére szeptemberben újabb négy évre kapott megbízatást.

Az ellene felhozott vádak között szerepel egy 2017-es nemhivatalos találkozó, amikor Lauber Gianni Infantinóval egyeztetett egy berni szállodában – erről azonban nem készített feljegyzést. A 2018 novemberében közzétett Football Leaks beszámolt Lauber és Infantino két titkos, 2016-os találkozójáról, ezeket utólag a svájci főügyész is elismerte. 2017-ben is szerveztek egy titkos megbeszélést, erre csak hónapokkal később derült fény.

Lauber 2018-ban hívott össze egy sajtótájékoztatót, amelyen úgy fogalmazott: indokolt volt a találkozó a FIFA akkoriban megválasztott vezetőjével a nemzetközi szövetséget érintő vizsgálatokkal kapcsolatban. A feleket egy svájci ügyész – aki Infantino gyerekkori barátja – „hozta össze”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik