HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.10.12 17:07 Frissítve: 2018.10.12 17:15

FIFA: Platini áldozatnak érzi magát, pert indított

Feljelentést tett az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi elnöke, Michel Platini, aki úgy véli, a nemzetközi szövetség (FIFA) tisztviselői összefogtak ellene, hogy eltávolítsák a futball vérkeringéséből.

HIRDETÉS
Michel Platini feljelentést tett korábbi FIFA-vezetők ellen (Fotó: AFP)

 

Mint ismert, Platinit 2015-ben nyolc évre szóló eltiltással sújtották, mert a vád szerint 2011-ben kétmillió dollárral megvesztegette őt Sepp Blatter akkori FIFA-elnök. Az összegről mindketten azt állították, hogy tíz évvel korábbi, FIFA-tanácsadóként elvégzett munkájáért kapta, de jelentős késéssel. A svájci hatóságok eljárást indítottak, a FIFA pedig nyolcéves eltiltással sújtotta, amelyet azóta négy évre csökkentett. Platini ügyvédjei a svájci hatóságoktól kapott levelet a Le Monde laphoz is eljuttatták. Az 1998-as vb főszervezője, az UEFA korábbi elnöke elmondta, reméli, a hatósági ügy lezárultával a FIFA-tól is remélheti eltiltása törlését, mert szívesen visszatérne a futballéletbe.

Platini nem várja tétlenül a fejleményeket, úgy véli, a FIFA-n belüli konspiráció áldozata lett, a nemzetközi szövetségnél néhányan azt szerették volna elérni, hogy ne indulhasson az elnökválasztáson (amelyet Gianni Infantino nyert meg), ezért vették elő az ügyet.

William Bourdon, Platini ügyvédje az AP hírügynökségnek elmondta: a francia ügyészség előzetes vizsgálatot kezdeményezett, mivel a korábbi UEFA-elnök FIFA-tanácsadói kifizetése „szabályos és átlátható volt”.

„Több jel is arra utal, hogy összeesküvésről van szó, amelynek célja Michel Platini lejáratása volt” – mondta az AP-nek Bourdon.

A Le Monde francia lap úgy tudja, a Platini ügyvédje által említett összeesküvésben Marco Villiger, a FIFA korábbi jogi vezetője, Domenico Scala, a FIFA ellenőrzési bizottságának korábbi elnöke, valamint Sepp Blatter volt FIFA-elnök az érintettek.

„Ezt a három embert mindenképp ki kell hallgatnia az ügyészségnek” – tette hozzá Platini jogi képviselője.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.21 22:28:02

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

RETRÓ CSERÉK. Az ék két szélsőt is transzfertáncba vitt, miközben Kertész, Lakinger és Paróka...

2018.12.11 23:49:27

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Doha ugyanis, semmiség, 14 millió eurót kínált csak azért, hogy megrendezhesse a mérkőzést. Bónuszként pedig felajánlotta, hogy állja a két csapat 40-40 tagú küldöttségének utazási és ott-tartózkodási költségeit.

2018.12.10 11:48:24

Minden más foci nemzetisport.hu

Magyarokkal rajtol a hangcsoui rövid pályás úszó-világbajnokság.

2018.12.10 23:09:14

Minden más foci THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Hosszabbítás után a River 3–1-re nyert.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS