HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.10.12 17:07 Frissítve: 2018.10.12 17:15

FIFA: Platini áldozatnak érzi magát, pert indított

Feljelentést tett az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi elnöke, Michel Platini, aki úgy véli, a nemzetközi szövetség (FIFA) tisztviselői összefogtak ellene, hogy eltávolítsák a futball vérkeringéséből.

HIRDETÉS
Michel Platini feljelentést tett korábbi FIFA-vezetők ellen (Fotó: AFP)

 

Mint ismert, Platinit 2015-ben nyolc évre szóló eltiltással sújtották, mert a vád szerint 2011-ben kétmillió dollárral megvesztegette őt Sepp Blatter akkori FIFA-elnök. Az összegről mindketten azt állították, hogy tíz évvel korábbi, FIFA-tanácsadóként elvégzett munkájáért kapta, de jelentős késéssel. A svájci hatóságok eljárást indítottak, a FIFA pedig nyolcéves eltiltással sújtotta, amelyet azóta négy évre csökkentett. Platini ügyvédjei a svájci hatóságoktól kapott levelet a Le Monde laphoz is eljuttatták. Az 1998-as vb főszervezője, az UEFA korábbi elnöke elmondta, reméli, a hatósági ügy lezárultával a FIFA-tól is remélheti eltiltása törlését, mert szívesen visszatérne a futballéletbe.

Platini nem várja tétlenül a fejleményeket, úgy véli, a FIFA-n belüli konspiráció áldozata lett, a nemzetközi szövetségnél néhányan azt szerették volna elérni, hogy ne indulhasson az elnökválasztáson (amelyet Gianni Infantino nyert meg), ezért vették elő az ügyet.

William Bourdon, Platini ügyvédje az AP hírügynökségnek elmondta: a francia ügyészség előzetes vizsgálatot kezdeményezett, mivel a korábbi UEFA-elnök FIFA-tanácsadói kifizetése „szabályos és átlátható volt”.

„Több jel is arra utal, hogy összeesküvésről van szó, amelynek célja Michel Platini lejáratása volt” – mondta az AP-nek Bourdon.

A Le Monde francia lap úgy tudja, a Platini ügyvédje által említett összeesküvésben Marco Villiger, a FIFA korábbi jogi vezetője, Domenico Scala, a FIFA ellenőrzési bizottságának korábbi elnöke, valamint Sepp Blatter volt FIFA-elnök az érintettek.

„Ezt a három embert mindenképp ki kell hallgatnia az ügyészségnek” – tette hozzá Platini jogi képviselője.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.17 11:29:54

Minden más foci nemzetisport.hu

2018-ban Gibraltár is több tétmeccset nyert meg Németországnál – de a franciáktól elszenvedett vereség reményt adhat.

2018.10.17 09:13:03

Minden más foci BORBOLA BENCE

A százszoros ír válogatott játékos a dublini futballakadémián dolgozik.

2018.10.16 23:20:33

Minden más foci nemzetisport.hu

2018.10.16 20:29:56

Minden más foci nemzetisport.hu

A nationalelf teljesítménye javult, de így is a szakadék szélére került • Franciaország fordítani tudott.

2018.10.15 15:42:53

Minden más foci FARKAS MÁTÉ

Az MU korábbi igazgatója megdöbbent José Mourinho manchesteri működésén – exkluzív interjú.

HIRDETÉS
HIRDETÉS