nemzetisport.hu 2018.10.12 17:07 Frissítve: 2018.10.12 17:15

FIFA: Platini áldozatnak érzi magát, pert indított

Feljelentést tett az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi elnöke, Michel Platini, aki úgy véli, a nemzetközi szövetség (FIFA) tisztviselői összefogtak ellene, hogy eltávolítsák a futball vérkeringéséből.

Michel Platini feljelentést tett korábbi FIFA-vezetők ellen (Fotó: AFP)

 

Mint ismert, Platinit 2015-ben nyolc évre szóló eltiltással sújtották, mert a vád szerint 2011-ben kétmillió dollárral megvesztegette őt Sepp Blatter akkori FIFA-elnök. Az összegről mindketten azt állították, hogy tíz évvel korábbi, FIFA-tanácsadóként elvégzett munkájáért kapta, de jelentős késéssel. A svájci hatóságok eljárást indítottak, a FIFA pedig nyolcéves eltiltással sújtotta, amelyet azóta négy évre csökkentett. Platini ügyvédjei a svájci hatóságoktól kapott levelet a Le Monde laphoz is eljuttatták. Az 1998-as vb főszervezője, az UEFA korábbi elnöke elmondta, reméli, a hatósági ügy lezárultával a FIFA-tól is remélheti eltiltása törlését, mert szívesen visszatérne a futballéletbe.

Platini nem várja tétlenül a fejleményeket, úgy véli, a FIFA-n belüli konspiráció áldozata lett, a nemzetközi szövetségnél néhányan azt szerették volna elérni, hogy ne indulhasson az elnökválasztáson (amelyet Gianni Infantino nyert meg), ezért vették elő az ügyet.

William Bourdon, Platini ügyvédje az AP hírügynökségnek elmondta: a francia ügyészség előzetes vizsgálatot kezdeményezett, mivel a korábbi UEFA-elnök FIFA-tanácsadói kifizetése „szabályos és átlátható volt”.

„Több jel is arra utal, hogy összeesküvésről van szó, amelynek célja Michel Platini lejáratása volt” – mondta az AP-nek Bourdon.

A Le Monde francia lap úgy tudja, a Platini ügyvédje által említett összeesküvésben Marco Villiger, a FIFA korábbi jogi vezetője, Domenico Scala, a FIFA ellenőrzési bizottságának korábbi elnöke, valamint Sepp Blatter volt FIFA-elnök az érintettek.

„Ezt a három embert mindenképp ki kell hallgatnia az ügyészségnek” – tette hozzá Platini jogi képviselője.

2020.07.05 21:36:03

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A sportruházat önmagában fogyóeszköz is, a különböző eseményekhez fűződő egyedi darabok olyan töltetet hordoznak, amelynek erejét, üzenetét csak felerősíti a múló idő, főleg a szép új világ megérkeztével, az újrakezdés örökérvényűségének hitében.

2020.07.05 17:59:46

Minden más foci R. Gy.

Jobban játszott a vendégcsapat, és a második hely is elérhető közelségbe került.

2020.07.05 11:25:44

Minden más foci BOROS MIKLÓS

A Poli Iasi nyolcadik próbálkozásra győzte le először a sepsiszentgyörgyi együttest.

2020.07.04 17:10:04

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A zsolnaiak előnye az utolsó forduló előtt egy pont a második helyen, de még a DAC is megszerezheti az ezüstöt.