H. Á. 2019.10.21 16:22 Frissítve: 2019.10.21 16:32

FIFA: Kína rendezheti 2021-ben az első kibővített klub-vb-t – sajtóhír

A New York Times szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) még ezen a héten bejelentheti, hogy Kína rendezi az első kibővített, 24 csapat részvételével zajló klubvilágbajnokságot 2021-ben.

 

Infantino pénteken nagy bejelentést tehet... (Fotó: AFP)

 

A New York Times hosszú cikkben számol be arról, hogy a FIFA pénteken Sanghajban bejelentheti: Kína rendezi az első kibővített, 24 csapatos klubvilágbajnokságot 2021-ben.

A tervek szerint a 24 csapatból nyolcat Európa ad majd, ami azért is érdekes, mert amikor a bővítés tervei napvilágot láttak, az európai klubok képviselői még erős ellenérzésüknek adtak hangot.

Azt idén márciusban jelentette be a FIFA, hogy a jövőben a klub-vb átveszi a megszűnő Konföderációs Kupa helyét, és az eddigi éves rendezés helyett négyévente, a világbajnokságok előtti évben rendeznék meg, a vb-k főpróbájaként – ahogy az a KK-val is volt.

A lap írásában arra is kitér, hogy azzal, hogy „Kínába kerül a megújuló klub-vb első kiadása, a FIFA egy olyan ország törekvéseit díjazza, amely 2015 óta kormányzati rendelettel emelte nemzeti prioritássá a labdarúgást, és dollármilliárdokat költött edzőképzőprogramokra, szponzorációra és a kínai bajnokságot olyan szintre emelte, hogy az elmúlt években topjátékosoknak tudtak csúcsfizetéseket garantálni az élvonalbeli klubok”.

Ezzel a tornával nagy lökést kaphat a 2030-as világbajnokságra vonatkozó kínai rendezés terve is, ugyanakkor a FIFA könnyen olyan ingoványos talajra tévedhet, mint amilyenen most jár az NBA az ázsiai országgal kialakult konfliktusával.

A tervek szerint egyébként a megújuló sorozatban Európát nyolc, Dél-Amerikát hat csapat képviselné, a CONCACAF-zónának három hely jutna, a maradék hét helyen pedig az afrikai és az ázsiai csapatok osztoznának, míg Óceániának maximum egy hely járna – ha egyáltalán, mert az sem elképzelhetetlen, hogy az innen érkező klubnak esetleg előselejteznie kellene.

A jelenlegi tervek szerint  egyébként Európából az előző négy év BL-döntősei és El-győztesei közül kerülnének ki a résztvevők, de hogy milyen módon dőlne el, hogy melyik nyolc csapat képviselheti a kontinenst, az még nem ismert.

A NYT értesüléseit a FIFA egyik szóvivője nem kommentálta, csupán annyit tett hozzá, hogy a szokásos negyedéves találkozó programjáról hétfőn kiadnak egy közleményt.

2020.09.19 17:37:25

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Sőt a szentgyörgyiek hazai pályán csak a hajrában egyenlítettek a szintén nyeretlen Viitorul ellen.

2020.09.13 21:36:28

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A sportban is létezik hierarchia, alá- és fölérendeltség, ennek klasszikus példája az edző-versenyző kapcsolat. Ha tetszik, ha nem, az a nagy helyzet, hogy az esetek döntő többségében a tréner áll feljebb.

2020.09.13 17:52:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Gyurgyevóban a hazaiak kétgólos játékosa, Gheorghe piros lapot kapott a hajrában, Safranko gólja pontot ért.

2020.09.12 17:26:12

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)

A dunaszerdahelyiek már a 34. percben megfogyatkoztak, de így is legyőzték a mumus Rózsahegyet.