Itt van Amerika
K. Zs. 2019.10.18 12:27 Frissítve: 2019.10.18 12:31

NBA: hiába a súlyos pénzügyi veszteség, a liga dacol Kínával

Adam Silver, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) komisszárja elismerte, hogy a Kínával kialakult konfliktus pénzügyi következményei nagyon súlyosak lehetnek, ez azonban nem tántorítja el őket Daryl Morey támogatásától, a véleménynyilvánítás szabadságának védelmétől.

Daryl Morey kiállt a hongkongiak mellett, ők viszonozták a szimpátiát (Fotó: AFP)

 

Mint beszámoltunk róla, Daryl Morey, a Houston Rockets általános menedzsere egy közelmúltbeli Twitter-üzenetben kiállt a hongkongi demokráciáért tüntetők mellett, amire válaszul Kína – az NBA legnagyobb nemzetközi piaca – gazdasági válaszlépéseket tett.

Az egyik súlyos következmény, hogy hiába egyezett meg az NBA és kínai partnere, a Tencent a mérkőzések kínai közvetítési jogairól szóló, mintegy 1.5 milliárd dollár értékű szerződés 2025-ig történő meghosszabbításáról, a teljesítések bizonytalanná váltak azt követően, hogy az előszezon meccsei kikerültek a kínai állami televízió műsorából.

„A mérkőzéseinket egyelőre nem közvetítik Kínában, és pillanatnyilag nem tudom, milyen irányban fejlődik tovább a történet – fogalmazott csütörtökön Adam Silver a Time magazin befolyásos közéleti szereplők részvételével zajló éves rendezvényén (Time 100 Health Summit). – A pénzügyi következmények máris súlyosak, és lehet, hogy még súlyosabbak lesznek.”

Silver ugyanakkor egyértelművé tette: hiába szakította meg több kínai cég is az együttműködést a ligával és a Houston Rocketsszel, hiába a körvonalazódó hatalmas veszteség, eszük ágában sincs felelősségre vonni Moreyt.

„A kínai kormány, valamint a velünk kapcsolatban álló kormányzati és gazdasági szereplők azt kérték, hogy bocsássuk el őt – mondta Silver. – Világossá tettük, hogy erről szó sem lehet. Még csak arra sincs esély, hogy fegyelmi eljárást kezdeményezzünk ellene. Amerikai vállalkozás vagyunk, és bárhová is megyünk, az amerikai értékeket képviseljük. Márpedig a véleménynyilvánítás szabadsága ezek egyike. Mindenki számára teljesen egyértelművé akartuk tenni, hogy a szabad véleménynyilvánítás hívei vagyunk.”

A konfliktus amerikai kosárlabdaberkekben is feszültséget keltett, megszólalt például LeBron James is, akinek szavai viszont Hongkongban váltottak ki felháborodást, generáltak mezégetéseket.

2020.08.05 08:54:29

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Miami megnyerte a Boston elleni rangadót; T. J. Warren nem lassít, Luka Doncic remekelt.

2020.08.04 11:22:53

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Ráadásban gyűrte le az OKC-t a Denver, legyőzte a Miamit a Toronto, a Pelicanstől is kikapott a Memphis.

2020.08.03 09:09:38

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Doncic, Porzingis páros 70 pontja sem volt elég a Dallasnak a Suns ellen.

2020.08.02 08:03:40

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Miami simán verte a Denvert és a franchise-rekordot döntő Clippersnek sem okozott gondot a Pelicans.

2020.07.31 18:29:04

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

Michael Jordan még a második visszavonulása után is visszatért, sőt tett egy félreérthetetlen célzást.