FIFA: jöhet a világméretű Nemzetek Ligája

Vágólapra másolva!
2018.05.02. 15:17
null
Infantino két új versenysorozat mellett érvelt (Fotó: AFP)
Kétévente újabb tornával gazdagodna a nemzetközi futballélet, amennyiben valósággá válik a FIFA legújabb terve. A szervezet egyfajta mini világbajnokság létrehozását tervezi, amelyet egy ismeretlen befektető 25 milliárd dollárral támogatna.

 

 

A Washington Post szerint a hírről Gianni Infantino elnök márciusban tájékoztatta a FIFA vezető testületét, hogy egy nemzetközi konzorcium 12 év alatt legalább 25 milliárd dollár garantált bevételt vállalna két új versenysorozatért. Az egyik az európai Nemzetek Ligája mintájára kétéves ciklusonként mintegy mini világbajnokságként működve foglalkoztatná a világ több mint 200 válogatottját. A másik a klubvilágbajnokság rendszerét reformálná meg: a jelenlegi évente megrendezett hétcsapatos verseny helyett egy négyévente megrendezendő, 24 csapatos elit klubtornát ígérne.

A Nemzetek Ligája alapgondolatát az UEFA dolgozta ki a barátságos (felkészülési) mérkőzések helyett, az európai változat idén szeptemberben kezdődik el. A világméretűre bővítendő esemény hét, földrajzi alapú divízió selejtezőjével kezdődne, és végül egy nyolccsapatos minitorna jelentené a globális liga csúcspontját. A szuperdöntőben az öreg kontinenst három, Dél-Amerikát két válogatott képviselné. A tervek szerint 2021-től indulna be a sorozat, amelynek nyolcas döntőjét a páratlan évek októberében vagy novemberében rendeznék meg.

A végső győztes 75 millió dollárral gazdagodna, amely több mint a duplája annak, mint amit a német nemzeti csapat kapott a 2014-es világbajnoki címért, de az idei vb-győztes is csupán 38 millió dollárral gazdagodik.

Az új versenyek nem veszélyeztetik a klasszikus világbajnokság jövőjét, amelyet 2026-tól 32-ről 48 csapatosra bővítenek, de Infantino szerint az új torna „elmélyítené a szurkolók és a labdarúgás közötti kapcsolatot.”

Ha elfogadják a változtatásokat, az a Konföderációs Kupa végét jelentheti. A FIFA úgy tervezi, hogy azt a versenyt a nemzetközi naptárban a kibővített klubvilágbajnokság válthatja fel. A tornát négyévente rendeznék meg, mindegyik kontinensről szerepelnének klubok, de a legtöbb (a tervek szerint 12) Európából érkezne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik