FIFA: titokzatos befektetők, 25 milliárd dollár – erre mit lépnek?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.10. 17:49
null
Bogotában ülésezett a FIFA tanácsa, Infantino pedig érdekes ajánlatot tárt a tagok elé (Fotó: AFP)
Márciusban Bogotában ülésezett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tanácsa, Gianni Infantino elnök pedig a tagok elé tárt egy titokzatos ajánlatot. Sajtóhírek szerint egy közel-keleti és ázsiai befektetőkből álló csoport 25 milliárd dollárt sem sajnálna a klubvilágbajnokság, valamint egy másik, nemzetközi klubokat felvonultató világesemény jogainak felvásárlásáért.

 

A New York Times néhány, neve elhallgatását kérő informátora, akinek a kolumbiai tanácsülésről közvetlen információ vannak, megerősítette, hogy Infantino nemcsak a tagok elé tárta (szóban, bár állítólag neki rendelkezésére állt egy többoldalas dokumentum is, de azt más nem láthatta) a befektetői konzorcium ajánlatát, hanem sürgette is a döntés meghozatalát, mivel mielőbbi választ kell adnia. A tanács azonban információk hiányában kitért a válaszadás alól. Ilyen üzletre egyébként még sosem volt példa a FIFA történelmében, a szervezet még egyszer sem értékesítette világversenyeinek rendezési jogát.

A FIFA üzleti modelljének jelentős változása lehetne a megállapodás, hiszen a nemzetközi szövetség bevételei a jegybevételekből, szponzori pénzekből és médiajogokból származnak. A 2016-ban elnökké választott Infantinónak a New York Times szerint épp kapóra jönne az ajánlat, hiszen szeretné rendezni a FIFA pénzügyeit a 2015-ös korrupciós botrányt követő kisiklás után. Emellett szeretné növelni a tagországok (211) számára biztosított fejlesztési alapot is – nem véletlenül, hiszen 2019-ben elnökválasztás következik.

A New York Times úgy tudja, a Bogotában ülésező tanács több tagja is frusztrált volt, amiért nem találták teljesen őszintének Infantinót. A 25 milliárd dolláros ajánlatról egyelőre keveset lehet tudni, de néhány dolgot azért igen. A befektetői konzorcium a klubvilágbajnokság, valamint egy ahhoz hasonló, topklubokat felsorakoztató nemzetközi torna rendezési jogát szeretné megvásárolni. Mindkét eseményt Ázsiába vinnék, pontosabban Kínába és Szaúd-Arábiába.

A klubvilágbajnokságot csak kibővítenék, az újonnan alakuló ligát viszont a válogatottakat felvonultató világbajnoksághoz hasonlóvá tennék. Négyévente rendeznék, minden kontinensről szerepelnének klubok, de a legtöbb (a tervek szerint 12) Európából, ahol világviszonylatban is a legerősebb és legnépszerűbb gárdák futballoznak. Összehasonlításképp: az UEFA az elmúlt négy évben 15 milliárd dollárt kaszált a Bajnokok Ligájával, míg a FIFA egy világbajnoksággal 5 milliárd dolláros bevételt tud elkönyvelni.

A New York Times beszámolója szerint a tanács európai képviselői ez utóbbit nem szívesen hívnák életre, hiszen jelentős konkurenciája lehetne a már jól működő Bajnokok Ligájának, amelyet ugyebár az európai szövetség (UEFA) rendez. A tanács afrikai tagjai sem voltak támogatóak, mivel megorroltak a FIFA-ra, amiért kevésbé támogatja Marokkó 2026-os vb-pályázatát.

A FIFA a jelentős bevételi lehetőségek miatt már egy ideje fontolgatja egy nemzetközi klubsorozat indítását (a klubvilágbajnokságtól eltérőt), és az európai klubok vezetői is fenyegettek már egy új, önálló liga létrehozásával – ez utóbbi azonban inkább azt a célt szolgálta, hogy még jobban bebetonozzák magukat a jól fizető Bajnokok Ligájába.

A New York Times megkereste a FIFA-t, ám ahogy az várható volt, a nemzetközi szövetség nem volt hajlandó kommentálni az ügyet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik