nemzetisport.hu 2015.02.19 12:55 Frissítve: 2015.03.30 03:18

FIFA: Európán kívüli országok bevonásával emelné 48 csapatosra a vb-t Figo

Amint arról korábban beszámoltunk, Luís Figo, a 42 éves aranylabdás korábbi futballista is harcba száll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki pozíciójáért. Ha megválasztják, a portugál első lépései között megemelné a világbajnokság csapatainak létszámát – kizárólag Európán kívüli csapatok bevonásával.

 

Figo szeretne visszaadni a futballnak, miután olyan sokat kapott tőle pályafutása során (Fotó: Twitter)

„Úgy vélem, itt az ideje elgondolkodnunk azon, hogy megemeljük a világbajnokságon részt vevő csapatok számát harminckettőről negyvenre vagy negyvennyolcra – mondta Figo a Wembleyben tartott sajtótájékoztatón. – Mind a két megoldás kivitelezhető, három vagy négy nappal lenne hosszabb a torna.”

 
Ne félj változtatni! – Figo is bejelentkezett elnöknek
Három ellenfele lesz Blatternek az elnökválasztáson
Beckham úgy érezte, itt az ideje egy finom figózásnak

„Ha sikerül megvalósítani ezt az elképzelést, véleményem szerint az új válogatottak Európán kívüli országokból kellene, hogy érkezzenek.” 

A 48 csapatos vb elképzelése szerint úgy nézne ki, hogy két
kontinensen játszanának két 24 válogatottat felvonultató tornát, majd a kieséses szakaszban „egyesülnének" a két mezőny állva maradt együttesei.

Az egykori Real Madrid-játékos elmondta, át szeretné szervezni a FIFA bevételek elosztását, támogatja a gólvonal-technológia elterjedését, és további eszközök bevezetését sem tartja kizártnak.

Figo azt tervezi, hogy a FIFA négyéves, 2.5 milliárd dolláros bevételének felét a nemzeti szövetségek között kellene elosztani az irányított amatőr, szabadidős programok
(grassroots) megvalósítására, fejlesztésére. A nemzetközi szövetség 1.5 milliárd dolláros megtakarításából pedig egymilliárdot a 209 tagország között osztana fel.

Figo elgondolkodna a „hármas büntetés” eltörlésén is: ha egy játékost kiállítanak a tizenhatoson belül történő szabálytalanság miatt, az ellenfél tizenegyeshez jut, és még eltiltásra is számíthat – a portugál szerint elképzelhető, hogy ezt is el kell törölni. Véleménye szerint szigorúbban kell büntetni a reklamálást és át kell gondolni a lesszabályt is.

Blatternek, az ötödik ciklusára készülő 78 éves svájci sportdiplomatának a portugál klasszis mellett Ali bin al-Husszein jordán herceg, FIFA-alelnök és Michael van Praag, a holland szövetség elnöke lesz a riválisa.

Az elnökválasztó közgyűlés május 29-én lesz.

 

2020.07.07 20:43:19

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mert a szeretet – tudhatjuk Szent Páltól – sosem kérkedik! Hallotta-e a »büszke vagyok arra, amit elértem« fordulatot Papp Lászlótól, Egerszegi Krisztinától vagy Balczó Andrástól valaha valaki?

2020.07.05 21:36:03

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A sportruházat önmagában fogyóeszköz is, a különböző eseményekhez fűződő egyedi darabok olyan töltetet hordoznak, amelynek erejét, üzenetét csak felerősíti a múló idő, főleg a szép új világ megérkeztével, az újrakezdés örökérvényűségének hitében.