MTI 2020.07.09 17:25 Frissítve: 2020.07.09 17:53

FIFA: Egységes VAR kell mindenhova – Collina

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azt szeretné, hogy a VAR-rendszert mindenhol egyformán alkalmazzák.

 

Collina szerint ugyanazokat a szabályokat kell használni (Fotó: AFP)

A kétes esetek eldöntését segítő videoasszisztens használatát az első két évben, amely a tapasztalatszerzés időszaka volt, a sportág szabályalkotó testülete, az IFAB felügyelte, július 1-jétől viszont a FIFA veszi át ezt a feladatot, a nemzetközi szövetség nyújt háttérsegítséget a szervezőknek a VAR kiépítésében, működtetésében.

Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének olasz elnöke azt mondta, természetes átmenetről van szó.

„Az IFAB-nak az a dolga, hogy a labdarúgás szabályai felett őrködjön, beleértve a VAR bevezetését, illetve az azzal kapcsolatos előírásokat és szabályozásokat. Amint azonban egy szabályt bevezettek, az IFAB munkája véget ér” – fogalmazott.

Collina hozzátette, hogy a tagszövetségeket támogatva a FIFA foglalkozik a bírók képzésével világszerte. A korábbi kiváló játékvezető szerint az egyes tornákon, illetve nemzeti bajnokságokban vannak eltérések a VAR alkalmazásában, pedig egységes megközelítés szükséges.

„A FIFA felelőssége az is, hogy a szabályokat a világ minden részén egyformán alkalmazzák, nem lehetnek eltérő megközelítések a különböző földrészeken, illetve országokban. A mi felelősségünk az, hogy biztosítsuk: a labdarúgásnak a világon mindenhol ugyanazok a szabályai. Természetesen lehetnek kisebb eltérések, de az általános alkalmazásnak ugyanannak kell lennie” – mondta a korábbi kiváló játékvezető, aki a 2002-es vb-döntő és atlantai olimpia fináléja mellett többek között a legendás 1999-es BL-döntőn is bíráskodott.

A Premier League-ben például nem használják a VAR-t arra, hogy ellenőrizzék, a kapus a vonalon maradt-e büntetőrúgásnál, pedig ez része a protokollnak. Általánosságban az a cél az egységes alkalmazással – amint arra Collina felhívta a figyelmet –, hogy a játékosokat ne érje meglepetés egy-egy bírói döntésnél nemzetközi tornán.

„Ha valami le van írva a szabálykönyvben, akkor azt alkalmazni kell. Ha egy szabály nem jó, akkor azt az IFAB-nak kell megvitatnia és adott esetben megváltoztatnia” – szögezte le.

2020.08.09 18:40:05

Minden más foci TŐKE JÁNOS, BACSKAI JÁNOS

Az első félidőben kétgólos előnyre tett szert a TSC, és innen már nem engedte ki kezéből a győzelmet.

2020.08.08 13:35:51

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Niko Kovac és Mitchell új érát nyit a hercegségben, Heller és Jovics is érkezhet, de első a védelem!

2020.08.09 15:25:39

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), B. Á. (percről percre)

Az élre ugró dunaszerdahelyi együttesben Kalmár Zsolt gólpasszt adott, majd maga is betalált.

2020.08.08 20:06:52

Minden más foci BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mi a tanulság? Az sajnos nincs. Illetve annyi, hogy az eredmény minősít. De csak utólag. A tiltó, tűrő, támogató döntést viszont előre kell meghozni. Mondhatnánk, inni csak a győztesnek szabad.

2020.08.06 10:44:13

Minden más foci KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)

Százgólos csapatok a Barcelonától a Juventuson és a Liverpoolon át a Bayern Münchenig.