FIFA-botrány: a legmagasabb szinten támadja Anglia Blattert

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2015.05.28. 14:42
null
Tüntetés Sepp Blatter FIFA-elnök ellen csütörtökön Zürichben (Fotó: AFP)
David Cameron nemrégiben újraválasztott brit miniszterelnök is osztja azok véleményét, akik szerint Sepp Blatternek le kellene mondania a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjáról. Michel Platini UEFA-elnök is lemondásra szólította fel Blattert, aki azonban ezt visszautasította. Eközben az orosz televízióban Vlagyimir Putyin orosz elnök támadta az Egyesült Államokat a FIFA-vezetők szerdai zürichi őrizetbe vételében játszott szerepe miatt.

 

BLATTER: SZÉGYENT HOZOTT A FUTBALLRA A BOTRÁNY

Joseph Blatter, a FIFA elnöke szerint szégyent hozott a futballra, és megaláztatást jelent a sportág számára a szerdán kirobbant korrupciós botrány, amelynek részeként a szervezet hét tisztviselőjét tartóztatták le az amerikai hatóságok kérésére Zürichben.

A FIFA tisztújító kongresszusát megnyitó csütörtöki beszédében a 79 éves sportvezető igyekezett magát távol tartani a történtektől, s azt mondta: „Nem tudok mindenkit, minden percben ellenőrizni. Ha egyes egyének rosszat akarnak tenni, akkor azt meg is próbálják majd eltitkolni.”

Blatter hozzátette, „példátlanul nehéz időszak” ez a mostani a FIFA számára. Szerinte „további rossz hírek fognak érkezni", s a szervezet „elveszítette a bizalmat, amit holnaptól kezdve vissza kell szereznie”.

A FIFA elnöke kijelentette, „még többet kell tenni annak érdekében, hogy biztossá váljon, a futballban mindenki felelősen és etikusan viselkedik”.

DAVID CAMERON A BLATTER-ELLENESEK PÁRTJÁN

A Downing Street – az angol miniszterelnöki rezidencia – közlése szerint David Cameron támogatja a korrupciógyanúba keveredett FIFA-elnök lemondását követelőket – így például Greg Dyke angol FA-elnököt –, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség alapos reformját szorgalmazókat, és szükségesnek tartja, hogy Blatter maradása, illetve esetleges pénteki újraválasztása esetén a szponzorok gondolják át, érdemes-e tovább támogatniuk a szervezetet.

A brit Munkáspárt azt javasolja, hogy szervezzenek „alternatív világbajnokságot” abban az esetben, ha a FIFA nem pályáztatja újra a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezési jogát (mint ismert, az előbbi tornának Oroszország, az utóbbinak Katar adhat otthont). John Whittingdale kulturális miniszter ugyanakkor úgy fogalmazott, egyelőre „nincs itt az ideje a világbajnokság bojkottjának".

PLATINI, AZ UEFA ELNÖKE IS LEMONDÁSRA SZÓLÍTOTTA FEL BLATTERT

Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az UEFA-tagállamok nagy többsége Ali bin al-Husszein jordán herceget támogatja Sepp Blatter ellenében a FIFA pénteki elnökválasztásán.

„A holnapi választáson az európai szövetségek nagy többsége Ali hercegre fog szavazni. Remélem, sikerül azokat is meggyőznöm, akik még nem sorakoztak fel mellette – mondta Platini, aki szerint az 53 tagállamból 45-46 a kihívó mellett áll. – Új elnökre van szükség ahhoz, hogy a FIFA megváltozzon. Mostanság túl sok ügy nehezedik a világ labdarúgására, különösen a FIFA-ra. Ez a szervezet a futball édesanyjának tekinthető, és nem szabad, hogy egy anyával kapcsolatban ilyen dolgokról kelljen beszélni.”

Korábban felvetődött a lehetőség, hogy az UEFA – amely az aktus elhalasztását kérte – bojkottálni fogja a pénteki választást, de erre végül nem kerül sor.

RITKÁN ÜLNEK ÖSSZE

A szervezet sürgősségi bizottsága a legritkább esetben ülésezik, ráadásul két konföderáció eredeti delegáltja nem lehetett ott az ülésen, ugyanis az Észak- és Közép-Amerika tagállamait tömörítő CONCACAF kajmán-szigeteki elnöke, Jeffrey Webb, illetve a dél-amerikai szövetség első számú vezetője, az uruguayi Eugenio Figueredo is a szerdán letartóztatott hét FIFA-tisztviselő között van.

„Délelőtt a konföderációk elnökeinek találkozóján a FIFA elnöke elsőként nekem adta meg a szót, mire én javasoltam, hogy beszéljünk négyszemközt – folytatta Platini. – Ő ragaszkodott ahhoz, hogy a többi elnök előtt beszéljek. Kértem, hogy mondjon le, hogy távozzon a FIFA-tól. Később az irodájában négyszemközt is megismételtem, hogy muszáj távoznia, hiszen látnia kell, az események rossz irányba fejlődnek, és mind neki, mind a szervezetnek azzal tenne jót, ha lemondana. Meghallgatott, majd azt mondta, nem, már túl késő."

Blatter tehát nem fogadta el a javaslatot, ez vezetett ahhoz, hogy Platini sajtótájékoztatót tartott, amelyen többek között ezt is mondta:

„Mindannyian figyelemmel kísértük, mi történt az elmúlt napokban, és még nekem is elegem lett, még én is émelyegni kezdtem, aki pedig szeretem a FIFA-t, nagy csodálója vagyok a szervezet múltjának. Mindezt könnyekkel teli szemmel mondom. De ami sok, az sok!"

„Az e heti események előtt talán nem, de az után, ami történt, úgy vélem, le lehet győzni Blattert” – tette hozzá Platini, az Európán kívüli országok küldötteit is a kihívó támogatására buzdítva.

AFRIKA ÉS ÁZSIA BLATTER PÁRTJÁN – MIT LÉP EURÓPA, HA MARAD A RÉGI ELNÖK?

Az afrikai szövetség eközben közleményt adott ki, melyben továbbra is ellenzi a péntekre tervezett elnökválasztás elhalasztását a FIFA csütörtökön kezdődő tisztújító kongresszusán, egyúttal támogatásáról biztosította az ötödik ciklusáért induló Blattert. Nem sokkal később az ázsiai szövetség is hasonló közleményt adott ki.

UEFA vs. FIFA

Platini beszélt arról is, hogy az egyik oldalon ott van a labdarúgás, amit UEFA-nak neveznek, a másikon pedig a FIFA a maga problémáival. Emlékeztetett rá, hogy a kereteket, a szabályokat az utóbbiban alkotják meg, majd feltette a kérdést:
„Hogy gondolják, hogy a világ futballrajongói tiszteletben tartják a szabályokat, ha azok az
emberek, akik ezeket megalkotják, nem tisztelhetők?”

A pillanatnyi erőviszonyokból tehát az olvasható ki, hogy ha kitart eredeti terve mellett és elindul a pénteki választáson, akkor Blatter marad a FIFA elnöke. De mit tesz ez esetben az európai szövetség?

„Ha Blatter úr marad az elnök, akkor Berlinben összeülünk (vélhetően a jövő szombati BL-döntő idején – a szerk.), és eldöntjük, milyen viszonyt alakítsunk ki a FIFA-val a jövőben – mondta Platini a délutáni sajtótájékoztatón. – David Gill, akit mi jelöltünk FIFA-alelnöknek, már bejelentette, hogy (Blatter maradása esetén) nem kívánja betölteni a posztot, és elképzelhető, hogy mások sem aspirálnak majd a végrehajtó bizottságba. Remélem, (Blatter) nem fog nyerni.”

Elhangzott a kérdés: elképzelhető, hogy az UEFA testületileg kiválik a FIFA-ból? Platini elgondolkodott, majd a következőket válaszolta:

„Nem beszélek jól franciául, vagyis angolul... A válaszom: of course (természetesen). De nem kívánom, hogy ez bekövetkezzen. Fontos lesz a berlini megbeszélés.”

AGGÓDNAK A FIFA SZPONZORAI

Az ügy kapcsán a FIFA több jelenlegi vezető szponzora is megszólalt. A Visa nyílt levet intézett a nemzetközi szövetséghez, amelyben arra kérte a vezetőket, hogy minél gyorsabban tisztítsák meg a korrupciótól a szervezetet, és azonnali etikai lépéseket szorgalmazott, ellenkező esetben a Visa kihátrál a FIFA mögül. Az elmúlt órákban a Visán kívül több vezető szponzor (Coca-Cola, McDonald’s) is aggodalmát fejezte ki a korrupciós botrányt illetően.

PUTYIN AZT SUGALLJA, AZ AMERIKAIAK AZ OROSZORSZÁGI VB-T AKARJÁK MEGFÚRNI

„Oroszországnak semmi köze a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tisztségviselőit érintő korrupciós botrányhoz, és az amerikai hatóságok kérésére indított nyomozás Joseph Blatter, a szövetség elnökének újraválasztását hivatott aláásni” – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön.

Putyin szerint „furcsa”, hogy úgy indítottak nyomozást az amerikai ügyészek kérésére, hogy a bűncselekményeket, amelyekkel a FIFA-vezetőket gyanúsítják, nem az Egyesült Államok területén és nem amerikai állampolgárok követték el. (Ennek az állításnak részben ellentmondanak a szerdai ügyészségi bejelentések.)

Az orosz televízióban közvetített beszédében az orosz elnök a FIFA-tisztségviselők elleni nyomozást Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója és Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtését leleplező politikai menekült ügyéhez hasonlította.

„Amerikai barátaink, sajnos, ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, hogy elérjék céljaikat és
törvénytelenül üldözzenek embereket” – mondta.

Emellett arról is beszélt, hogy a botránnyal valójában csak Sepp Blatter FIFA-elnöki újraválasztását akarják megakadályozni.

„Tudatában vagyunk a nyomásnak, amelyet Blatterre gyakoroltak azzal kapcsolatban, hogy Oroszország rendezi a 2018-as világbajnokságot” – jegyezte meg Putyin.

A SZERDAI ESEMÉNYEK RÖVID ÖSSZEFOGLALÓJA

Mint beszámoltunk róla, a FIFA hét tisztviselőjét tartóztatták le az amerikai hatóságok kérésére szerdán Zürichben, a szervezet tisztújító kongresszusának helyszínén. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. Loretta Lynch, az amerikai igazságügyi tárcát irányító főügyész szerint az érintettek akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

A svájci ügyészség a zürichi letartóztatásokkal párhuzamosan büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán, hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter a hír kapcsán szerdán kijelentette, országa üdvözli a nyomozást. Csütörtökön pedig azt közölte, „nem áll fenn a veszélye” annak, hogy Oroszország elveszítse a világbajnokság rendezési jogát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik