FIFA: Blattert és Platinit 90 napra felfüggesztették – hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.08. 12:33
null
Blatter (jobbra) és Platini egy ideig nem foglalkozhat futballal (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága 90 napra felfüggesztette Sepp Blatter FIFA-elnököt és Michel Platini FIFA-alelnököt tisztségéből.

 

A két csúcsvezető felfüggesztése szükség esetén legfeljebb 45 nappal meghosszabbítható. A felfüggesztés érvényes Jérome Valckéra is, a főtitkárt viszont már korábban felmentették tisztségéből. A döntést csütörtökön Hans-Joachim Eckhart, az etikai bizottság bírája hozta meg.

ÖT NAP A KAMPÁNYRA
Csak elméleti szinten: amennyiben a felfüggesztést az eredeti 90 nap után további 45 nappal kiterjesztik, akkor az február 20-án jár le. Azaz ha Michel Platini az előzmények után is elindul a választáson (az október 26-ig leadandó papírokat állítása szerint benyújtotta), akkor marad öt munkanapja a kampányra. Angol források szerint ugyanakkor Platini már a felfüggesztéssel kihúzhatta magát a kandidálók listájáról.

Az eltiltás alatt a sportvezetőket minden nemű, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltották, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Ennek értelmében Platini, mint UEFA-elnök sem tevékenykedhet. Az eltiltás azonnal jogerőre emelkedik.

Platini még a felfüggesztés hivatalossá válása előtt közleményben jelezte, az etikai bizottság szerinte kísérletet tesz arra, hogy megsértse a hírnevét, miközben ő mindenben együttműködik a hatóságokkal. Az UEFA elnöke közölte: nem hátrál meg, benyújtotta a szükséges papírokat, és kandidál a FIFA elnöki posztjára.

A BBC információi szerint a felfüggesztések következtében a nemzetközi szövetségen belül felvetődött egy független bizottság felállítása a működés biztosítása érdekében, de az alapszabály ezt nem teszi lehetővé.

A FIFA elnöki posztjára pályázó dél-koreai Csung Mong Jun (korábbi alelnök) hat év eltiltást és 100 ezer svájci frank büntetést kapott.

A FIFA legmagasabb szintű döntéshozója jelenleg a kameruni Issa Hayatou, az Afrikai Labdarúgó-szövetség első embere, Blatter távollétében ő veszi át az irányítást – a FIFA ezt a délután folyamán meg is erősítette. Az UEFA-ban a spanyol Ángel María Villaré lehet az ideiglenes vezetés.

MÉG NEM JÖTT EL A BLATTER-VÉG
Klaus Stöhlker, Sepp Blatter barátja és tanácsadója szerint ezzel még nem ért véget a Blatter-korszak a FIFA-ban és a nemzetközi labdarúgásban.

„Sepp Blatter kilencven napra partvonalon kívülre került. De gyorsan visszatér, és remélhetőleg megszervezi a kettőezer-tizenhatos kongresszust. Még nincs itt a vége. Kár, hogy a futballban töltött negyven éve után ez történik vele, de övé lesz az utolsó szó” – mondta Stöhlker a BBC-nek.

A FIFA etikai bizottsága hétfő óta ülésezik Zürichben. A tagoknak volt mit megbeszélniük, ugyanis Blatter ellen szeptember végén vizsgálatot indított a svájci ügyészség korrupció gyanújával, ezt követően pedig a szervezet szponzorai lemondásra szólították fel az 1998 óta hivatalban lévő elnököt.

Blatter június 2-án lemondott posztjáról, ám jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, és az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. Az etikai bizottság mindenesetre a távozását szorgalmazó szponzorokkal ért egyet, ebből következett a 90 napos felfüggesztés.

Blatter a Bunte nevű német lapnak korábban azt nyilatkozta, a nélkül ítélték el, hogy bármelyik ellene felhozott vádat is bizonyítékkal alátámasztották volna.

A FIFA-botrány előzményeiről itt olvashat!

BLATTER ÜGYVÉDJEI SZERINT ALAPTALAN AZ ELJÁRÁS
Sepp Blatter az ügyvédje révén reagált az etikai bizottság bejelentésére.

„Blatter elnök csalódottan vette tudomásul, hogy az etikai bizottság nem követte az etikai és fegyelmi szabályzatot, amelyek mindegyike lehetőséget adott volna a meghallgatására [az AP tudósítója azonnal rámutatott, ez az érvelés a szabályzat szerint nem állja meg a helyét – a szerk.]. Továbbá sajnálja, hogy az etikai bizottság a svájci főállamügyész félreértett lépéseire alapozza döntését, ami szerint nyomozás folyik ellene, de bizonyítékokat nem hoztak fel az elnökkel szemben.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik