nemzetisport.hu 2015.10.03 07:51 Frissítve: 2015.10.03 09:16

FIFA: a szponzorok lemondásra szólították fel Blattert

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) négy szponzora lemondásra szólította fel Sepp Blattert, a szervezet elnökét.

Négy fontos szponzor kihátrált Sepp Blatter mögül (Fotó: AFP)

 

 

A FIFA négy szponzora, a McDonald’s, a Coca-Cola, a Visa és a Budweiser is távozásra szólította fel Sepp Blattert, miután a sportvezető ellen hivatalos vizsgálatot indítottak a svájci hatóságok.

„Úgy gondoljuk, hogy a sportág érdekében Sepp Blatternek azonnali hatállyal le kell mondania a FIFA elnöki posztjáról, hogy a reformok a szükséges hitelességgel folytatódhassanak” – áll a McDonald's által kiadott közleményben.

A Coca-Cola vezetői egyetértenek a „hamburgeres” világcéggel, szerintük a FIFA megítélése forog kockán: „Minden egyes nap egyre homályosabb lesz a FIFA-ról kialakult kép. A FIFA-nak azonnali, átfogó reformokra van szüksége, amelyeket csak tényleges függetlenséggel lehet megvalósítani.”

A Visának a 2022-es világbajnokságig szól a FIFA-val kötött szerződése, és szintén Blatter nélkül képzeli el a jövőt.

„Megítélésünk szerint jelentős reformokat nem lehet véghezvinni a FIFA jelenlegi vezérkarával – szól a Visa közleménye. – A múlt heti események után pedig világossá vált, hogy a FIFA-nak és a sportágnak az tenne a legjobbat, ha Blatter azonnal lemondana.”

Az Anheuser-Busch InBev nevű nemzetközi sörvállalat egyik zászlóshajója a Budweiser, amelynek logója az 1986-os világbajnokság óta látható a stadionokban.

„Blatter úr akkor járna el helyesen, ha lemondana, úgy véljük ugyanis, hogy a jelenléte akadályozza a reformok megvalósulását” – szól a sörös cégóriás közleménye.

Maga Blatter már a múlt héten, a nyomozás megindulása után is azt nyilatkozta, hogy a februári elnökválasztásig esze ágában sincs lemondani, és most sem hátrált meg.

„A Coca-Cola a FIFA értékes támogatója, azonban Blatter úr tisztelettel elutasítja a vállalat álláspontját, és egyáltalán nem gondolja azt, hogy a lemondásával jól járna a sportág” – üzente a svájci elnök az ügyvédjei útján.

2020.02.27 22:02:00

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A szurkolói gyanút az táplálja, hogy a szentgyörgyi futballcsapatban négy olyan játékos is szerepel, aki korábban több-kevesebb időt töltött az egyik ellenlábasnál, az FC Botosani-nál.

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.