nemzetisport.hu 2015.12.21 10:00 Frissítve: 2015.12.21 14:44

FIFA: Blatter és Platini is nyolcéves eltiltást kapott

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága nyolc évre eltiltotta minden, futballal kapcsolatos tevékenységtől Sepp Blattert, a szervezet volt elnökét, illetve az UEFA első emberét, Michel Platinit.

Blatter és Platini is fellebbez az eltiltó határozat ellen (Fotó: Reuters)

 

Az etikai bizottság bizonyítottnak látta, hogy Sepp Blatter és Michel Platini több ponton is megszegte a FIFA etikai szabályzatát (a megvesztegetésről és korrupcióról szóló 21.1 paragrafust – érdekellentét, ajándékok felajánlása, a szervezethez méltatlan magatartás).

 
Sepp Blatter és Michel Platini reakcióját IDE KATTINTVA olvashatja el!

Az etikai bizottság szerint 2011-ben Blatter jogtalanul és jogosulatlanul juttatta kétmillió svájci frankhoz a pénzt elfogadó Platinit. Blatter szóbeli magyarázatát a testület nem fogadta el, a kifizetést viszont teljesen illegálisnak értékelte. Az eltiltás mellett mindkét vezető pénzbírságot is fizet, Blatter 50 ezer, Platini 80 ezer svájci frankot.

„Blatter úr a FIFA elnökeként engedélyezett egy olyan kifizetést Platini úrnak, amely a mindkettejük által aláírt, 1999. augusztus 25-én kelt egyezség alapján jogosulatlan volt. Blatter úr írásos nyilatkozatában és személyes meghallgatása alkalmával sem tudta bizonyítani, hogy a kifizetésnek volt jogalapja. Szóbeli egyezségről tett megállapítását a bizottság nem találta megalapozottnak és elfogadhatónak” – tudatta a független etikai testület.

Mindkét sportvezető előre jelezte, mindenképpen fellebbez, ha az etikai bizottság szankciókat léptet életbe vele szemben. Blatter és Platini nyolcéves eltiltása azonnal hatályba lépett.

2020.02.19 21:46:09

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az új tervezet csak hátrébb viszi a problémás területet.

2020.02.09 23:52:13

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Juventus meg sem szerezte Möllert, már eladta, Clough a csizmája miatt nem kért a karmesterből.