FIFA: Blatter és Platini is nyolcéves eltiltást kapott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.21. 10:00
null
Blatter és Platini is fellebbez az eltiltó határozat ellen (Fotó: Reuters)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága nyolc évre eltiltotta minden, futballal kapcsolatos tevékenységtől Sepp Blattert, a szervezet volt elnökét, illetve az UEFA első emberét, Michel Platinit.

 

Az etikai bizottság bizonyítottnak látta, hogy Sepp Blatter és Michel Platini több ponton is megszegte a FIFA etikai szabályzatát (a megvesztegetésről és korrupcióról szóló 21.1 paragrafust – érdekellentét, ajándékok felajánlása, a szervezethez méltatlan magatartás).

Sepp Blatter és Michel Platini reakcióját IDE KATTINTVA olvashatja el!

Az etikai bizottság szerint 2011-ben Blatter jogtalanul és jogosulatlanul juttatta kétmillió svájci frankhoz a pénzt elfogadó Platinit. Blatter szóbeli magyarázatát a testület nem fogadta el, a kifizetést viszont teljesen illegálisnak értékelte. Az eltiltás mellett mindkét vezető pénzbírságot is fizet, Blatter 50 ezer, Platini 80 ezer svájci frankot.

„Blatter úr a FIFA elnökeként engedélyezett egy olyan kifizetést Platini úrnak, amely a mindkettejük által aláírt, 1999. augusztus 25-én kelt egyezség alapján jogosulatlan volt. Blatter úr írásos nyilatkozatában és személyes meghallgatása alkalmával sem tudta bizonyítani, hogy a kifizetésnek volt jogalapja. Szóbeli egyezségről tett megállapítását a bizottság nem találta megalapozottnak és elfogadhatónak” – tudatta a független etikai testület.

Mindkét sportvezető előre jelezte, mindenképpen fellebbez, ha az etikai bizottság szankciókat léptet életbe vele szemben. Blatter és Platini nyolcéves eltiltása azonnal hatályba lépett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik