MTI 2015.12.21 14:40 Frissítve: 2015.12.21 14:55

FIFA: Platini bemocskolásról és színjátékról beszél

Joseph Blatter FIFA-elnökhöz hasonlóan Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke is fellebbez a nemzetközi szövetség független etikai bizottságának hétfői döntése ellen, amellyel mindkettejüket nyolc évre eltiltotta a futballal kapcsolatos tevékenységektől.

 

Közleményében Michel Platini kétségbe vonta a vele szemben fellépő testület legitimitását és hitelességét, az eljárást olyan „színjátéknak” nevezte, amelynek célja az ő „bemocskolása” volt.

Jelezte, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, és ezzel együtt, „amikor annak eljön az ideje”, polgári bíróságon is keresetet nyújt be, hogy igazát és feddhetetlenségét bizonyítsa.

„Az eljárás nem lep meg. Biztos vagyok benne, hogy a sorsom már a pénteki meghallgatás előtt megpecsételődött, és az ítélethirdetés csak a becsomagolása annak az akaratnak, amellyel engem el akarnak távolítani a labdarúgás világából” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy semmit sem követett el, ami neki felróható lenne, s tiszta a lelkiismerete.

Sepp Blatter hétfői zürichi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: elárulták, és bokszzsáknak érzi magát.

„Az etikai bizottság hivatott dönteni arról, hogy etikus volt-e, ami történt, de nem foglalkozik a tényekkel, és megpróbál valami olyat kreálni, ami nem igaz” – tette hozzá, hangsúlyozva: először a FIFA fellebbviteli testületéhez fordul, majd a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), és ha szükséges, polgári bíróságon támadja meg az elmarasztaló határozatot.

Az előzményekről: Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini.

Az UEFA-vezető úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

Az ügyletről azonban nem született írásos szerződés, az etikai bizottság pedig hétfőn jelezte: mindkét sportvezető esetében elutasította azt az indoklást, hogy a kifizetés szóbeli megállapodás alapján történt, egyúttal leszögezte, annak „semmilyen jogalapja nem volt”.

Emellett azt is írta, hogy személyes meghallgatásakor Blatter nem tudta elfogadható okkal alátámasztani az átutalást, Platini pedig saját maga helyett az ügyvédjeit küldte el a zürichi meghallgatásra.

2019.12.07 14:47:57

Minden más foci CSILLAG PÉTER (POZSONY, összefoglaló), DÖMÖTÖR CSABA (fotó) RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A pozsonyiak nagyszerű formában futballozó magyar középpályása gólpasszt adott, csapata feledtette dunaszerdahelyi kudarcát.

2019.12.05 22:13:36

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sok egyéb hasonló útvesztő teszi a közember számára átláthatatlanná a világ leg­egyszerűbb, ezért legszeretettebb játéka, a labdarúgás világát. Amely éppen ezen jellege révén válik vonzóvá.

2019.12.02 23:44:28

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Szívfájdalmamra nem találtam az idén alapított Jasin-díjra jelöltek között az RB Leipzignél légióskodó Gulácsi Péter nevét...

2019.12.02 17:14:40

Minden más foci HATÁR DÁVID

A legjobb női játékos Rapinoe lett, Matthijs de Ligté a Kopa-díj, Alissoné az első Lev Jasin-trófea.

2019.11.27 09:37:23

Minden más foci GELEI JÓZSEF

„Az afrikai gyerekek nem is álmodhatnak olyan körülményekről, amilyenek Győrben vagy Kispesten vannak.”