FIFA: 12 évre száműzték a főtitkárt a futball közeléből

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2016.02.12. 16:16
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága pénteken 12 évre eltiltotta minden, futballal kapcsolatos hivatalos tevékenységtől Jérome Valckét, a tisztségéből nemrégiben felmentett FIFA-főtiktárt.

A FIFA etikai bizottsága közölte, hogy az 55 éves francia sportvezető közreműködött az útiköltségekkel kapcsolatos szabálytalanságok elkövetésében, személyes célokra vette igénybe a szervezet magánrepülőgépét, korrupt módon értékesítette a világbajnokság televíziós és médiajogait, továbbá bizonyítékokat semmisített meg.

A volt főtitkár büntetése súlyosabb, mint Joseph Blatter FIFA-elnök, valamint Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökének nyolcéves eltiltása. Az ő fellebbezésüket a jövő hét elején tárgyalják.

Valckét szeptemberben visszaélésekkel vádolták meg a 2014-es labdarúgó-világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt. A FIFA egy korábbi értékesítő partnere azt állította, hogy a brazíliai vb-n a legjobb belépőket háromszoros áron adták el. Ezt követően – a tavaly májusban kirobbant korrupciós FIFA-botrány sokadik hullámában – a sportvezetőt minden feladata alól felmentették.

Érdekesség, hogy az etikai vizsgálat vezetője néhány hete még „csak” kilenc évre szóló eltiltás kiszabását kérte a francia sportdiplomatára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik