Lélegzethez jutott Hiddink? A hollandok legyőzték a spanyolokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.31. 20:45
Felkészülési mérkőzésen a holland labdarúgó-válogatott Amszterdamban a spanyolokat fogadta, és a hazaiak az első negyedóra végére „lerendezték" a találkozót: előbb Stefan de Vrij, majd Davy Klaassen volt eredményes. A vendégek több helyzetet is kidolgoztak a hátralévő időben, de a kapuba nem tudtak betalálni, így ismét vereséget szenvedtek az oranjétől, akár csak a tavalyi világbajnokságon.




FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS



FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

Hollandia–Spanyolország 2–0 (2–0)
Amszterdam, ArenA.V: William Collum (skót)
Hollandia: Vermeer – Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Willems – Sneijder (Wijnaldum, 62.), Klaassen, D. Blind (De Guzmán, 73.) – Narsingh, Huntelaar (Dost, 79.), Depay (Afellay, 84.). Szövetségi kapitány: Guus Hiddink
A kispadon: Krul (k.), Cillessen (k.), Van der Wiel, Bruma, Veltman, L. De Jong, N. De Jong, Promes
Spanyolország: De Gea – Carvajal, Albiol, Piqué ( Sergio Ramos, 68.), Bernat – Fabregas, M. Suárez (San José, 68.), Cazorla (Iniesta, 76.) – Isco (D. Silva, a szünetben), Juanmi (Morata, 62.), Pedro (Vitolo, a szünetben). Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque
A kispadon: Casillas (k.), Asenjo (k.), Bartra, Busquets, Juanfran és Koke
Gólszerző: De Vrij (13.), Klaassen (16.)

A szokásoktól eltérően nem azt latolgatták a holland szurkolók, hogy kik alkotják majd az oranje támadótrióját a spanyolok elleni mérkőzésen, vagy hogy kik szűrnek majd Wesley Sneijder mögött, hanem a Danny Blind, Ronald Koeman, Frank de Boer, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf névsort mantrázták – nem, nem a közelmúlt klasszisai között leltároztak „tulipánoséknál", hanem azt latolgatták, ki ülhet a közeljövőben Guus Hiddink helyére.

A hollandok ugyanis botladoznak az Európa-bajnoki selejtezőkön – ahol a spanyolok sem parádéznak éppen, de legalább „nyeregetnek".

A találkozó elején meg csak „védekezgettek", ugyanis előbb Stefan de Vrij fejelhetett az ötösről a kapuba (a védő a brazíliai világbajnokságon is eredményes volt a spanyolok ellen, és akkor is Wesley Sneijder asszisztjából, 1–0), majd Davy Klaassen azt a luxust is megengedhette magának, hogy elsőre a kapusba püfölje ziccerét, de a kipattanó is az övé lett, és azt már a hálóba küldte. 2–0!

A két gólra két helyzettel válaszoltak a vendégek, ám a rossz napot kifogó Bruno Martins Indi hiába tett meg mindent az egyenlítésért, kapusa, Kenneth Vermeer többször is bravúrral védett.

Vicente Del Bosque alaposan felforgatta csapatát a pihenő után, és a La Roja meg is tartotta fölényét a mezőnyben, a hazai kapu előtt adódó kisebb lehetőségeit azonban sorra elpuskázta. A hollandoknak a második gól után már csak egyetlen ziccerük akadt, ám Sneijder (a karmester 113. alkalommal húzhatta magára a címeres mezt a felnőttek között, már csak a 130-nál járó Edwin van der Sar áll előtte a nemzeti csapat szereplési örökranglistáján) beadását Indi négy méterről sem tudta a kapuba fejelni.

Bár a hajrára egyre nyomasztóbb lett a vendégek fölénye, és ezt az amszterdami közönség egyre nehezebben viselte, a végén járt azért a taps a győztesnek. Lélegzetvételnyi pihenőhöz jutott Hiddink a kritika óceánján, Del Bosque azonban kemény kérdések és cikkek elé néz odahaza.

PERCRŐL PERCRE

Del Bosque csak a hollandoktól kapott ki kétszer szövetségi kapitánysága alatt. 2001 óta nem kaptak ki zsinórban három felkészülési mérkőzésen is a spanyolok.

Klaassen eltikkadt a végére, öt labdát is elszórt. Az 56-ból.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Három perc a ráadás.

89. perc Silva!
Az ötös bal sarka elől nem lő kapura a spanyol, hanem középre passzol, de hollandhoz.

86. perc Willems ment kézzel Vitolo elől, de megússza, csak korner.

84. perc Ibrahim Afellay be, Depay le.

80. perc
Fabregas ad be a bal oldali kapufa elől, Vermeer lábbal hárít, a másik oldalon Wijnaldoum zörgeti meg az oldalhálót balról.

79. perc
Huntelaar le, Bas Dost fut be a csatár helyére.

78. perc
Fabregas kemény kis 20 méteres lövésére vetődik rá a jobb sarok előtt Vermeer.

76. perc Andrés Iniesta be, Cazorla mehet pihenni.

73. perc
Daley Blind le, Jonathan De Guzmán be.

70. perc Silva lő gólt. Lesgólt.

68. perc Sergio Ramos
és Mikel San José be, Piqué és Suárez le.

68. perc ÚJABB SPANYOL ZICCER! Suárez ível az ötösre Bernat elé, aki kissé lassú, Villems akrobatikus mozdulattal szereli.

62. perc Juanmit Álvaro Morata, Sneijdert Georginio Wijnaldum váltja.

61. perc Piqué okosan a jobb alsó felé lő jobbal, a sorfal alatt, Narsingh lába alatt, de Vermeer vetődve fogja ezt is.

60. perc
Hopp! Huntelaar felrúgja a 16-os előtt pár centiméterrel Vitolót. Szabadrúgás.

Nem van Van: 2000 óta először nincs Van előnevű holland a kezdőben hazai mérkőzésen.

56. perc Depay lő jobbal 15-ről a bal alsó felé, De Gea odaér egy gyors vetődéssel.

54. perc EZ NEM INDI NAPJA!
Mint leszögeztük alant... Sneijder remek jobb oldali beadását négy méterről olyan erővel fejeli a földre a bekk, hogy a labda onnan a léc fölé pattan.

50. perc Fabregas passzol balra Bernathoz, akinek beadása elsuhan a feladó és Vitolo orra előtt is az ötösön belül, előbbi egy picit sarokkal még bele is ért.

49. perc Bernat bal oldali beadására szépen lép ki Vermeer.

46. PERC FOLYTATJUK!

45. perc Iscót David Silva, Pedrót az újonc Vitolo váltja.

Klaasszisen: 24 passz eddig, mind saját emberhez ment.

Két gól itt, két helyzet ott, körötte meg csend, amerre ment, és néma ArenA.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Indi nem parádézik ma, de kapusa mindig kisegíti, nincs meg Fabregas 28. válogatottbeli gólpassza.

42. perc Indi keményen passzol Sneijderhez, Cesc Fabregas és Isco szereli, utóbbi indítja Juanmit, Vermeer azonban bátran kivetődik ismét.

Nem meglepő: ez Vermeer (a Feyenoord 29 éves kapusa) ötödik válogatott fellépése, és gólt még egyet sem kapott.

34. perc Vermeer már verve: Juanmi lő jobbal 17-ről, középről nem sokkal a bal sarok mellé. A kapus nem mozdult: vagy nem tudott, vagy borzalmasan jó a szemmértéke. Az előbbire szavazunk.

31. perc Vermeer! Indi majdnem gólpasszt ad Pedrónak, aki már a kapussal áll szemben az ötös bal sarkának előterében, de hiába a visszacsel, a kapus visszaér a labdára.

29. perc Spanyol helyzet! Santi Cazorla passzol a kapu elé, Albiol és Piqué ott sertepertél, de Kenneth Vermeer bátran kivetődik.

27. perc Beindul lassan a tiki-taka, kezd is fütyülni a hazai közönség.

25. perc Depay most Willemshez passzol, ám az újabb beadás a kapusé.

20. perc Leült a mérkőzés, a hollandok per pillanat nem akarnak, a spanyolok nem tudnak támadni. Sokkot kaptak...

A legutóbbi 12, spanyol kapura tartó holland lövésből 7 a hálóban pihent meg.

Albiol ebben is benne volt, Juan Bernaté a másik 50 százalék.

16. PERC KETTŐ NULLA! Leáll a spanyol védelem, Memphis Depay balról Willmeshez passzol, aki a 16-os közepéről DAVY KLAASSENHEZ játszik, ő az ötös elől jobbal a kapu közepét veszi célba, félmagasan, ám a jobbra vetődő De Gea hatalmasat véd, a kipattanót azonban ballal a bal felsőbe küldi a holland középpályás. 2–0!

Sneijder a legutóbbi 3, a spanyoloknak a hollandok által lőtt gólból kettőnél is tolta az asszisztot.

Hiddink második kapitánysága alatt De Vrij kapta a legtöbb játékidőt a mezőnyjátékosok közül.

De Vrij a nyáron, a vébén is betalált a spanyoloknak, és akkor is Sneijder passzából.

13. PERC VEZETNEK A HOLLANDOK! De Indié a kipattanó, aki visszateszi a labdát balra Sneijderek, és a karmester második beadása már jó: középen megelőzi Albiolt és Piquét is STEFAN DE VRIJ, és hat méterről a bal alsóba fejel. 1–0!

12. perc Gerard Piqué ment a balon Huntelaar (aki legutóbbi 19 válogatott meccsén 19 gólt szerzett) elől, majd kifejeli a szögletet is.

7. perc Ez sokkal jobb! Luciano Narsingh háromszögez a 16-os bal sarka elől indulva Klaas Jan Huntelaarral, majd jobbal a bal felsőbe lőne 16-ről, de David de Gea egy tetszetős vetődés végén fogja a labdát.

5. perc Juanmi cselezget az ötös bal sarka előtt, Bruni Martins Indi érkezik, szöglet. A beadás után Raúl Albiol fejel a jobb alsó mellé 11-ről.

4. perc
Jetro Willems hibája után Isco tör kapura Pedro passza után, de les.

1. ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Juanmi ma debütál a felnőtt válogatottban, Wesley Sneijer 113. alkalommal válogatott, már csak Edwin van der Sar áll előtte az oranje szereplési listáján. 130-cal.

A hazaiak fehér-narancssárgában, a vendégek

Egy kis örökmérleg: 11 találkozó, 5 holland és 5 spanyol siker, 16, ill. 17 rúgott góllal.

A hazai oldalon Arjen Robben és Robin van Persie sérült.

A spanyoloknál sem fenékig tejföl: Jordi Alba és Diego Costa sérült, Cesc Fabregas kiakadt, hogy mindig csak csere, közben az ukránokat úgy verték odahaza 1–0-ra, hogy a vendégek négy ziccert is kihagytak.

„A lehető leghamarabb, radikálisan változtatnunk kell mindenen, amin csak lehet, mert ez a jelenlegi játék, amit a válogatottól látni, egyszerűen bántja az ember szemét. Nem keltünk túl jó benyomást így, én pedig hirtelen azon kaptam magam, hogy már azon töprengek, vajon mikor kezdik el kongatni a vészharangot.”

Johan Cruyff, a holland labdarúgás legendája a válogatott hétvégi, Törökország elleni (1–1) Eb-selejtezője után a De Telegraafnak adott interjújában elárulta, radikálisan változtatni kell a játékon, mert siralmas, amit a nemzeti tizenegy mostanában produkál.

A holland vezetők nehéz helyzetben vannak, mivel az idő jelen állás szerint nem nekik dolgozik. Ami biztos: a ma esti Hollandia–Spanyolország felkészülési mérkőzésen még Hiddink dirigál a kispadról. Abban a kérdésben azonban, hogy ki állítja össze a válogatottat a júniusi páros mérkőzésre – az amerikaiak elleni felkészülési találkozó után jön a lettek elleni, idegenbeli Eb-selejtező 12-én – még rengeteg a kérdőjel.

A LEGNAGYOBB ESÉLYESEKRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Ilyen eredmények – pontosabban az ő szintjükön eredménytelenség – után nem csoda, hogy Hiddink állása veszélybe került, illetve állandó témát szolgáltat a médiában. Ezért már be is indultak a találgatások az új szövetségi kapitány személyét illetően. Nekik legyen mondva: nemcsak a keretbe, hanem a kispadra is van miből válogatniuk…

Hiddink vezetésével eddig hét mérkőzést játszottak a hollandok, amelyből mindössze a lettek és a kazahok ellen nyertek. Prágából és Reykjavíkból pont nélkül tértek haza, míg legutóbb csak az utolsó pillanatban sikerült döntetlenre menteniük a törökök elleni hazai találkozót. A selejtezők közötti két felkészülési mérkőzésen – Olaszország és Mexikó ellen – szintén kikaptak a hollandok.

A hétvégén újabb nehezen magyarázható eredményt ért el a vb-bronzérmes holland labdarúgó-válogatott – túlórában szerzett góllal 1–1 a törökök elleni hazai Eb-selejtezőn –, így Guus Hiddink szövetségi kapitány továbbra is a kritikák kereszttüzében áll. A holland sajtó azt sem tartja kizártnak, hogy a szakembernek idő előtt kell távoznia. Neves utódjelöltben nincs hiány: a Danny Blind, Ronald Koeman, Frank de Boer, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf névsor több mint veretes.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HOLLANDIA–SPANYOLORSZÁG FELKÉSZÜLÉSI LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉSEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik