Morata góljával kiszenvedték a spanyolok a győzelmet

Vágólapra másolva!
2015.03.27. 20:40
null
Ramos fejjel veszélyeztet, Pjatov tisztáz (Fotó: Reuters)
Álvaro Morata góljával legyőzték a spanyolok odahaza az ukránokat a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők C-csoportjának rangadóján. Szlovákia Luxemburg sima legyőzése után továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a csoportot, a fehérorosz válogatott Macedóniában tudott nyerni.

Talán történelmi tapasztalataira támaszkodva az ukrán ellentámadásoktól óvta leginkább legényeit Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya a sevillai találkozó előtt, ehhez képest az első félidőben egy pontrúgás és egy „átlagos” akció végén került helyzetbe keleti szomszédunk válogatottja. Ám előbb Artem Fedeckij fejjel, majd Ruszlan Rotan lábbal célzott rosszul – a sérült Diego Costát a középcsatári poszton helyettesítő Álvaro Morata azonban rögtön első ziccerét értékesítette, bár nem kevés szerencsével. 1–0!

Az Isco, Koke, Andrés Iniesta, David Silva négyes remekül mozgatta a hazai csapatot, bár újabb helyzetet már csak egyet alakítottak ki a szünetig, ekkor a jubiláló Sergio Ramos fejese a lécen csattant.

A második félidő is két ukrán gólhelyzettel indult, de a 100. tétmérkőzésén szereplő Iker Casillas Rotan távoli szabadrúgását és Fedeckij közeli perdítését is fogta. A nemzeti csapatban „összességében" 161. alkalommal fellépő kapus nem sokra rá saját nagy hibáját hozta helyre (ő passzolt Rotanhoz, de hárította a bombát is), Del Bosque pedig egyre idegesebben szónokolt a kispad elől választottjai felé a pályára, akik a szünet után a fieszta helyett szieszta-üzemmódra kapcsoltak.

Rotan a 66. helyzetben elpuskázta harmadik lehetőségét is, és ekkor már egyre hangosabban fütyültek a nézők, Del Bosque pedig bevetette a Pedro, Santi Cazorla kettőst; majd a lesérülő Jordi Albát Juan Bernat váltotta.

Cazorla biztosabbá tehette volna a spanyol győzelmet a hajrában, de tekerését kikapta a jobb alsó elől Andrij Pjatov – „félálomban” is megőrizte első félidőben megszerzett előnyét a La Roja, az ukránok pedig csakis magukat okolhatják, hogy üres kézzel távoznak Sevillából.

EURO 2016, SELEJTEZŐK
C-CSOPORT
Spanyolország–Ukrajna 1–0
(1–0)
Sevilla,
Ramón Sánchez Pizjuán Stadion, 33 000 néző. Vezette: Cakir (török)
Spanyolország: Casillas – Juanfran, Ramos, Piqué, Alba (Bernat, 78.) – Busquets – D. Silva, Koke, Iniesta (Cazorla, 74.), Isco – Morata (Pedro, 65.) Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Ukrajna: Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Kucser, Sevcsuk – Timoscsuk, Rotan – Konopljanka, Sztepanenko (Garmas, 76.), Jarmolenko – Zozulja (Kravec, 32.; Budkivszkij, 91.). Szövetségi kapitány: Mihajlo Fomenko
Gólszerző: Morata (28.)

SZLOVÁKIA–LUXEMBURG

Agresszíven kezdtek a szlovákok, már a tizedik percben megszerezte a vezetést az őszi selejtezőkről százszázalékos mérleggel érkező hazai csapat Adam Nemec révén. A kapott gólt követően kinyíltak a luxemburgiak, amit ki is használt a szlovák válogatott: Juraj Kucka kiugratta Vladimír Weisst, a 25 éves szélső megverte emberét, majd elgurította a labdát Jonathan Joubert kapus mellett. Az első félidő végére még nehezebb helyzetbe kerültek a vendégek. Peter Pekarík a jobb oldalról befelé tört, Tomás Hubocannal kipasszolta a védelmet, és a hálóba vágta a labdát. A második játékrészben sem változott a mérkőzés képe, óriási fölényben futballozott a szlovák válogatott, végig kézben tartotta a mérkőzést, és magabiztos győzelmet aratott Luxemburg felett. Szlovákia továbbra is hibátlan mérleggel vezeti a csoportot.

Szlovákia–Luxemburg 3–0 (3–0)
Zsolna
, Stadión pod Dubnom. Vezette: Studer (svájci)
Szlovákia: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Hubocan – Weiss (Mak, 71.), Pecovsky, Kucka (Hrosovsky, 59.), Stoch (Sestak, 80.) – Nemec, Hamsík. Szövetségi kapitány: Ján Kozák
Luxemburg: Joubert – Jans, Schnell, Chanot, Mutsch – Bensi (Laterza, 78.), Gerson, Philipps, Deville (Payal, 64.) – Holter (Da Mota, 51.), Joachim. Szövetségi kapitány: Luc Holtz
Gólszerző: Nemec (10.), Weiss (21.), Pekarík (40.)

MACEDÓNIA–FEHÉROROSZORSZÁG

Már a kilencedik percben vezetéshez jutottak a hazaiak, Agim Ibraimi passza után Alekszandar Trajkovszki, a macedónok tízese húsz méterről talált be a kapuba. Fehéroroszország helyzetei alapján gyorsan meg is fordíthatta volna a mérkőzést, de egészen az első félidő végéig nem tudta feltörni a macedón védelmet – ekkor Alekszandr Hleb három védővel a nyakában legurította a labdát az érkező Timofej Kalacsevnek, aki a kapuba bombázott. A második félidőben is a vendégek irányítottak, számos gólszerzési lehetősége akadt a fehéroroszoknak, de csak a 82. percben született meg a győzelmet érő találat Szergej Kornyilenko révén.

Macedónia–Fehéroroszország 1–2 (1–1)
Szkopje,
II. Philipposz Aréna. Vezette: Taylor (angol)
Macedónia: Pacovszki – Risztovszki, Sikov, Markoszki, Georgievszki – Ibraimi, Haszani, Polozani (Bardhi, 31.), Trajkovszki – Velkoszki (Todorovszki, 63.), Abdurahimi (Blazsevszki, 75.). Szövetségi kapitány: Bosko Djurovszki
Fehéroroszország: Zsevnov – Sitov, Martinovics, Filipenko, Bordacsev – Kalacsev, Hleb (Drahun, 87.), Majevszki (Putyilo, 80.), Kiszljak, Sztaszevics (Nehajcsik, 93.) – Kornyilenko. Szövetségi kapitány: Aliakszandr Hackevics
Gólszerző: Trajkovszki (9.), ill. Kalacsev (44.), Kornyilenko (82.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szlovákia5 511–2+915
2. Spanyolország5 4114–3+1112
3. Ukrajna5 326–2+49
4. Fehéroroszország5 1134–10–64
5. Macedónia5 145–12–73
6. Luxemburg5 143–14–111

SPANYOLORSZÁG–UKRAJNA – PERCRŐL PERCRE

A visszavágót a csoport utolsó körében rendezik meg.

30. alkalommal is veretlenek maradtak odahaza a spanyolok, továbbra sem kapott ki a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban a spanyol nemzeti tizenegy.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Kravec kap egy turbánt, majd lemegy. Pilip Budkovszkij áll be a csatár elárvult helyére.

Négy perc a ráadás.

Ramos és Kravec összefejel. Ápolás.

87. perc Pjatov! Tolja ki nagyot vetődve a jobb alsó elől az Iscóval összejátszó Cazorla 13 méteres, ballábas tekerését!

86. perc Jarmolenko jobb oldali beadását Timoscsuk 24-ről jobbal a léc fölé vágja, jó egy méternyivel.

83. perc Juanfran beadása magas Iscónak, Kokének kapásra jó, de a 16 méteres lövésbe belevetődnek.

78. perc Juan Bernat folytatja Alba helyén.

Meghúzódik Alba is idő közben.

76. perc A lesérült Tarasz Sztepanenkót Denisz Garmas váltja.

Cesc Fabregas 41-szer, Cazorla 36-szor lépett csereként pályára a válogatottban.

74. perc Santi Cazorla be, Iniesta le. A szöglet megtalálja Ramos fejét, de a labda elkerüli a kaput.

75. perc
Sevcsuk nagyot ment kapuja előtt.

73. perc
Juanfran Silvát indítja a jobbon, a beadás az ötös előtt Pedróé, aki rosszul veszi le a labdát.

72. perc Olekszandr Kucser is kap egy sárgát, reklamálásért.

69. perc
Iniesta szabadrúgását Ramos fejjel eléri, de már igen kiszorított helyzetben. Kirúgás.

66. perc ÚJABB UKRÁN ZICCER!
Csodás vendégakció, amelyet a rutinos Anatolij Timoscsuk indít, a végén Jarmolenko passza és Kravec bal oldali beadása után Rotan ballal 10-ről a jobbra dőlő Casillasba lő!

65. perc Pedro be, Morata le.

63. perc
Az első fütty, Iniesta passzát Morata ballal borzalmasan találja el 15-ről.

57. perc
Casillas Rotant indítja, aki ballal 22-ről lő, kissé balról, de a jobb sarok elől Casillas kitolja a labdát!

54. perc Artem Kravec
megröpteti Silvát, röpül a sárga is.

53. perc
Rotan ismét Fedeckij elé teker balról egy szabadrúgást, a hétméteres perdítés Casillas ölében köt ki. A NEGYEDIK UKRÁN HELYZET!

Casillasnak ez 161. válogatottsága, ez 100. tétmérkőzése. 108 a rekord, a mexikói Claudio Suáreztől.

51. perc
Iker Casillas vetődve kikapja a jobb sarok elől Rotan távoli szabadrúgását, amelybe az ötösön majdnem beleért Kravec.

50. perc Sergio Ramos
is kap egy sárgát, felrúgta Kravecet.

48. perc
Silva passza jó jobbra Juanfrannak, a beadás már kevésbé.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Morata első gólja a felnőttválogatottban, korábban Martín Vazquez (Torino) és Gaizka Mendieta (Lazio) volt eredményes Olaszországban légióskodva a La Rojában.

Inaki Saéz csapata 2003-ban 2–1-re verte meg Leonid Burjak legénységét Elchében. Akkor a Casillas – Juanito, Marchena, Puyol – Salgado, Xabi Alonso, Baraja (Xavi, 84.), Vicente Rodríguez (Valerón, 63.) – Etxeberría, Raúl, F. Torres (Reyes, 63.) gárda győzött a Sovkovszkij – Luzsnij, Fedorov, Neszmacsnij, Dmitrulin (Zubov, 63.) – Timoscsuk, Popov (Szerebrennikov, 18.), Vorobej, Gorskov – Voronin (Guszev, 51.), Sevcsenko felállású ukrán válogatott ellen.

Az ukránok legutóbbi 25 mérkőzésükből csak hármat veszítettek el.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

41. perc LÉC! Silva kiharcol egy szabadrúgást a jobbon, beadását a Kucsert megelőző Ramos az ötös elől a lécre fejeli, nem sokkal eltévesztve a bal felsőt.

Ez ugyebár az ukránok 50. Eb-selejtezője, eddig 16-ot elbuktak, 13-on ikszeltek.

36. perc Sokpasszos hazai akció végén Silva ballal lő 10-ről, de Pjatov lehajol a labdáért. Kemény kis lövés, remek kapusösztönök.

34. perc
Rotan beadása Hacseridié, de a hétméteres fejes jócskán a léc fölé száll.

33. perc
Sergio Ramos üdvözli a csereembert. Szabadrúgás.

32. perc Zozulja lesérül, Artem Kravec váltja.

Ebben a stadionban még soha nem veszített a La Roja, 19 siker mellett 5 iksz a mérleg.

28. PERC VEZETNEK A SPANYOLOK! Iniesta passzát Koke egyből ÁLVARO MORATA elé teszi, aki jobbal 14-ről a jobb alsó sarokba emel, de úgy, hogy a labda a becsúszó Hacseridi lábán kap gellert, és így lesz védhetetlen. 1–0!

ÉLŐ EREDMÉNYKÖVETŐ A MAI EB-SELEJTEZŐKRŐL ITT!

27. perc Szép! Andrij Jarmolenko lefejelt labdáját Rotan ballal 15-ről a jobb alsó mellé lövi, nem is sokkal.

25. perc
Hosszas üresjárat, majd Isco jobbal a jobb alsó mellé lő 17-ről. Későn jött ki a lövésből a dauer.

Az ukránok legutóbbi 6 selejtezőjükből 5-öt nyertek, átlagban négy gólt lőve.

19. perc MI MARADT KI?
Ukrán ziccer: Ruszlan jobb oldali szabadrúgását az ötösről a bal sarok mellé lövi jobbal, kapásból Fedeckij!

17. perc Segio Busquets passza után Morata bemutat egy botrányosan gyenge cselt, majd megbukik erkölcstanból is, mert elesik Jevgen Hacseridi mellett, büntetőre apellálva.

15. perc Koke bombája sokkal jobb, ám Pjatov a léc fölé tolja, majd Artem Fedeckij kap sárgát utólag Iniesta felrúgásáért. Eltiltás a mellékbüntetés.

14. perc
Isco két csel után lő 16-ról, de Artem Fedeckij blokkolja.

Sevcsuk most nem találta a megfelelő szöget. Eltolta a lesreállítást a bekk.


9. perc Morata!
Iniesta zseniális (meglepődtek?) passzával lefutja Vjacseszlav Sevcsukot, de jobbal 13-ról, kissé jobbal a hosszú sarok mellé lő.

6. perc
Iscóék Jordi Albára hegyeznek most ki egy akciót, de a ballábas beadás Andrij Pjatov kapusé.

5. perc
HELYZET! Iniesta Iscót, ő David Silvát futtatja a balon, a beadás elmegy a kapus mellett, de a rutinos Olekszandr Kucser jobbal kivágja a labdát a kapu és Morata elől.

4. perc
Roman Zozulja nagyot rúg Kokébe, de nincs sárga.

3. perc Andrés Iniesta passzol Isco elé a 16-os előtt, aki ad egy igen rossz passzt jobbra Juanfrannak.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!


Gyászszünet a keddi repülőgép-szerencsétlenség áldozatai emlékére.

A vendégek tiszta sárgában, a hazaiak vörösben.

ÉLŐ EREDMÉNYKÖVETŐ A MAI EB-SELEJTEZŐKRŐL ITT!

„Ezen a meccsen támadnunk kell, de az egyensúlyt sem szabad szem elől téveszteni. Óvatosnak kell lennünk az ukrán kontrák miatt, ebben a műfajban nagyon jó az ellenfél. Az ukrán válogatott alapja a Sahtar, néhány jó kijevivel megerősítve. Jó csapat, erős védelemmel. Keretünkből mindenki edzett, teljes erőbedobással, a héten kirajzolódott a kezdőcsapat is. Nagyok az elvárások Álvaro Moratával szemben, de sokat tanult légiósként, sok tapasztalatot szerzett" – így a hazaiak veterán mestere, Vicente del Bosque.

A legismertebb sérült a spanyol(-brazil) Diego Costa. Helyére a málagai Juanmi került, aki mellett Sergio Asenjo, Mikel San José és Vitolo új arc a keretben.

Egy kis örökmérleg: 3 meccs, 2 spanyol siker és egy döntetlen, 8 spanyol és 3 ukrán szerzett góllal.

Amennyiben a spanyolok nem kapnak ki, sorozatban a 30. hazai tétmeccsükön maradnak veretlenek – legutóbb, 2003 júniusában a görögök tudtak nyerni a selección vendégeként.

A 2006-os vb-találkozó VIDEÓJA itt!

A felek legutóbb a 2006-os világbajnokságon csaptak össze, amikor a spanyolok David Villa duplájának, valamint Xabi Alonso és Fernando Torres találatának köszönhetően 4–0-ra nyertek. Na, ők ma biztos nem szereznek gólt, mivel különböző okokból már egyikük sem tagja a nemzeti együttes keretének.

Keleti szomszédaink pénteken – a selejtezőket és a „főtáblás" meccseket is beleértve – az 50. Európa-bajnoki mérkőzésükre készülnek, a címvédő spanyolok otthonában azonban nem vár rájuk egyszerű feladat. Pláne nem akkor, ha Vicente del Bosque játékosai olyan támadásokat vezetnek a sevillai Ramón Sánchez Pizjuán Stadion gyepén, mint a legutóbbi edzésen.

„Ha tárgyilagos vagyok, azt mondom, Németország és Spanyolország mögött Ukrajna a legerősebb válogatott a világon" – mondta mosolyogva és nagy tapsvihar közepette Mihajlo Fomenko, az ukrán nemzeti csapat szövetségi kapitánya, akinek számolnia kell azzal, hogy a belpolitikai helyzet miatt a válogatott játékosokat hamarosan behívják a hadseregbe – de reméli, hogy erre nem kerül sor.

A csoport korábbi mérkőzései és állása ITT!

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SPANYOLORSZÁG–UKRAJNA LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐMÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik