Hollandia: Hiddink alatt inog a kispad, neves utódjelöltek

Vágólapra másolva!
2015.03.31. 14:15
null
Blind (balra) hivatalosan is utódjelöltnek számított, Hiddink (középen) eredménytelensége miatt azonban korábban történhet váltás (Fotó: Reuters)
A hétvégén újabb nehezen magyarázható eredményt ért el a vb-bronzérmes holland labdarúgó-válogatott – túlórában szerzett góllal 1–1 a törökök elleni hazai Eb-selejtezőn –, így Guus Hiddink szövetségi kapitány továbbra is a kritikák kereszttüzében áll. A holland sajtó azt sem tartja kizártnak, hogy a szakembernek idő előtt kell távoznia. Neves utódjelöltben nincs hiány: a Danny Blind, Ronald Koeman, Frank de Boer, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf névsor több mint veretes.




Az Európa-bajnoki selejtezősorozat felénél közel sincs minden rendben a holland válogatottnál. A 2014-es világbajnokság után Louis van Gaalt váltó Guus Hiddink vezetésével egyelőre csak bukdácsolnak a narancsmezesek. A tabellára pillantva sem lehetnek nyugodtak a holland szurkolók, mivel a cseh és az izlandi válogatott hat, illetve öt ponttal előzi meg az oranjét.

KEDDI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM
12.25: Japán–Üzbegisztán
13.00: Dél-Korea–Új-Zéland
13.00: Kína–Tunézia
15.00: Liechtenstein–San Marino
18.00: Észtország–Izland
18.00: Svájc–Egyesült Államok
19.00: Oroszország–Kazahsztán
19.30: Svédország–Irán
20.00: Ukrajna–Lettország
20.15: Ausztria–Bosznia-Hercegovina
20.15: Luxemburg–Törökország
20.30: Szlovákia–Csehország
20.30: Ghána–Mali
20.45: Olaszország–Anglia (tv: Eurosport2)
20.45: Hollandia–Spanyolország (tv: Digi Sport1)
21.45: Portugália–Zöld-foki-szigetek
(magyar idő szerint már szerdán játsszák)
2.00: Peru–Venezuela
2.00: Argentína–Ecuador
3.00: Mexikó–Paraguay
5.00: Salvador–Guatemala
Hiddink vezetésével eddig hét mérkőzést játszottak a hollandok, amelyből mindössze a lettek és a kazahok ellen nyertek. Prágából és Reykjavíkból pont nélkül tértek haza, míg legutóbb csak az utolsó pillanatban sikerült döntetlenre menteniük a törökök elleni hazai találkozót. A selejtezők közötti két felkészülési mérkőzésen – Olaszország és Mexikó ellen – szintén kikaptak a hollandok.

Ilyen eredmények – pontosabban az ő szintjükön eredménytelenség – után nem csoda, hogy Hiddink állása veszélybe került, illetve állandó témát szolgáltat a médiában. Ezért már be is indultak a találgatások az új szövetségi kapitány személyét illetően. Nekik legyen mondva: nemcsak a keretbe, hanem a kispadra is van miből válogatniuk…

A legnagyobb esélyes Danny Blind, aki jelenleg is a válogatott edzői stábjának a tagja. A tavalyi világbajnokság után úgy nevezték ki Hiddinket, hogy a következő két évben ki kell juttatnia az együttest a franciaországi Eb-re, és közben fel kell készítenie Blindet a válogatott átvételére. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy ez a váltás a vártnál hamarabb is bekövetkezhet: az 53 éves szakember már az idén átveheti a nemzeti csapat irányítását. Blind ellen szól, hogy nem rendelkezik túl nagy vezetőedzői tapasztalattal, és nem biztos, hogy a holland szövetség vezetői ilyen szereplés után is rögtön a mély vízbe dobnák az Ajax legendáját.

Bár Van Gaal tavaly nyári távozása után is szóba került a neve, Ronald Koeman pont abban az időszakban a PL-ben szereplő Southamptont választotta. Az mindenképpen mellette szól, hogy tapasztalt, a holland viszonyokat jól ismerő szakemberről van szó. Azonban annak, hogy kapitánynak álljon, nincs sok esélye. Remek szezont fut a Southamptonnal, a nemzetközi kupaindulásért is harcban van. Koemant az elmúlt időszakban már kétszer is megválasztották a hónap menedzserének a Premier League-ben, így a hollandoknak alaposan a zsebükbe kellene nyúlniuk, hogy az angolok lemondjanak sikeres menedzserük szolgálatairól. Akinek szerződése amúgy 2017 nyaráig érvényes.

További jelölt a kispadra Frank de Boer, akivel a legnagyobb „probléma”, hogy Ronald Koemanhoz hasonlóan 2017 nyaráig élő szerződéssel rendelkezik egy klubcsapatnál. Az viszont mellette szól, hogy a 2010 óta az Ajaxot irányító, 44 éves szakember fiatal kora ellenére már jelentős edzői rutinnal rendelkezik. Továbbá Bert van Marwijk segítőjeként korábban két éven át dolgozott a válogatott edzői stábjában. Így edzői szemmel is testközelből ismerhette meg a válogatott működését. További előnye, hogy Hollandiában élve és dolgozva abszolút képben van a honi élvonalban szereplő játékosok formájával.

Az ideiglenesen beugró szerepkörre nagy eséllyel pályázhat Frank Rijkaard. A korábbi barcelonai sikertrénernek is van múltja a válogatottnál, hiszen amellett, hogy ő maga is 73 alkalommal lépett pályára nemzeti mezben, két évig már irányította is az oranjét. Viszont 2013 óta nem dolgozik vezetőedzőként, ami ugyanúgy szólhat mellette, mint ellene. Nem kell sehonnan kikérni, viszont nincs benne a napi vérkeringésben.

Clarence Seedorf neve is az esélyesek között szerepel, ám az ő kinevezése nagy meglepetésnek számítana a holland válogatott jelenlegi helyzetében. A Milan korábbi karizmatikus alakja közel sem rendelkezik akkora edzői múlttal, mint a poszt többi esélyese. Ettől függetlenül sokan úgy gondolják, hogy jól tudná motiválni a válogatott futballistákat, hiszen többségükkel még együtt játszott. Az viszont tény: a Milan kispadján csak fél évet kapott. Egyáltalán nem biztos – sőt… –, hogy edzőként jelenleg elég felkészült a holland válogatott kispadjához..

A holland vezetők nehéz helyzetben vannak, mivel az idő jelen állás szerint nem nekik dolgozik. Ami biztos: a ma esti Hollandia–Spanyolország felkészülési mérkőzésen – Amszterdam, 20.45 óra, tv: Digi Sport1 – még Hiddink dirigál a kispadról. Abban a kérdésben azonban, hogy ki állítja össze a válogatottat a júniusi páros mérkőzésre – az amerikaiak elleni felkészülési találkozó után jön a lettek elleni, idegenbeli Eb-selejtező 12-én – még rengeteg a kérdőjel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik