Európai futballkörkép III: letépték a Sheriffcsillagot

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2011.06.02. 12:33
null
A Plzen játékosai és a bajnoki sör (Fotó: Imago)
Európai futballkörképünk első részében a dél- és délkelet-európai, a másodikban a nyugat-európai bajnokságokkal foglalkoztunk, most jön Európa többi része, szomszédaink kivételével – ők a negyedik rész témái lesznek. Csehországban, Moldovában és Grúziában is „újonc bajnokot" avattak, megszakadt a kontinens leghosszabb bajnoki sikersorozata. Idény-összefoglalók.

CSEHORSZÁG

Százévesen először lett bajnok az 1911-ben alapított Viktoria Plzen: a piros-kék mezes csapat félelmetesen kezdte a bajnokságot, 14 bajnokin, 12 győzelem, egy döntetlen és egy vereség, 40 rúgott gól volt a mérleg, féltávhoz közeledve kilencpontos előny a legközelebbi rivális előtt – amelyet ráadásul legyőzött, ahogy minden más bajnokesélyest is.

A hullámvölgyet persze a Plzen sem kerülhette el (hozzájárult ehhez a belső védőpáros téli eladása), így a bajnoki csatákban jóval nagyobb rutinnal rendelkező Sparta Praha a „nyakában lihegett", de a három éve együtt tartott, látványos támadójátékot nyújtó Viktoria végül a Baník Ostrava elleni sikerrel befutott.

A sikerkovács Pavel Vrba, aki korábban Szlovákiában a zsolnaiakkal nyert bajnokságot. A Plzennél máshol mellőzött játékosokra épített bajnokcsapatot – hazánkban is volt ilyen, lásd a Vác 1994-es sikere! –, nagy hangsúlyt helyezve a támadó futballra. Az önkormányzat is a csapat mögé állt, tervezik a stadion átépítését – a Viktoria első BL-selejtezős szereplésének végtére is nem lehet akármilyen a kulisszája.

A Sparta Praha végül egy pontra csökkentve hátrányát a második helyre futott be (ez is csalódás a prágai nagycsapatnak), a szurkolókat csupán az vigasztalhatja, hogy a városi rivális Slavia csak a 9. pozícióig jutott. El-induló lesz a Jablonec és a kupagyőztes (a bajnokságban 5. helyen végzett) Mladá Boleslav, kiesett a Zbrojovka Brno (pedig muníció volt, fegyvergyári csapatról van szó) és az Ústi nad Labem. Feljutott a 2. ligából két patinás prágai egyesület, a 11-szeres csehszlovák bajnok Dukla Praha és az egyszeres cseh bajnok Viktoria Zizkov.

Egyébként a kilencvenes évek elején kialakított független cseh élvonalban most fordult elő negyedszer, hogy nem prágai egyesület ünnepelhetett aranyérmet, korábban a Slovan Liberec kétszer és a Baník Ostrava egyszer diadalmaskodott.

A gólkirályi címért David Lafata (Jablonec) és Tomás Pekhart (Sparta) folytatott nagy versenyt, végül előbbi nyert 19 találattal.

LENGYELORSZÁG

Gólt ünnepel a Wisla-tábor
Gólt ünnepel a Wisla-tábor

A 77. lengyel élvonalbeli bajnokság a Wisla Kraków 13. aranyérmével zárult, a fehércsillagosok a bajnoki címet a Cracovia elleni derbin (alias „szent háborún", Európa egyik legforróbb hangulatú városi rangadóján) biztosították be.

A Wisla végső győzelme nem meglepetés, annál inkább az lett volna, ha a télen még éllovas Jagiellonia végigbírja. Nem bírta, a bialystoki csapat rossz tavaszi szerepléssel még a dobogóról is leszorult, de így is indulhat az Európa-ligában, csakúgy, mint az ezüstérmes Slask Wroclaw és a bronzérmes Legia Warszawa. Az érmek színéről egyébként az egymás elleni eredmény döntött a két 49 pontos csapat között.

Ha már 49 pont: a lengyel bajnokság képe a magyar NB I-éhez volt hasonlatos, a Wisla végül a tavaszi idényét magabiztos meneteléssé változtatta, a dobogósok és a középmezőny között viszont szinte nem volt különbség. A 2. Slask 49 pontot szerzett, a 9. Widzew Lódz pedig 43-at, tehát gyakorlatilag fordulónként átrendeződött a fél felsőház.

A kiesés elkerüléséért folytatott csata is éles volt, a Cracovia megúszta, az Arka Gdynia és a Polonia Bytom viszont nem, ők mennek a másodosztályba. Feljutott a kétszeres bajnok LKS Lódz és – története során először – a lengyel futball „hegylakói", azaz a Podbeskidzie Bielsko-Biala együttese. A gólkirály Tomasz Frankowski lett a Jagielloniából, mindössze 14 góllal. A volt zalaegerszegi Artjoms Rudnevs 11 góllal a góllövőlista 4. helyén végzett, és csapatával kupadöntőbe jutott, de ott a Legia tizenegyesekkel jobbnak (szerencsésebbnek?) bizonyult.

Vége a Sheriff sikersorozatának
Vége a Sheriff sikersorozatának

MOLDOVA

Itt született meg az európai futballélet egyik legnagyobb meglepetése: a szakadár Transznyisztria büszkeségét, a zsinórban 10 bajnoki címet szerző Sheriff Tiraspolt megelőzte a Dacia Chisinau, amely 2000 után vitte vissza a fővárosba a bajnoki trófeát (akkor a Zimbru nyert).

A Dacia első bajnoki aranyérmét szerezte meg (korábban két ezüstje volt), a csapatot a volt szövetségi kapitány (és sokszoros szovjet, valamint orosz válogatott) Igor Dobrovolszkij vezette sikerre. A kisinyovi csapat mindössze egyszer kapott ki a maratoni, 39 meccses bajnoki évadban, a 21. fordulótól kezdve csak két kör végén nem állt a bajnokság élén. A Dacia egyetlen vereségét a Sherifftől szenvedte el. És mi történt a korábbi egyeduralkodóval? Egyszerű: annyira borzalmasan kezdte a szezont, hogy az itt összeszedett ponthátrány végzetesnek bizonyult. A moldovai futballt sokáig abszolút mértékben uraló, dúsgazdag csapat mindössze négy forduló után állt az élen.

Az El-ben a Sheriffen kívül a Milsami Orhei és a kupagyőztes Iskra-Stal Ribnita indul, kiesett a Dinamo Bender, feljutott a Locomotiv Balti. A gólkirály 26 góllal Gheorghe Boghiu (Milsami Orhei).

A bajnoki sereghajtó Dinamo Bender szerény 118 gólt kapott a szezon során, ebből tizennégyet két meccsen szedett be a Sheriff ellen (0–7, 0–7, ráadásul otthon)...

GRÚZIA

Csehország és Moldova után itt is egy „elsőző": a grúz Umaglesi Ligát az FC Zesztafoni nyerte meg hat pont előnnyel. A kék-fehérek két fordulóval a zárás előtt már bebiztosították bajnoki címüket, melyet két jóval nagyobb csapat, a Dinamo Tbiliszi és az Olimpi Rusztavi előtt nyertek meg (az említett két csapat az El-ben indulhat).

A Grúz Kupa egy meseszerű történetet hozott, a döntőben a másodosztályú Gagra legyőzte egy öngólnak köszönhetően a Torpedo Kutaiszit. A Gagra egyébként abháziai grúz menekültek csapata, és a kupa mellett a másodosztályt is megnyerte, így feljutott, csakúgy, mint a Merani Martvili és a Dila Gori, kiesett osztályozón a Szamtredia. A gólkirályi címet a Zesztafoni első számú csatára, Nikoloz Gelasvili szerezte meg, 17 találattal.

Az olajpénz dől a Neftcihez, nagy tervek vannak
Az olajpénz dől a Neftcihez, nagy tervek vannak

AZERBAJDZSÁN

A Neftci Baki magabiztosan nyerte meg története 6. bajnoki címét. Azerbajdzsán messze legnagyobb hagyományú klubja (27 szovjet élvonalbeli idény, egy bronzérem, ami hatalmas bravúr!) hatéves várakozás után győzött ismét az élvonalban. Hat idény és hat edző után lett meg a hatodik aranyérem – fiatal edző, a 40 éves Arif Asadov vezetésével. Az év játékosát is a Neftci adta Ruslan Abushev személyében, a klub (olajpénzzel jól ellátott) vezetősége pedig előbb-utóbb BL-csoportkört vár.

El-induló a kupagyőztes Khazar Lankaran, a Qarabag és az AZAL Baki, kiesett a Simurq és a MOIK, feljutott az Absheron és a Ravan. A gólkirály Qarabag grúz légiósa, Georgi Adamia, 18 találattal.

Egy érdekesség még az azeri ligáról: a csapatok igen jó pénzeket kínálnak, és az egyre gazdagodó helyi futball vonzereje is folyamatosan nő. A Gabala (becenevükön: a radarok) kispadján az Arsenal legendája, Tony Adams ül, aki olyan játékosokat vitt a csapathoz, mint a sokszoros jamaicai válogatott, egykor meghatározó Premier League-csatár Deon Burton vagy a kétszeres holland válogatott (ex-fulhames) Collins John. A bajnok Neftci legnagyobb nevű játékosa az 57-szeres belga válogatott Émile Mpenza, de a csapatban vannak brazilok, valamint macedón válogatottak is. Az FK Bakit a legjobb lett tréner, a Skontóval hazájában taroló, a lett válogatottat Eb-re kijuttató Aleksandars Starkovs irányítja, az Inter balti légiósokra épít.

SAN MARINO

BAJNOKOK ÉS KUPAGYŐZTESEK
Ország Bajnokcsapat Kupagyőztes
Andorra FC Santa Coloma Sant Juliá
Azerbajdzsán Neftci Baki
Khazar Lankaran
Csehország Plzen Mladá Boleslav
Grúzia Zesztafoni
FC Gagra
Liechtenstein FC Vaduz
Lengyelország
Wisla Kraków
Legia
Moldova Dacia Chisinau
Iskra-Stal
San Marino Tre Fiori
AC Juvenes-Dogana

Az Európában szokatlan lebonyolítású bajnokság az alapszakasz után kieséses rendszerben, bajnoki fináléval dőlt el a Tre Fiori és a Tre Penne csapatai között. A serravallei döntőben a Tre Fiori nyert 1–0-ra a 13 találattal gólkirályi címet is szerző Alessandro Giunta góljával, ezzel sorozatban harmadszor szerezte meg az aranyérmet. A bajnokcsapat edzője, Floriano Sperindio azon nyomban lemondott „a csúcson kell abbahagyni" elvnek megfelelően. A Tre Fiori hetedszer lett San Marino legjobbja.

A 2000-ben két klub fúziójával megalakult AC Juvenes-Dogana lett a San Marinó-i Kupa győztese, miután a sorozat döntőjében fölényesen, 4–1-re legyőzte az SS Virtus együttesét.

A kupa 51. kiírását megnyerő Juvenes-Dogana a fúzió óta a második kupasikerét könyvelhette el 2009 után, a két elődklub korábban összesen hétszer volt kupagyőztes (SS Juvenes: 1965, 1968, 1976, 1978, 1984; GS Dogana: 1977, 1979).

A Juvenes az aranyéremmel jogot szerzett a nemzetközi kupaindulásra is, az Európa-liga első selejtezőcsoportjában méretheti meg magát.

ANDORRA

Andorrában a „galambok" győztek: az FC Santa Coloma megvédte bajnoki címét. A klub hatodszor diadalmaskodott a bajnokságban, miután alapszakasz-másodikként remekelt a rájátszásban, és megelőzte az UE Sant Juliát. Az FC Santa Coloma a BL-selejtező 1. körében próbálhat szerencsét, a Sant Juliá kupagyőztesként az El-ben, a portugál bevándorlók csapata, a Lusitanos, illetve az UE Santa Coloma szintén Európa-liga-szereplő.

Kiesett a CE Benfica és az Encamp, feljutott a másodosztály 2. helyezettje, a Ranger's és az Engordany. A második ligát a Lusitanos B csapata nyerte meg, de nem juthatott fel. A gólkirály Victor Bernat (UE Santa Coloma) 16 góllal.

LIECHTENSTEIN

Liechtenstein az UEFA egyetlen tagállama, melynek nincs önálló bajnoksága, minden liechtensteini klub a svájci ligarendszerben szerepel. A miniállam magasan legjobb csapata az FC Vaduz, mely a 4. helyen végzett a svájci másodosztályban és megnyerte az önálló Liechtensteini Kupát, ezzel jegyet váltott az Európa-ligába. A Vaduz 40. alkalommal hódította el a kupát, egyben sorozatban tizennegyedszer diadalmaskodott. A vaduzi sikersorozatot legutóbb 1997-ben a Balzersnek sikerült megtörnie, a most svájci negyedosztályú kiscsapat akkor a KEK-ben pont magyar csapattal, a BVSC-vel került szembe – és esett ki.

Sorozatunk következő részekben szomszédaink – Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia – 2010–2011-es idényével foglalkozunk.

SOROZATUNK EDDIGI RÉSZEI:

Európai futballkörkép I.: Szkander bég mindenkit lenyomott

Európai futballkörkép II.: egysíkú, mint a portugál bajnokság

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik