1197 gól nyomában, avagy Sowtól a kis Ibrahimovicig

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2011.05.31. 14:01
null
Gólkirályok (balról jobbra): Moussa Sow, Kenny Miller, Sanel Ibrahimovic (Fotók: Action Images, Sportfoto.lu)
Címkék
Az osztályozókat leszámítva véget értek a 2010–2011-es, őszi-tavaszi rendszerű, élvonalbeli labdarúgó-bajnokságok Európában. A gólvadászok átmenetileg letették a fegyvert, lőlapjukat kiterítették. Noha a legizgalmasabb rangsort, az Aranycipőről döntőt ismerjük, a gólkirályok listája, az éllovasok által – megbízhatónak tekinthető összesítések szerint – megtermelt 1197 gól láttán érdemes valamelyest elmerülnünk a részletekben. Alá is szállunk.

 

 

AZ NSO AJÁNLJA

A spanyol és az olasz gólkirály:

C. Ronaldo, Di Natale

Az angol és a német gólkirály: Berbatov, Tévez, Gomez

A Nemzeti Sport Online összeállításaiban már áttekintettük, kik termelték a legtöbb gólt a négy topbajnokságban. Egy-egy kattintás a mellékelt ajánlóra, és bárki átfuthatja a róluk korábban leírtakat, úgyhogy ezúttal átugorjuk az Aranycipőt kiérdemlő Cristiano Ronaldo, valamint az angol, a spanyol, az olasz és a német élvonal legkegyetlenebb kapusszomorítóinak idei dicsőséglistáját, és átengedjük a terepet a többieknek.

NÉZZÜNK KÖRÜL AZ ARANYCIPŐ TOP 20-BAN!

Összeállításunk alján megtalálják a jelenlegi európai gólkirályok listáját, mielőtt azonban odáig tekernénk, néhány mondattal érdemes kiegészíteni az amúgy sokat mondó számokat (gólszám, gólátlag).

SZÁMOK, STATISZTIKÁK
Légiós gólkirályt 26 ország élvonalában avattak, összesen 27-et, mivel az angol Premier League-ben két külföldi (a bolgár Dimitar Berbatov és az argentin Carlos Tévez) holtversenyben lett első. (Ide számítottuk a Horvátországban nyerő boszniai horvát Ivan Krstanovicot is.)
Brazília adta a legtöbb gólkirályt Európának: a Videoton mezében Magyarországon diadalmaskodó André Alves mellett Alex (Fenerbahce, török), Welliton (Szpartak Moszkva, orosz), Hulk (Porto, portugál), Tavares (Maribor, szlovén), Renan (BATE, fehérorosz) és Nathan (Skonto, lett) ült fel a trónra. A hét brazil összesen 143 gólt szerzett – és akkor az Örményországban honosított Marcos Pizzellit nem is vettük számításba.
Afrika sem sokkal marad le Brazília mögött: a fekete kontinensről hat európai gólkirály jött. Dame N’Doye (FC Köbenhavn, dán), Baye Djiby Fall (Molde, norvég) és a franciaországi születésű Moussa Sow (Lille, francia) révén Szenegál három labdarúgóval feszít a listán, rajtuk kívül a mali Garra Dembélé (Levszki, bolgár), a gaboni Gilles Daniel M'Bang (Grindavík, izlandi) és a nigériai Alfred Effiong (Marsaxlokk, máltai) kapott koronát. Toto Tamuz is Nigériában született, ám egészen kiskora óta Izraelben él, és izraeli állampolgárként lett gólkirály.
Akad egy ázsiai is a legjobb mesterlövészek között: az üzbég Ulukbek Bakajev a kazahsztáni bajnokságban bizonyult a legeredményesebbnek.
Horvátország az egyetlen az európai országok közül, amelynek két légiósa is gólkirály lett: Ivan Perisic (FC Bruges) Belgiumban, Ivan Lendric (Zrinjski) Bosznia-Hercegovinában. Nyilván senkit sem lep meg, hogy a hazai bajnokságban is egy Ivan, az NK Zagrebet erősítő Krstanovic lett a király – ő azonban boszniai horvát.
További öt labdarúgó nyújtott kárpótlást a hazai gólkirályi cím külföldi kézbe kerüléséért: a portugál Cristiano Ronaldo Spanyolországban, a bolgár Dimitar Berbatov Angliában, a francia Djibril Cissé Görögországban, a belga Björn Vleminckx Hollandiában, míg Sanel Ibrahimovic Luxemburgban lőtte rojtosra a hálót – legalábbis rojtosabbra, mint a vetélytársak.

Négy ország adott gólkirályt a saját bajnokságán kívül egy másikba is: Grúzia, Olaszország, Skócia és Szerbia.

Kezdjük a szemlét azokkal a labdarúgókkal, akiknek sikerült beverekedniük magukat az idei Aranycipő-rangsor első húsz helyezettje közé.

A legelőkelőbb helyen, a hatodikon a szenegáli Moussa Sow található, aki a francia bajnokság utolsó fordulójában mesterhármassal koronázta meg a Lille-t váratlan bajnoki címhez segítő produkcióját.

A 25 éves szenegáli támadó már a hetedik idényét taposta a francia élvonalban, és bár Rennes-ben az utóbbi két évben alapemberré vált, még a tízgólos határt sem sikerült elérnie. Ehhez képest jutott most 25-ig. Tavaly ingyen lett a Lille játékosa, ősszel a BL-ben már az elit legjobb támadói közé brusztolhatja magát – íme, így gyorsul fel egy karrier!.

Az Aranycipő top húszban (a nyolcadik helyen) ott feszít a Ligue 1 egy másik küldötte, a lorient-i Kevin Gameiro is, de ő nem gólkirály, így most tisztelgő biccentéssel elszaladunk a 22 gólja mellett, egészen a kilencedik helyezett Alexig.

A brazil támadó 2004 óta erősíti a török Fenerbahcét, 2006–2007 után másodszor lett török gólkirály – akkori 19 gólos termésére most rápakolt kilencet. Legutóbb tizenegy évvel ezelőtt volt ilyen eredményes gólkirálya a török bajnokságnak: Serkan Aykut (Samsunspor) kerek harminc találattal ült fel a trónra.

A 13. helyen újabb Alexre bukkanunk, és illik mélyen meghajolnunk előtte. Alexander Frei súlyos sérülések után, 31 esztendősen lett – utcahosszal! – hazája, Svájc gólkirálya. Korábban (2005) a Rennes játékosaként már az övére tűzhette a francia gólkirályi jelvényt, és ne feledjük, a svájci válogatottságot nemzeti gólrekorderként mondta le. Nem öregszik!

Kenny Miller esete egészen rendkívüli. A 31 éves skót támadó eddig arról volt híres, hogy a Celticet és a Rangerst egyaránt erősítő kevés labdarúgó majdnem üres halmazában virít. Mostantól még egy kuriózum fűződik a nevéhez, nevezetesen: úgy lett a skót Premier League gólkirálya – és végzett az Aranycipőért zajló verseny 17. helyén –, hogy januárban a Rangersből a török Bursasporba igazolt. Az otthon megtermelt 21 gólhoz Törökországban hozzácsapott még ötöt.

A párizsi születésű, ám származása révén mali válogatott Garra Dembélé is becsusszant az első húszba (19.). A hagyományosan jól termő bolgár bajnokságban Dembélé úgy hatolt el 26 gólig, hogy télen nyolc hónapos börtönbüntetést kapott, mert ittasan, érvénytelen jogosítvánnyal vezette autóját. Ha nem a patinás Levszki játékosa, talán fel sem függesztik a büntetését, és akkor oda a góljai kétötöde...


ÚJRA ÉS ÚJRA A CSÚCSRA TÖRNEK

A hátrébb rangsorolt, nem először gólkirályi címet szerző harcosok élére egy kevéssé ismert labdarúgó kívánkozik: Rhys Griffiths sorozatban immár hatodik (!) alkalommal lett az angol és a skót bajnokság árnyékában meghúzódó walesi Premier League gólkirálya. A 31 éves csapatkapitány ötödször érte el a bravúrt a Llanelli játékosaként, ám egyelőre hiába minden erőfeszítése, hazája válogatottjában még nem léphetett pályára.

S ha már a Brit-szigeteken járunk, tegyünk említést az ír gólkirályi címét megvédő skót Gary Twiggről, valamint a helyi legendához méltón (2006 és 2008 után) az északír gólkirályi trónust immár harmadszor elfoglaló – és párhuzamosan a bajnoki címet is megszerző – Peter Thompsonról.

A kontinens legjobb gólvágói között is akadt néhány, aki megvédte gólkirályi címét: a Görögországban egymás után a második szezonban legalább húsz gólig (a rájátszással együtt az idén 24-ig) jutó Djibril Cissének a francia után mostantól a görög gólkirályi elismerésből is kettő van.

A brazil Welliton Oroszországban újrázott, és ugyanezt megtette a már a 36. életévében járó Daniel Xhafaj Albániában.

Vannak néhányan, akik visszaszerezték a gólkirályi címüket: így tett hat év után Ulukbek Bakajev Kazahsztánban, két év elteltével Nikoloz Gelasvili Grúziában.

Povilas Luksys 2004 és 2007 után harmadszor lett gólkirály Litvániában, Marcos Pizzeli négy év alatt harmadszor kapott koronát Örményországban. Juho Mäkelä öt esztendő után lett újra a legjobb Finnországban, míg Feröeren két korábbi gólkirály osztozott az elsőségen.

ŐKET SE HAGYJUK KI!
Az utolsó játéknapig tartó, meglehetősen pikáns párharc zajlott Csehországban. A 29 esztendős Daniel Lafata és a 22 éves Tomás Pekhart – utóbbira időközben lecsapott a Nürnberg – még ugyanabban a csapatban, a Jablonecben kezdte a szezont, ám tavasszal az U20-as vb-ezüstérmes Pekhart már a Spartában csavarodott rá a labdára. Az utolsó fordulóban Pekhart egyszer talált a kapuba, Lafata kétszer, így végül az utóbbi lett a gólkirály.
Dame N'Doye néhány éve nem fért bele Henk ten Cate elképzeléseibe a görög Panathinaikosznál – pedig még az ősi rivális Olympiakosznak is betalált –, így Dániában kötött ki. A szenegáli támadó tavaly 14 góllal még „csak" harmadik lett a góllövőlistán, a most záruló szezonban viszont – amelyben BL-gólok is fűződtek a nevéhez – Európa egyik legjobb gólátlagú támadójaként ünnepelhetjük.
Szerbiában az idén is nagy küzdelem zajlott a két óriás, a Partizan és a Crvena zvezda között. A bajnoki cím és a kupa a Partizané lett, azonban a „vörös csillagosok" egy vetélkedésben nagy hajrával kiegyenlítettek: a májusban négyszer beköszönő Andrija Kalugyerovics utolérte a fekete-fehérek támadóját, Ivica Ilievet a szerény terméseket összesítő góllövőlista élén.
Cipruson ért sajátos csúcspontjához egy nagyobb sikerekkel kecsegtető másik szerb életpálya: Mrszad Mrdakovicsnak volt 20 gólos szezonja odahaza (OFK, 2002–2003), ám azt követően Belgium, Ausztria, Ukrajna, Izrael, Portugália és Kína nem igazán hozott neki szerencsét. Cipruson végre meglelte elveszettnek hitt góllövőcipőjét.
Amennyire uralja a Sahtar Doneck és a Dinamo Kijev az ukrán bajnoki dobogó tetejét, olyannyira szanaszét „osztogatják" a gólkirályi címet. A Sahtarban gyökeret verni képtelen Jevgen Szeleznyov az első, aki a Dnipro számára szerezte meg az elismerést.

A „vegyünk hazatérő veteránt!" jeligét népszerűsítette három közép-európai labdarúgó. Igaz, hogy 36 évesen csupán 14 gólra futotta az erejéből, ám ez a sovány termés is meghozta a korábban a Wisla Kraków színeiben villogó Tomasz Frankowski számára a negyedik lengyel gólkirályi címet.

Filip Sebo a 2004–2005-ös szlovák idény gólkirályaként, a pozsonyi Artmediából indult világot látni, majd ausztriai, skóciai és francia kiruccanás után úgy tért haza a Slovanba, hogy ismét a szlovák bajnokság legjobb mesterlövésze lett – nem mellesleg már a második pozsonyi csapatot segítette bajnoki címhez.

Másodvirágzását éli a többévnyi európai bolyongást követően tavaly hazatérő Roland Linz: ő 2005–2006 után lett gólkirály Ausztriában.

AKIKNEK ÚJ KIHÍVÁST HOZOTT A GÓLKIRÁLYI CÍM

A hivatalban lévő (egyik) izlandi és lett gólkirály – télen befejeződött bajnokságokról lévén szó – ezt az évet már új országban és új csapatban kezdte. Alfred Finnbogason a belga Lokerenben, a mindössze 18 éves Deniss Rakels a lengyel Zaglebie Lubinban birkózik a beilleszkedés nem könnyű feladatával.

S bár alig néhány nap telt el a gólkirállyá koronázásuk óta, immár új csapatot erősít a belga és a holland bajnokság legjobb gólgyárosa is, és ami külön érdekesség: a holland NEC-ből hazaigazoló Björn Vleminckx éppen a belga gólkirály Ivan Perisicet lesz hivatott helyettesíteni az FC Bruges-nél, a horvátra ugyanis lecsapott a német bajnok Borussia Dortmund!

Itt kell megemlíteni, hogy két futballista kölcsönjátékosként lett gólkirály: az ifjú Ivan Lendricet a Hajduk Split adta kölcsön Boszniába, míg a szenegáli Baye Djiby Fallt a Lokomotiv Moszkva bocsátotta átmenetileg a norvég Molde rendelkezésére – utóbbit a tavasszal már vissza is rendelte az orosz vasutascsapat.

ÉS EGY BIZONYOS IBRAHIMOVIC

Végezetül figyeljünk fel egy olyan gólkirályra, aki világszerte jól csengő nevet visel a maga módján kellő méltósággal: a svéd Zlatan Ibrahimovic névrokonáról, a boszniai futsaljátékosból luxemburgi nagypályás gólkirállyá lett Sanel Ibrahimovicról van szó.

A 23 éves játékos egyet (meg persze a sajátját) leszámítva a luxemburgi mezőny összes csapatának a kapujába betalált az elmúlt idényben, ám így is olyan kevés góllal (18) nyerte meg a gólvadászok versenyét, mint az 1995–1996-os idény óta senki a nagyhercegségben. Szégyellnivaló persze nincs ebben, hiszen a nagy Zlatan is csupán két bajnoki szezont zárt több góllal jóval hosszabb pályafutása során, jóval pengésebb előkészítőkkel a háta mögött.

„Ha a bajnok Dudelange-ban játszottam volna, meg sem állok harmincnyolcig" – utalt félig viccesen a társak fontosságára minapi interjújában az FC Wiltz 71 játékosa, akinek azóta sajnálatos módon az arcára fagyott a mosoly. Csapata ugyanis elbukta az osztályozót a Hostert ellen, amiben neki az átlagosnál nagyobb szerepe volt – tekintve, hogy a tizenegyespárbajban elrontotta a kísérletét...


EURÓPAI GÓLKIRÁLYOK
ORSZÁGJÁTÉKOSGÓLGÓLÁTLAG
Albánia Daniel Xhafaj (albán, Flamurtari) 19
0.61
Andorra

Victor Bernat (andorrai, UE Santa Coloma )

16
2.00
Anglia

Dimitar Berbatov (bolgár, Man. United)

Carlos Tévez (argentin, Man. City)

21

21

0.66

0.68

(Angol 2. Danny Graham (angol, Watford)
24 0.53)
Ausztria Roland Linz (osztrák, Austria Wien) 21
0.58
Azerbajdzsán Georgi Adamia (grúz, Qarabag) 18
0.58
Belgium Ivan Perisic (horvát, FC Bruges) 22 0.59
Bosznia-Hercegovina Ivan Lendric (horvát, Zrinjski) 15 0.55
Bulgária Garra Dembélé (mali, Levszki) 26
1.13
Ciprus Miljan Mrdakovics (szerb, Apollon) 21
0.72
Csehország

David Lafata (cseh, Jablonec)

19

0.65

Dánia Dame N'Doye (szenegáli, FC Köbenhavn) 25
0.81
Észak-Írország Peter Thompson (északír, Linfield)
23
0.68
Észtország Sander Post (észt, Flora) 24
1.41
Fehéroroszország Renan (brazil, BATE) 15
0.47
Feröer

Arnbjörn Hansen (feröeri, EB/Streymur)

Christian Högni Jacobsen (feröeri, NSÍ)

22

22

0.81

0.85

Finnország Juho Mäkelä (finn, HJK)
16
0.67
Franciaország Moussa Sow (szenegáli, Lille) 25 0.69
(Francia 2. Sebastián Ribas (uruguayi, Dijon) 24
0.63)
Görögország Djibril Cissé (francia, Panathinaikosz) 20 0.74
Grúzia Nikoloz Gelasvili (grúz, Zesztafoni)
17
0.51
Hollandia Björn Vleminckx (belga, NEC)
23
0.72
Horvátország Ivan Krstanovic (boszniai horvát, NK Zagreb) 19
0.70
Írország Gary Twigg (skót, Shamrock Rovers)
20
0.69
Izland

Alfred Finnbogason (izlandi, Breidablik)

Atli Vidar Björnsson (izlandi, FH)

Gilles Daniel M'Bang (gaboni, Grindavík)

14

14

14

0.67

0.64

0.70

Izrael Toto Tamuz (izraeli, Hapoel Tel-Aviv)
21
0.64
Kazahsztán Ulukbek Bakajev (üzbég, Tobol)
16
0.59
Lengyelország Tomasz Frankowski (lengyel, Jagiellonia) 14
0.48
Lettország

Deniss Rakels (lett, Liepajas Metalurgs)

Nathan (brazil, Skonto)

18

18

0.69

0.75

Liechtenstein
Litvánia Povilas Luksys (litván, Suduva) 16 0.57
Luxemburg Sanel Ibrahimovic (bosnyák, Wiltz) 18 0.78
Macedónia

Borcse Manevszki (macedón, Rabotnicski)

Hrisztijan Kirovszki (macedón, FK Szkopje)

19

19

0.73

0.68

Magyarország André Alves (brazil, Videoton) 24 0.83
Málta Alfred Effiong (nigériai, Marsaxlokk) 17 0.63
Moldova Gheorghe Boghiu (moldovai, Milsami Orhei) 26
0.87
Montenegró

Ivan Vukovics (montenegrói, Buducsnoszt)

20

0.63

Németország Mario Gomez (német, Bayern München) 28 0.88
(Német 2. Nils Petersen (német, Cottbus) 25 0.76)
Norvégia Baye Djiby Fall (szenegáli, Molde)
16
0.57
Olaszország Antonio Di Natale (olasz, Udinese) 28 0.78
(Olasz 2. Federico Piovaccari (olasz, Cittadella) 23 0.59)
Oroszország Welliton (brazil, Szpartak Moszkva) 19 0.76
Örményország

Marcos Pizzelli (örmény, Pjunik)

Gevorg Gazarjan (örmény, Pjunik)

16

16

0.62

0.67

Portugália Hulk (brazil, Porto) 23 0.88
Románia Ianis Zicu (román, FC Timisoara) 18 0.60
San Marino

Alessandro Giunta (olasz, Tre Fiori)

13

0.62
Skócia Kenny Miller (skót, Rangers) 21 1.17
Spanyolország Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) 40 1.18
(Spanyol 2.* Soriano (spanyol, Barcelona B) 31
0.86)
Svájc Alexander Frei (svájci, FC Basel) 27 0.77
Svédország Alexander Gerndt (svéd, Gefle/Helsingborg) 20 0.69
Szerbia

Ivica Iliev (szerb, Partizan)

Andrija Kalugyerovics (szerb, Crvena zvezda)

13

13

0.48

0.48

Szlovákia Filip Sebo (szlovák, Slovan Bratislava) 22 0.96
Szlovénia Marcos Morales Tavares (brazil, Maribor) 16 0.48
Törökország Alex (brazil, Fenerbahce) 28 0.85
Ukrajna Jevgen Szeleznyov (ukrán, Dnipro) 17 0.71
Wales Rhys Griffiths (walesi, Llanelli)
25
1.47
A *-gal jelölt spanyol másodosztályú bajnokságban még tartanak a küzdelmek.
Dőlt betűvel a tavaszi-őszi bajnokságok 2010-es gólkirályait jelöltük.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik